OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

joko joko joko ootte laittaneet "kuivatlihat" roik
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 53, 54, 55  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 01.04.2009 22:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hirvenlihoista kun hampailla otin koemaistipaloja niin muutamista pursus keskeltä, ei nyt ihan veristä mutta selvästi punaisempaa ja pehmeämpää sisusta. Oli kyllä sekin minun makkuun ja hyvää. Häveliäisyyssyistä jätin kuitenkin vielä riippumaan, meinaan ettei ihan barbaariksi leimautuisi Wink

Nauta oli jo sen verta kovaa ettei hammas siihen kunnolla pystynyt. Puukolla siivutin, tasaisen kovaa sisältä mutta ei kovin tummaa. Suolaa laitoin tarkoituksella vähän vähemmän ja ihan sopivasti tuntui olevan. Täytyy maistaa uudestaan jos net olis raitistunut. Muuten kyllä menee koiralle, tai keittoon vois kokeilla.

Voihan se olla etten vain tykkää, mutta vähän epäilyttää jos noissa nyt ei kovin suuria makueroja pitäis olla?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 01.04.2009 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaikki eivät kuivalihasta tykkää, kuten en minä valkosipulista,,, Mad
Tottumattomalle se maku voipi olla kokolailla tymäkkä, mm lampaan maku korostuu vahvasti ja vanhemman elukan maku, lajista riippumatta, on nuorta vahvempi. Nautaelukassa voi "eltaantuneen" makua tuoda lihaksen sisään jäänyt rasva, joka ei lihan lailla äkkiä suolaannu. Lammaslihassa moni tuntee niin rasvan kuin villankin "tunkkaisen" maun. Minulle lammasliha kelpaa, mutta kaikkihan eivät pidä kaikesta...kohtuutontahan sitä on vaatiakin.
Minusta kuivalihan pitää olla kokolailla kuivaa, läpeensä melko tummaa ja tasaisen kovaa sekä hyvin puukolla lastuttavaa (veitsen käyttö kuivalihan leikkuussa on etikettivirhe).
Kuivaajan pitää vain aika ajoin ja ilmoja haistellen seurata kuivumisen edistymistä pikku koepaloja maistellen. Sopiva annos maistelun yhteydessä käytettyä etyylialkoholia estää vallattomien vatsalle epäystävällisten bakteerien aiheuttamat suoliston toimintahäiriöt..
Wink
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6357
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 02.04.2009 18:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaahas, täällä oli kauriit ja peurat kolmisen viikkoa räystään alla, ja nyt alkaa olemaan valmista. Kokolailla kuivuneet, vain paksuimmissa paloissa on hento punainen viiva vielä keskellä. Herkkua kyllä, sen verran reilusti suolaakin että ei noita ilman olutta tartte syödä. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 03.04.2009 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo enpä tiedä mistä noiden naudanpaistien eltaantunut maku johtuu mutta eipä noita viitti ittse syödä. Haju niissä on eukon mukaan kuin märässä koirassa ja yhdyn kyllä tuohon ilmaisuun. Naudat kun laitoin riippumaan, oli pahimmoilleen ne pari päivää vesisadetta. Oiskohan niistä tykänny huonoa. Joku muistaakseni on maininnut että tärkeintä on ensimmäisten päivien kelit jolloin pinta kuivuu ja suojelee jatkossa huonommilta olosuhteilta.
Jos nyt joku väittäis että naudastakin voi saada samanveroista kuivalihaa kuin riistastakin, niin vois innostaa kokeilla ens vuonna uudestaan. Nyt jäi vain !&%¤# maku suuhun siitä karjasta Smile

Lampaasta puheen ollen, sehän on oikein makuisaa lihaa. Itte en ole häävisti onnistunut kokkailuissa mutta muutamia kertoja olen ravintelissa lammasta syönyt ja ei ole tarvinnut katua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6276
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 03.04.2009 23:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sille on ihan sama mitkä ne kelit on kun lihat ripustaa, ei muutama päivä sinne tai tänne mitään tee. Elukan laadulla voi olla merkitystä: vasa vs. kiimaa käynyt hirvisonni. Oota nyt vaan ne naudat ihan oikeasti kuivaksi: kuiva liha ei haise paljon millekään eli sulla ei varmaan ole ne vielä kuivaneet, jos haju on koiraa muistuttanut. Tässä on vielä puolitoista kuukautta aikaa, joten älä hätäile lihojen kanssa.

Laitoin itsekin jonkun palan nautaa ihan yleissivistyksen vuoksi, kerron kunhan olen maistanut. Kävin kuitenkin parvekkeella alustavasti haistamassa lihoja ja ihan samalle haisi kun muutkin.

PS. Mulla eka vesilinnun metästyskeikka kestää syksyisin viikon. Mulla on aina kuivalihaa matkassa ja se on viikon autossa johon voi päivisin aurinko paistaa (paperipussissa). Koskaan ei ole liha pilaantunut, joten äläkää hätäilkö lihojen poisoton kanssa. Kotona ei kuivalihaa monesti edes säilytetä jääkaapissa vaan keittiön lisäpöydällä odottelee kunnes aina joku käy siivun vuolasemassa. Eikä ole pilalle mennyt.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6276
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 03.04.2009 23:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ai niin: jos lammas menee, niin miten hele*etissä voi nauta tökkiä!?
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 04.04.2009 01:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sampa kirjoitti:

Lampaasta puheen ollen, sehän on oikein makuisaa lihaa. Itte en ole häävisti onnistunut kokkailuissa mutta muutamia kertoja olen ravintelissa lammasta syönyt ja ei ole tarvinnut katua.


Mä meen ny vahvasti offtopicin puolelle, mutta kokeiles tuota varsinkin kun pääsiäinen on käsillä!! Laughing
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=42724&highlight=vilperin+lammaspaisti
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sammeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 532
Paikkakunta: Koillismaalla

LähetäLähetetty: 04.04.2009 15:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään otin ensimmäiset (pienimmät) palat pois, 3 viikkoa olivat. Ilmat olivat taas hyviä. Vuorokautinen vaihtelu lähes koko ajan 15 - 30 asteen välissä. Kuivaus oli niin tehokasta, että nyt saavat lihat yön yli jääkaapissa tasata kosteutta niin kuiva pinta häviää ja pehmenee. Se on normaalia. Jos ilmat on tasavampia ja kosteampia ei pintakaan liikaa kuivu.


Siinä on vuodentakaiset lihat kuivumassa. Vahti pakotettuna kuvassa. Koira on kyllä aivan älyttömän perso kuivalihalle. Oletteko antaneet maistaa?.
Lihat on poroa sekä naudan sisä- ja kulmapaistia. Sydän ei enää oikein minun suussa maistu.



Joku muukin oli samaa mieltä kanssani, eli lihan sisässä saa olla hieman valoavasten punertavaa ja hieman pehmeämpää lihaa. Lihahan jatkaa kuivumistaan vielä kun sen on ottanut seinältäkin.
Jos pakkasessa säilyttäää niin kokeilkaapa kääriä palat ensin VOIpaperiin ja sitten pussiin niin eipä vuodessa juurikaan maku muutu. Sama pätee palvilihoihin.

Sämpyn kans samaa mieltä, ettei muutamalla plus päivällä alussakaan ole mitään merkitystä. Kylmempi siellä ulkona on silti kuin jääkaapissa ja lisäksi lihat on aika suolaisia. Itsellä aina 6% suola vedessä 4 vrk (n. 15-20 kg) aina on suolaus onnistunut ja tasainen. Aiemmin parin vrk:n suolauksella oli hieman epätasaisuutta.
_________________
"Ei se niin mene, etteikö se jotenkin mene"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6276
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 06.04.2009 17:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oman eka satsin lihat piti melkein kaikki loput nostella pois, pikkusen yli kuukauden olivat. Yksi lihapalanen jäi sekä kokeeksi laitettu poronkieli vielä ekaa varvia roikkumaan. Nyt on olleet niin kuivat ilmat, että osa oli kerennyt niin kovaksi että pikkutupakeissaan saattaa vuolla peukaloon haavan niitten kanssa.

Miten se sampalle on homma edistynyt? Maistelin tuota omaa nautaakin ja ei siinä kyllä tuorerehu tai lanta maistunut.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lamsamikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2009
Viestejä: 138

LähetäLähetetty: 06.04.2009 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omat kuivalihat oli ihan valmiita jo viime viikolla. Naudan paistia ja hirven sydäntä. Vanhan perimätiedon mukaan lihat pitää laittaa roikkumaan jo tammikuussa jotta pakkanen "purasee kunnolla" Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 08.04.2009 17:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nostelin tänään yhtä palaa vaille kaikki sisälle. Ensimmäiset oli valmiita alle kahdessa viikossa mutta nuo loput oli nyt kuudetta viikkoa. Ihan tasaisen tummaa nuokaan ei ole sisältä mutta selvästi kypsempiä kuin tuossa sammelin pilkkikuvassa. Pinta on kyllä kova mutta näkyy että isommissa paloissa sisus vain pysyy punaisempana vaikka kuinka ovat pitkään ja hyvät on ilmat. Suolaus oli pienimpiä paloja lukuunottamatta kyllä nappiin osunut.

Nautaa syön kyllä kaikissa muodoissa, mediumiksi grillattu takuumurea paisti on mun suosikki kesällä. Paistelin tuossa samasta naudanpaistista mitä kuivattelinkin lounaaksi köntin. Oikein kuin makusteli niin ehkä siellä taustalla on samantyyppinen flavouri mikä noissa kiuivatetuissa naudoissakin on mutta ei tuo nyt sentään sylettänyt. Smile Pahin koiran haju noista hävis kun olivat vielä pari viikkoa mutta oli ne jo silloin ihan kuivia. Nyt ne on oikein kalikoita niin että tosiaan joutuu puukon kanssa vähän varomaan kun vuoleskelee.

Miten Sämpy sun naudan kuivalihojen makua kuvaisit? Onko niissä selvä ero esim hirveen?

Kerran turistina päissään ostin ylälapissa palan kuivalihaa (oli muuten saksanhirveä). Se pala ei mulle maistunut mutta seisoja joka ei ollut perso oikein millekkkään makkaralle, meinas olla ihan mahoton kun kuivalihasta sai hajun nokkaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6276
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 08.04.2009 18:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No just taas nostelin osan pakkaseen ja samalla maistelin nautaa. Ei siinä kyllä ole minusta oleellista eroa hirveen, ehkä se on jotenkin "imelämmän" makuista, mutta ei missään nimessä vastenmielistä eikä huonompaa. Ja yhtä hajutonta se on kuin muukin liha. Suola siinä tuntuu enemmän maistuvan kuin muissa lihoissa, vaikka about saman verran laitoin kuin muihinkin. Minä odotan lihat aina niin kuiviksi, että ne ei sormien välissä lujaa puristamalla kuin aivan aavistuksen painuu enää, eli melkoisen kuivaa.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2217
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 28.04.2009 00:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään otin viimeisen satsin pois roikkumasta. Kokkeilin vielä kaks viikkoa sitten pistää puolitoista kiloa lampaansydäntä, ja yhen peuran sydämen riippumaan josko vielä tulisivat. Tänään oli osa jo melkein liian kuivia. Mahtavat kuivauskelit oli tänä vuonna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RipeH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Syy 2005
Viestejä: 919
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 28.04.2009 18:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikähän mahtoi kiikastaa kun lihoista tuli ´eltaantuneen´makuisia ja hajuisia? Lihana siis hirvi. Olisikohan ollut liian rasvaista joten siksi epäonnistui. Maku ei siis ole ollenkaan mitenkään nautittava. Paha, kun ei ole vertailukohtaa onnistuneeseen, että eikö se sitten vain millään minun suuhun sovi tuo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lamsamikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2009
Viestejä: 138

LähetäLähetetty: 28.04.2009 18:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mikähän mahtoi kiikastaa kun lihoista tuli ´eltaantuneen´makuisia ja hajuisia? Lihana siis hirvi. Olisikohan ollut liian rasvaista joten siksi epäonnistui. Maku ei siis ole ollenkaan mitenkään nautittava

Mites suolasit ja kaunko riippuivat? Ei kai hirvessä niin rasvasta kohtaa ookkan että haittais kuivaamista. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 53, 54, 55  Seuraava
Sivu 25 Yht. 55

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com