Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.03.2010 00:40 Viestin aihe: |
|
|
Sekö ei haittaa jos on useammaksi päiväksi luvassa plussaa tai nollakeliä jopa öisin? Se tulee tuo kesä täällä vähän hätäisemmin kuin esim. Oulussa kun sille päälle alkaa. Voisihan sitä tietenkin pitää nuo pumput ulkona ja kokeilla mitä se lösykeli tekee. Sittenpähän tietää. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6276 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 27.03.2010 01:00 Viestin aihe: |
|
|
ioni kirjoitti: | Sekö ei haittaa jos on useammaksi päiväksi luvassa plussaa tai nollakeliä jopa öisin? Se tulee tuo kesä täällä vähän hätäisemmin kuin esim. Oulussa kun sille päälle alkaa. Voisihan sitä tietenkin pitää nuo pumput ulkona ja kokeilla mitä se lösykeli tekee. Sittenpähän tietää. |
Jos sulla on ne pumput ollu jo monta viikkoa kiikkumassa niin voit aivan varmasti olla ihan huoleti, kuivuu varmasti loppuun saakka.
Oulussa taitaa btw olla suunnilleen sama ilmasto kuin Jkylässä ja minä nostin kiikkumaan vasta viikko sitten. Kuusamossa pidettiin siskon lakkiaisia ja isällä oli viimesten lihojen nosto jäänyt vähän myöhään ja otettiin suoraan naulasta kun terassilla oltiin ja vuoltiin siitä lihoja. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.03.2010 01:07 Viestin aihe: |
|
|
Ei nyt riitelemään ryhdytä mutta olen asunut Oulussa tai siinä kupeessa yli kaksikymmentä vuotta ja täällä Jyväskylässä reilun kymmenen vuotta. Täällä edetään kesää kohti pari viikkoa edellä ja muutos on nopeampi kuin siellä. Mutta hyvä jos säilyy. Kolme viikkoa ovat olleet. Ei oikein ole kunnon yöpakkasia ollut koko aikana. Kovimmillaan tuollaista viittätoista parina yönä. Muutoin alle kymmenen. Ihan hyvältä kuitenkin näyttää nuo lihat ja lampaanpumppu oli käsittääkseni aivan valmista jo. Läpi asti oli tumman ruskeaa. Melko elastista oli. Hyvältä maistui. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6276 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 27.03.2010 01:15 Viestin aihe: |
|
|
Miten vain. Semmosen melko raa'an lihan voi jättää vaikka keittiön pöydälle viikoksi eikä se enää mene pilalla, kuivettuu vain semmoseksi että vaatii terävän puukon. Ei niillä yöpakkasten kovuudella ole pilaantumisen kannalta merkitystä vaan ilmankosteudella ja lämpötilalla. Jos pinta on selvästi kuivaa niin se kestää kyllä hyvinkin lämmintä. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2216 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 27.03.2010 01:47 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän ne säilyy ns. mediumit kuivat lihat repussakin syksylämpimillä. Yhtenä vuonna laitoin vesisateessa lihat roikkumaan (räystään alle). Kyllä ne siitä kuivaa. Viime vuonna taisin laittaa viimeset roikkumaan viikkoa ennen vappua. Vappuaattona tai joku niistä sekavista päivistä oli 25 astetta lämmintä. Ja hyvät tuli. Ei se niitä kovia pakkasia kaipaa. Enemmän ehkä lämpötilan vaihtelua ja kuivaa ilmaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.03.2010 11:31 Viestin aihe: |
|
|
Kohtuullisen kuivaahan täällä on mutta tuo lämpötilanvaihtelu jää melko pieneksi kun vertaa pohjoiseen. Ja vaihteluväli sijoittuu ylemmäs kullakin tarkastelujaksolla. Mutta uskon kun sanotte. Onnistuu onnistuu. Eikä haittaa ollenkaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.03.2010 15:57 Viestin aihe: |
|
|
Piti käydä taas vuolaisemassa puolivalmiista pumpusta siivut. Tarjosin lapsille. Eipä tarvitse pelätä että syövät salassa iskän seinikset... Oli nimittäin melko kitkerät ilmeet ja yäk-tyylistä kommenttia tuli... |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16815 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.03.2010 18:37 Viestin aihe: |
|
|
ensimmäistä kertaa kokeilin kuivalihantekoa ja kai se siitä.
nyt 3 viikkoa roikkuneet ja kerran pimeässä kuivalihaa syöneenä luulen että lähellä valmista alkaa olemaan vai mitä kokeneemmat sanovat väristä??
![](http://img267.imageshack.us/img267/2203/sisj.jpg) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 27.03.2010 20:26 Viestin aihe: |
|
|
Se on mieltymyskysymys. Joku tykkää, että on läpeensä tummaa ja toinen tuosta väristä.
Wanhakansa kuivasi lihan läpikuivaksi, jotta se säilyisi nilissä tahi aittakopperossa, joskus seinälläkin läpi kesän.
Nythän on pakastimet ja viileäkaapit, joten kuivalihan ei tarvitse olla hra T:n moittimaa "kuivaa soiroa".
Helpompaa tuo väri minusta on leikata ja näillä vähillä hammassohloilla vätkytellä.
Joshäntä eppäilyttää, niin jätä osa riipuksiin.
Otat sitten "soiron" silloin, toisen tällöin testaukseen ja päättele mikä vaihe on "minun juttuni".
Makuja ! _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 27.03.2010 21:17 Viestin aihe: |
|
|
Jos lihasta meinaa evästä ensisyksyn jahtireissuille niin lähes läpikuiva on säilymisen kannalta se fiksumpi vaihtoehto. Sikäli muutenkin hyvä että siitä tulee veistettyä pienempiä lastuja. ![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2216 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 29.03.2010 00:53 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | ensimmäistä kertaa kokeilin kuivalihantekoa ja kai se siitä.
nyt 3 viikkoa roikkuneet ja kerran pimeässä kuivalihaa syöneenä luulen että lähellä valmista alkaa olemaan vai mitä kokeneemmat sanovat väristä??
|
Kyllä ne on täysin valmiita. Tuommosena ovat makkeimmillaan. Ja säilyy aivan taatusti ellet sitten syö kaikkia ennen syksyä.
Kävin eilen ottamassa ensimmäiset testipalat lampaan sytämistä. Oli muuten se savustus aivan erinomainen idea! Todella hyvää. Nuo lampaan pumput sais jo nostella pois etteivät ylikuiva. Naudan pumput oli vielä keskeltä ihan pehmeitä. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1674
|
Lähetetty: 29.03.2010 14:26 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | ensimmäistä kertaa kokeilin kuivalihantekoa ja kai se siitä.
nyt 3 viikkoa roikkuneet ja kerran pimeässä kuivalihaa syöneenä luulen että lähellä valmista alkaa olemaan vai mitä kokeneemmat sanovat väristä?? |
Hyvältä näyttää! |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
sammeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 532 Paikkakunta: Koillismaalla
|
Lähetetty: 29.03.2010 20:35 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | ensimmäistä kertaa kokeilin kuivalihantekoa ja kai se siitä.
nyt 3 viikkoa roikkuneet ja kerran pimeässä kuivalihaa syöneenä luulen että lähellä valmista alkaa olemaan vai mitä kokeneemmat sanovat väristä??
![](http://img267.imageshack.us/img267/2203/sisj.jpg) |
Minun makkuun on kyllä nuo lihat näppeimmilleen, ei enää yhtään vaan heti alas. Lihat kyllä säilyy ja tahtovatpa hiljalleen jatkaa kuivumistaan vaikka miten säilyttäisi.
Todella hyväksi havaittu vinkki saada lihat säilymään vaikka vuoden ilman, että ottavat pakkasen makua on kääriä ne VOIPAPERIIN ja sitten pussiin. Sama pätee myös palvilihoihin, maku säilyy parempana.
Itse nostelin lihat seinälle viime viikolla. Vielä ehtii vaikka liha vielä olisi nahkan alla jos ei brasiliasta asti tarvitse hommata. Muutamalla + asteella ei ole minustakaan mitään väliä, ei suolanen liha vähästä pilaannu. Kuivatuksen edetessä useammankaan päivän suoja, vaikka päivällä kävisi 10 asteessa ei tee mitään. Joskus unohtunut jääkaappiin +5 asteeseen lihoja moneksi kuukaudeksi ja jos eivät olisi kovia niinkuin kivi niin voisi vaikka syödä ja olenkin kokeillut. _________________ "Ei se niin mene, etteikö se jotenkin mene" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1674
|
Lähetetty: 29.03.2010 22:39 Viestin aihe: |
|
|
sammeli kirjoitti: | Todella hyväksi havaittu vinkki saada lihat säilymään vaikka vuoden ilman, että ottavat pakkasen makua on kääriä ne VOIPAPERIIN ja sitten pussiin. Sama pätee myös palvilihoihin, maku säilyy parempana. |
Ite käytän paksua folioo, missä paperipinta. Ei jää lihaan kii niinku normifolio. Liekkö eroa voipaperiin? |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
wingmaster Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Tam 2005 Viestejä: 808 Paikkakunta: perämeren rannikko
|
Lähetetty: 30.03.2010 18:53 Viestin aihe: |
|
|
Liekkö meni satsi pilalle,ku parisen viikkoa roikkuneet ja lihat on ihan kumimaisia. Tainnu lunta päästä pöllyttään vaakatasossa ja siitä sitten ottanu kosteutta pintaan..? |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|