OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven paloittelu
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 18.10.2011 21:24    Viestin aihe: hirvenmettästys.... Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod toden näköisesti tarkoittaa,että kun on hyvä lihaveitsi ja viillonsuojahanska toisessa koparassa,niin kalvo halki ja yksi viilto poikki,niin kylkiluu suorastaa ponnahtaa ulos hiukan taitettaessa Shocked Wink Very Happy
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tahaton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Elo 2008
Viestejä: 1022
Paikkakunta: tunturien yöpuoli

LähetäLähetetty: 19.10.2011 00:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puukkosahalla mekin tempastiin kylkipalat pöydälle jatkokäsittelyyn, tosin henk.koht. mielipide olisi sahata ne sillä samalla sahalla vaikka 10 cm. levyisiksi suikaleiksi.
Aijai, se on sitten hyvää lihasoppa aihetta ja ihan ihmisille. Koirat saa sitten kaluta sen mitä luihin syönnin jälkeen on jäänyt, useimmiten ei mitään.
_________________
loputon suo
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15454

LähetäLähetetty: 20.10.2011 18:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

vanha pappa kirjoitti:
Nimrod toden näköisesti tarkoittaa,että kun on hyvä lihaveitsi ja viillonsuojahanska toisessa koparassa,niin kalvo halki ja yksi viilto poikki,niin kylkiluu suorastaa ponnahtaa ulos hiukan taitettaessa

Totta tämä, tätäkin on kokeiltu ja ehkä voisi jopa sanoa että tehty. Oikeastaan tarkoitin sitä että kun etelänveteläjauhelihamiehenä tykkään jauhelihasta, ja vielä erityisesti punaisesta jauhelihasta niin roikkuvasta ratkominen tuntui kätevältä. Kyljen sai kuoria levy kerrallaan ja ne välivaahdot sai myös näppärästi pois. Mulla on sellainen ajatus lahtivajalla että leikkaan lihan niin kun tykkäisin ne itse saada (osan tietysti saankin), eli tehokkuus ei ole ykkösasia, lopputulos kiinnostaa enempi. Tietysti makuasioita, kuka mitäkin pussiinsa haluaa, mitä kukakin pöydällä haluaa tehdä ja mitä pystyssä.

Meidän porukan lihanjalostusta seuranneena kommentoisin että alkuun lähes kaikki halusi luita pussiin. Vannesaha soi, ilmaa pilattiin ja vuosia kului, palautekeskusteluita pidettiin, nyt tuntuu olevan enemmistö olevan jauhelihan kannalla, joten luita ei tule pusseihin, kasassa niitä on tarvitsijoille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 20.10.2011 19:49    Viestin aihe: paloittelu.... Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, kyllä se totta on, jotta on erilaisia tarkoitusperiä tuon lihankäytön suhteen ja työtavat sen mukaiset.Yhtä kaikki ; hyvää lihaa tuo kylyki ja siitä saa monenmoista herkkua,immeisillekin Wink
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15454

LähetäLähetetty: 20.10.2011 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meilläkin oli joskus noita ihanteellisia soppamiehiä, potkakiekkoja ja panosvyötä sahattiin, kaapista ponnanneet jauhelihamiehet on näemmä vieneet vallan... perheen ruokakulttuuria mukaillen jauhelihaa meillekin. Ja punaista, valkoiset osat joutaa elukoille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14869

LähetäLähetetty: 20.10.2011 20:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sanoisin, että tuon keittolihan viehätys on suoraan suhteessa hirvimääriin. Itse en ainakaan näillä nykyisillä lihamäärillä juuri keittoluita pakastele kuin rintapäästä ja etuselästä. Jos kyljet vielä pakastais luineen, niin keittoa syötäis joka välissä ja rehellisesti sanoen kerta kahteen viikkoon riittaa hirvisoppaa ainakin meikäläiselle. Enemmän menee käristystä, palakastiketta ja lihapullia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 20.10.2011 21:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä keittelen kylki- ja rankaluista lihat irti, erottelen parhaat palat "ihmisruoaksi" sekä rustot ja "rötkyt" koiralle.
Pakastan lihat 0,5-1 l purkkeihin ja keittelen niistä ihmisille lihakeiton ja annan "koiranlihat" sesselle nappuloiden höystönä.
Vähän isotöistähän se on, mutta hukkaan ei arvotavaraa meillä panna.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 20.10.2011 22:30    Viestin aihe: paloittelu...... Vastaa lainaamalla viestiä

Koukkis;
10+ Shocked
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14869

LähetäLähetetty: 21.10.2011 10:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Todellakin, minä leikkaan kyljet luuttomiksi ja teen ne jauhelihaksi. Samaten selän ja niskan leikkaan yleensä luuttomaksi. En jaksa "turrata" niiden kanssa enää, sillä leikkaamisen jälkeen niihin ei jää enää kovin paljoa tavaraa.

Kylkikeitto on mielestäni katoavaa kansanperinnettä. Yhdestä hirvestä teimme tällaisia kylkikeittopaloja eräälle vanhalle isännälle, joka niitä erikseen pyysi. Ei ole meidän hirviporukassa, mutta vietiinpä kuitenkin kun kerran tykkää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 21.10.2011 10:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylkiluista on usein tehty grillikylkiä kesää odottamaan. Mutta ei niitäkään valtavasti viitsi pakastaa, joten jauhelihaksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Jou 2010
Viestejä: 264

LähetäLähetetty: 21.10.2011 16:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljolti tulee nuo kylkiluutkin hyödynnettyä keittämällä. Keitetystä kylestä on helppo perata keittolihat talteen pakkaseen. Keittoliemi puolen litran pakasterasioihin kastikepohjiksi ja luut koirille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8983

LähetäLähetetty: 21.10.2011 17:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Leikkasin lihoja ja heitin pöydälle leikkaukseen niskapalan. Vaimo kysyi, tuleeko tuosta jauhelihaa. Totesin, että ehkä täältä loytyy entrecôte ja totesin , ettei sitä kaikki ehkä löydä. Vaimo arveli kaikkien kokeneiden hirvimiesten sen löytävän. Onko näin?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 21.10.2011 18:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elan kirjoitti:
Leikkasin lihoja ja heitin pöydälle leikkaukseen niskapalan. Vaimo kysyi, tuleeko tuosta jauhelihaa. Totesin, että ehkä täältä loytyy entrecôte ja totesin , ettei sitä kaikki ehkä löydä. Vaimo arveli kaikkien kokeneiden hirvimiesten sen löytävän. Onko näin?

niskasta???eikös se oo taaempana???
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 22.10.2011 21:38    Viestin aihe: paloittelu Vastaa lainaamalla viestiä

Niin,jos paloitellaan kuten yleensä,niin po liha löytyy etuselkäosasta heti ulkofileistä päähän päin okahaarakkeiden kohdalta noin suurinpiirtein ja on kovasti kiinni kaikenlaisissa "nikamissa". Kannattee mennä jonkun lihanleikkaajan oppiin , niin saa hirmuisen paljon enemmän iloa koko hirvielukan ruhosta ja voi jopa yllättyä kuinka hyvää ja kuinka paljon sieltä löytyykään. Veli Nimrod antoi reilun tarjouksen halukkaille tulla demomaan po asioita,vai ymmärsinkö väärin. Lapin liha liennee opin antanut, joten taatusti homma käy.
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
olsa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 3024

LähetäLähetetty: 22.10.2011 22:19    Viestin aihe: Re: paloittelu Vastaa lainaamalla viestiä

vanha pappa kirjoitti:
Niin,jos paloitellaan kuten yleensä,niin po liha löytyy etuselkäosasta heti ulkofileistä päähän päin okahaarakkeiden kohdalta noin suurinpiirtein ja on kovasti kiinni kaikenlaisissa "nikamissa". Kannattee mennä jonkun lihanleikkaajan oppiin , niin saa hirmuisen paljon enemmän iloa koko hirvielukan ruhosta ja voi jopa yllättyä kuinka hyvää ja kuinka paljon sieltä löytyykään. Veli Nimrod antoi reilun tarjouksen halukkaille tulla demomaan po asioita,vai ymmärsinkö väärin. Lapin liha liennee opin antanut, joten taatusti homma käy.


Kyllä etuselän säästän aina kesän grilliin, siinä on makua, näin sano Kolmonenkin.
Endegoina tai sinnepäin myyvät etelässä turisteille, hyvää on ollut. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com