Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 18.10.2011 21:24 Viestin aihe: hirvenmettästys.... |
|
|
Nimrod toden näköisesti tarkoittaa,että kun on hyvä lihaveitsi ja viillonsuojahanska toisessa koparassa,niin kalvo halki ja yksi viilto poikki,niin kylkiluu suorastaa ponnahtaa ulos hiukan taitettaessa ![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif) _________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
tahaton Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 1022 Paikkakunta: tunturien yöpuoli
|
Lähetetty: 19.10.2011 00:13 Viestin aihe: |
|
|
Puukkosahalla mekin tempastiin kylkipalat pöydälle jatkokäsittelyyn, tosin henk.koht. mielipide olisi sahata ne sillä samalla sahalla vaikka 10 cm. levyisiksi suikaleiksi.
Aijai, se on sitten hyvää lihasoppa aihetta ja ihan ihmisille. Koirat saa sitten kaluta sen mitä luihin syönnin jälkeen on jäänyt, useimmiten ei mitään. _________________ loputon suo |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15454
|
Lähetetty: 20.10.2011 18:51 Viestin aihe: |
|
|
vanha pappa kirjoitti: | Nimrod toden näköisesti tarkoittaa,että kun on hyvä lihaveitsi ja viillonsuojahanska toisessa koparassa,niin kalvo halki ja yksi viilto poikki,niin kylkiluu suorastaa ponnahtaa ulos hiukan taitettaessa |
Totta tämä, tätäkin on kokeiltu ja ehkä voisi jopa sanoa että tehty. Oikeastaan tarkoitin sitä että kun etelänveteläjauhelihamiehenä tykkään jauhelihasta, ja vielä erityisesti punaisesta jauhelihasta niin roikkuvasta ratkominen tuntui kätevältä. Kyljen sai kuoria levy kerrallaan ja ne välivaahdot sai myös näppärästi pois. Mulla on sellainen ajatus lahtivajalla että leikkaan lihan niin kun tykkäisin ne itse saada (osan tietysti saankin), eli tehokkuus ei ole ykkösasia, lopputulos kiinnostaa enempi. Tietysti makuasioita, kuka mitäkin pussiinsa haluaa, mitä kukakin pöydällä haluaa tehdä ja mitä pystyssä.
Meidän porukan lihanjalostusta seuranneena kommentoisin että alkuun lähes kaikki halusi luita pussiin. Vannesaha soi, ilmaa pilattiin ja vuosia kului, palautekeskusteluita pidettiin, nyt tuntuu olevan enemmistö olevan jauhelihan kannalla, joten luita ei tule pusseihin, kasassa niitä on tarvitsijoille. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 20.10.2011 19:49 Viestin aihe: paloittelu.... |
|
|
Juu, kyllä se totta on, jotta on erilaisia tarkoitusperiä tuon lihankäytön suhteen ja työtavat sen mukaiset.Yhtä kaikki ; hyvää lihaa tuo kylyki ja siitä saa monenmoista herkkua,immeisillekin ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) _________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15454
|
Lähetetty: 20.10.2011 20:17 Viestin aihe: |
|
|
Meilläkin oli joskus noita ihanteellisia soppamiehiä, potkakiekkoja ja panosvyötä sahattiin, kaapista ponnanneet jauhelihamiehet on näemmä vieneet vallan... perheen ruokakulttuuria mukaillen jauhelihaa meillekin. Ja punaista, valkoiset osat joutaa elukoille. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 20.10.2011 20:53 Viestin aihe: |
|
|
Sanoisin, että tuon keittolihan viehätys on suoraan suhteessa hirvimääriin. Itse en ainakaan näillä nykyisillä lihamäärillä juuri keittoluita pakastele kuin rintapäästä ja etuselästä. Jos kyljet vielä pakastais luineen, niin keittoa syötäis joka välissä ja rehellisesti sanoen kerta kahteen viikkoon riittaa hirvisoppaa ainakin meikäläiselle. Enemmän menee käristystä, palakastiketta ja lihapullia. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 20.10.2011 21:26 Viestin aihe: |
|
|
Minä keittelen kylki- ja rankaluista lihat irti, erottelen parhaat palat "ihmisruoaksi" sekä rustot ja "rötkyt" koiralle.
Pakastan lihat 0,5-1 l purkkeihin ja keittelen niistä ihmisille lihakeiton ja annan "koiranlihat" sesselle nappuloiden höystönä.
Vähän isotöistähän se on, mutta hukkaan ei arvotavaraa meillä panna. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 20.10.2011 22:30 Viestin aihe: paloittelu...... |
|
|
Koukkis;
10+ ![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif) _________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 21.10.2011 10:36 Viestin aihe: |
|
|
Todellakin, minä leikkaan kyljet luuttomiksi ja teen ne jauhelihaksi. Samaten selän ja niskan leikkaan yleensä luuttomaksi. En jaksa "turrata" niiden kanssa enää, sillä leikkaamisen jälkeen niihin ei jää enää kovin paljoa tavaraa.
Kylkikeitto on mielestäni katoavaa kansanperinnettä. Yhdestä hirvestä teimme tällaisia kylkikeittopaloja eräälle vanhalle isännälle, joka niitä erikseen pyysi. Ei ole meidän hirviporukassa, mutta vietiinpä kuitenkin kun kerran tykkää. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 21.10.2011 10:43 Viestin aihe: |
|
|
Kylkiluista on usein tehty grillikylkiä kesää odottamaan. Mutta ei niitäkään valtavasti viitsi pakastaa, joten jauhelihaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Iisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Jou 2010 Viestejä: 264
|
Lähetetty: 21.10.2011 16:10 Viestin aihe: |
|
|
Paljolti tulee nuo kylkiluutkin hyödynnettyä keittämällä. Keitetystä kylestä on helppo perata keittolihat talteen pakkaseen. Keittoliemi puolen litran pakasterasioihin kastikepohjiksi ja luut koirille. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Elan Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 8983
|
Lähetetty: 21.10.2011 17:27 Viestin aihe: |
|
|
Leikkasin lihoja ja heitin pöydälle leikkaukseen niskapalan. Vaimo kysyi, tuleeko tuosta jauhelihaa. Totesin, että ehkä täältä loytyy entrecôte ja totesin , ettei sitä kaikki ehkä löydä. Vaimo arveli kaikkien kokeneiden hirvimiesten sen löytävän. Onko näin? |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 21.10.2011 18:07 Viestin aihe: |
|
|
Elan kirjoitti: | Leikkasin lihoja ja heitin pöydälle leikkaukseen niskapalan. Vaimo kysyi, tuleeko tuosta jauhelihaa. Totesin, että ehkä täältä loytyy entrecôte ja totesin , ettei sitä kaikki ehkä löydä. Vaimo arveli kaikkien kokeneiden hirvimiesten sen löytävän. Onko näin? |
niskasta???eikös se oo taaempana??? _________________
![](http://img72.imageshack.us/img72/7379/butt3we3.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 22.10.2011 21:38 Viestin aihe: paloittelu |
|
|
Niin,jos paloitellaan kuten yleensä,niin po liha löytyy etuselkäosasta heti ulkofileistä päähän päin okahaarakkeiden kohdalta noin suurinpiirtein ja on kovasti kiinni kaikenlaisissa "nikamissa". Kannattee mennä jonkun lihanleikkaajan oppiin , niin saa hirmuisen paljon enemmän iloa koko hirvielukan ruhosta ja voi jopa yllättyä kuinka hyvää ja kuinka paljon sieltä löytyykään. Veli Nimrod antoi reilun tarjouksen halukkaille tulla demomaan po asioita,vai ymmärsinkö väärin. Lapin liha liennee opin antanut, joten taatusti homma käy. _________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 22.10.2011 22:19 Viestin aihe: Re: paloittelu |
|
|
vanha pappa kirjoitti: | Niin,jos paloitellaan kuten yleensä,niin po liha löytyy etuselkäosasta heti ulkofileistä päähän päin okahaarakkeiden kohdalta noin suurinpiirtein ja on kovasti kiinni kaikenlaisissa "nikamissa". Kannattee mennä jonkun lihanleikkaajan oppiin , niin saa hirmuisen paljon enemmän iloa koko hirvielukan ruhosta ja voi jopa yllättyä kuinka hyvää ja kuinka paljon sieltä löytyykään. Veli Nimrod antoi reilun tarjouksen halukkaille tulla demomaan po asioita,vai ymmärsinkö väärin. Lapin liha liennee opin antanut, joten taatusti homma käy. |
Kyllä etuselän säästän aina kesän grilliin, siinä on makua, näin sano Kolmonenkin.
Endegoina tai sinnepäin myyvät etelässä turisteille, hyvää on ollut. ![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|