Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 18.11.2010 23:59 Viestin aihe: |
|
|
9.3x622 kirjoitti: | Liotatteko muuten sian-ja naudanlihan, että saa pois ne lihojen oikeat maut. |
anteeksi, minkä maun? _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EAn Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Syy 2010 Viestejä: 646 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 19.11.2010 00:08 Viestin aihe: |
|
|
Makuasioista on mukava kiistellä, mutta eikös ole yks hailee, miten riistansa liottaa, marinoi ja maustaa, kunhan se syöjän suussa maistuu parhaalle mahdolliselle? Ite ammuttua, ekolookista onnellisen elukan lihaa, jota voi tyytyväisenä mässyttää mausteista riippumatta.
Eikä se lihan maku kokonaan liottamalla katoa. Jos muuten "riistan makua" haluaa lisää, niin kannattaa availla vatsaontelo huolimattomasti ja riiputtaa tuplapitkään lämpimässä.
EDIT: Esim. rusakko on yllättävän mietoa, jos sen lykkää pataan vaikka heti ampumapäivänä, vrt. kunnolla haulikolla "suolattu" ja viikon roikkunut pupurassu.
Viimeinen muokkaaja, EAn pvm 19.11.2010 00:13, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peura-esari Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2007 Viestejä: 3209 Paikkakunta: Kaljalla
|
Lähetetty: 19.11.2010 00:11 Viestin aihe: |
|
|
eräs tunnettu keittiömestari sanoi "älkää sotkeko niitä lihoja maitoon, riistan kuuluu maistua pahalta!" _________________ Nenäpunkki- mikä ihana tekosyy... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Villedz Vieras
|
Lähetetty: 19.11.2010 03:18 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä se liiallinen riistanmaku muistuttaa lähinnä jotain metsäludetta.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 19.11.2010 06:13 Viestin aihe: |
|
|
Vaikuttaa vähän siltä että osa porukasta ei tiedä miksi lihaa yleensäkään riiputetaan;
Jo alunperin oikein käsitellyn lihan maku ei niin hirveästi ao. prosessissa muutu mutta tärkeämpää on että riiputettaessa liha "mureutuu" jolloin se kypsyy ruuaksi laitettaessa helpommin ja nopeammin.
Jäniksen kohdalla muuten on niin että ajo kestänyt pitkään, vaatii otus myös pidemmän riiputuksen.
Riistaeläimillä on, lähinnä ruokavaliosta johtuen, ns. tuotantolihasta poikkeava oma makunsa ja niinpä riistalihan syönti vaatii vähän tottumusta. Toki valmiin ruuan maistuvuuteen vaikuttaa paljolti myös se kuinka hyvin ruuan valmistaja osaa hommansa ja erityisesti maustamisen jalon taidon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 19.11.2010 13:43 Viestin aihe: |
|
|
No, huh huh... Metsästäjätutkintoon pitäisi ehdottomasti liittää riistan käsittely- ja valmistusosio.
Olen oikeastaan sitä mieltä, että kortti ja pyyntivälineet joutaisivat hyllylle, jos syyllistyy riistan lihan haaskaukseen tai sen maun rienaamiseen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14849
|
Lähetetty: 19.11.2010 14:30 Viestin aihe: |
|
|
igorrock kirjoitti: | Jäniksen kohdalla muuten on niin että ajo kestänyt pitkään, vaatii otus myös pidemmän riiputuksen. |
Ja jos on ajo jatkunut liian pitkään, niin riiputtamallakaan tilanne ei parane. Tämä johtuu entsyymitason laskemisesta lihassa. Entsyymit taas ovat ne, jotka lihan raakakypsymisestä vastaavat.
Sama juttu se on hirven kanssa - jos haukku kestää yli kolme tuntia ja kyseessä on aktiivinen eläin, niin käytännössä hirveä ei enää kannattaisi edes ampua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JoneK Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 4071
|
Lähetetty: 19.11.2010 14:34 Viestin aihe: |
|
|
igorrock kirjoitti: | Jäniksen kohdalla muuten on niin että ajo kestänyt pitkään, vaatii otus myös pidemmän riiputuksen. |
Ilmankos noi makuulle ammutut on niin murakoita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EAn Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Syy 2010 Viestejä: 646 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 19.11.2010 14:40 Viestin aihe: |
|
|
Punertavaksi jätettävä liha kyllä vaatii kunnon raakakypsytyksen. Hauduttamalla (yli)kypsäksi mureaa saa sitten ilman riiputtamistakin. Ainakin rusakolla toimii. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EAn Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Syy 2010 Viestejä: 646 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 19.11.2010 15:01 Viestin aihe: |
|
|
Selvennykseksi vielä kerrottakoon, että yleensä itse riiputan kaikki elikot. Niiden, jotka haluavat miedompaa, kannattaa mielestäni kyllä kokeilla tuo heti ruoaksi laittaminen. Ainakin oma suuni sanoo, että eroa on.
Juuri nousin ruokapöydästä, hyvin riiputettua kauriinpaistia 65 asteen sisälämmöillä, mausteena hiukan suolaa ja mustapippuria. Silti pidän myös erilaisista makuelämyksistä, enkä voi käsittää, mitä lisäarvoa se lihan jäystäminen pelkän suolan kera tuo. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JoneK Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 4071
|
Lähetetty: 20.11.2010 20:43 Viestin aihe: |
|
|
Tulikohan rienattua riistaa äsken. Pistin jäniksenlihat myllyn läpi, siitä monitoimikoneeseen vaihelevettikötuoon sekaan mustapippuria, suolaa ja paprikajauhetta. Keskiyön tuntumissa olisi jäniskebab valmista.
Täysin hetken mielijohteesta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14849
|
Lähetetty: 20.11.2010 21:22 Viestin aihe: |
|
|
Meillä päin on aivan tavanomaista, että jäniksestä tehdään jauhelihapullia - ne ovat erinomaisia. Eli ei sen aina tarvitse olla niin ortodoksista. Hyvää ruokaahan siitä riistanlihasta kannattaa tehdä - ei sellaista mitä siitä "pitää tehdä".
Minä teen itse asiassa aika eksoottisia ruokia riistanlihasta. Monet kaukoidän reseptit oikein heräävät henkiin riistanlihan kanssa. Esimerkiksi thaikku Red Curry ja Green Curry keittokastikkeissa riistanliha on aivan mainiota. Kun asiaa ajattelee, niin moni maustekastike ja ruokalaji tuolla päin on alunperinkin tehty muusta kuin kasvatetusta lihasta.
Itse en punaista lihaa osta ollenkaan kaupasta, sillä sen verran tanakasti on riistanlihaa käytettävissä. Pääosa luonnollisesti hirveä. Tänä vuonna on myös pienriistaa aika lailla "syödä asti". Kun näitä tekee viikossa pari kolme kertaa, niin voin kertoa, että lihakeitto ja käristys tulee korvista ulos jos ne ovat ainoita sallittuja ruokalajeja. Tämän vuoksi en tee aina ajatuksella riistaruokia vaan teen ruokaa, jossa liha on riistanlihaa. Meillä suomalaisilla on monella sellainen onnellinen asetelma, että riistanliha on arkiruokaa. Tämä on hienoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14849
|
Lähetetty: 20.11.2010 21:25 Viestin aihe: |
|
|
Tuli muuten mieleen, että olispa mahtava kun hommais jostain pohoojanmaalta loma-asunnon ja palan peltoa. Jahti-lehden rusakkospesiaali sai aikaan melkoisen kuumeen. On ne ryökäleen kokoisia! Kyllä noita olis lysti pyytää ja elellä jäniskebabilla yksi talvi! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JoneK Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 4071
|
Lähetetty: 20.11.2010 21:38 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa viimosen rusakon pelkät lihat punnitsin nii en nyt tarkasti muista, mutta noin 2-2,2kg, ilman kylkiluiden välistä nakertelua.
Joten onhan noissa syöpösteltävää kun laskeskelee yhden henkilön kerta-annokseksi vaikka jotain 200-300g. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14849
|
Lähetetty: 20.11.2010 21:46 Viestin aihe: |
|
|
No niin, noita kun pyytää muutaman syksyllä, niin siinä on useammat eväät plakkarissa. Kyllä tässä täytyy alkaa rusakonpyyntireissua alkaa suunnittelemaan todella vakavasti!
Jos on niin kuin kaverini väittää, eli rusakko olisi metsäjänistä parempi lihoiltaan, niin aina parempi. Tätä ei taas ole vaikea uskoa kun perehtyy ravintoon joita nämä lajit käyttävät.
Tämä samainen kaveri sanoi, että metsäjänis on aika lailla hävinnyt paikoista, joissa talvisin ei ole aina varmuudella lunta. Rusakko pärjää tällöin kun se ei muistuta sulalla maalla tallustelevaa styroksipaalia... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|