Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.03.2009 21:49 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Äkkiseltään kysymys selleristä; mitä vikaa kyseisessä juureksessa on!!??
Voimakasmakuinen juures joka sopii erittäin hyvin eri liharuokien maustamiseen.
|
selleri yksinkertaisesti pilaa hyvänkin ruuan maun samoin on ruusukaalin laita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 20.03.2009 22:06 Viestin aihe: |
|
|
Hylsysoppa kirjoitti: | Vilperi kirjoitti: | Äkkiseltään kysymys selleristä; mitä vikaa kyseisessä juureksessa on!!??
Voimakasmakuinen juures joka sopii erittäin hyvin eri liharuokien maustamiseen.
|
selleri yksinkertaisesti pilaa hyvänkin ruuan maun samoin on ruusukaalin laita. |
Makuja on monia samoin kuin valkosipulin suhteen!!
Jos muuten pitää ohjeesta, niin kaikki soveltaminen on sallittua ja kun joku esittää jotain yhtä yksinkertaista, niin lupaan itsekin kokeilla.
Mielestäni pääasia kuitenkin on että tehdään maittavaa sapuskaa niille henkilöille jotka pöydän ääreen istuvat ja jos mahdollista niin kartoitetaan syövän porukan mahdolliset allergiat ja vastenmieliset raaka-aineet ja sovelletaan reseptiä sitten sen mukaan. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
whiski Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 106 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 20.03.2009 22:38 Viestin aihe: |
|
|
Turha sun noille jääräpäille mitään on selittää! Kun äitee ei aikoinaan käyttänyt selleriä, niin se on pahaa, vaikka ei maistaisikaan. Tuota ruuasta vinkumista on ollut iät ja ajat, kun ei ole rohkeutta kokeilla uusia makuja.
Tuossa muutama vuosi sitten (taisi olla jo -80 luvulla) yksi matkanjohtaja nauroi näitä suomalaisia juntteja. viikon lomalla ei uskalleta syödä paikallista ruokaa, vaan kannetaan reikäleivät ja perunat suomesta säilykelihapullien kera sinne ja ollaan niin onnellisia että
Pohjolassa valkosipulia on viljelty jo viikinkiaikana ja vielä löytyy äiteen poikia, joille se on kauhistus. Selleri on samanlainen hirvitys, että menee seuraava kuukausi, kun pahin trauma poistuu näiltä äiteen pojuilta, että selleriä ruokaan? Herranen aika sehän maistuu joltain muulta kuin pelkältä kuivatulta suolalihalta
Nyt varmaan saan ikuisen pannin _________________ Wanha wirttynyt Whiski |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sako_92 Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2006 Viestejä: 1425 Paikkakunta: rovaniemi
|
Lähetetty: 20.03.2009 22:44 Viestin aihe: |
|
|
En ole sellerin ystävä, mut kokeilen teen aina "alkuperäisen" ohjeen mukaan.
Koska olen suuri karjalanpaisti fani, tämä kokeillaan myös.
Viimeinen muokkaaja, sako_92 pvm 20.03.2009 22:47, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 20.03.2009 22:46 Viestin aihe: |
|
|
Loikka kirjoitti: | Koiranruokaan ei kannattaisi kovin voimakkaita mausteita laittaa. Samoin koira ei tarvitse juurikaan suolaa... Se on ihan hyvä, että koira saa sekä eloperäistä tuotetta ja kasviksia, mutta molemmat olisi hyvä tarjota koiralle kypsentämättä niin kestää ravintoaineet paremmin tallessa
Uskalsitko itse muuten maistaa? |
Samaa mieltä. Kyllähän koira syö paremman puutteessa tuonkin pöperön mutta sen kannalta ainekset raakana ilman ihmeellisempiä mausteita olisi terveellisempää. _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 20.03.2009 23:38 Viestin aihe: |
|
|
Kaikki muu menee mutta EI selleri, ruusukaali ja seefferi tuplana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 21.03.2009 00:17 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Tetri: ruokia voi tehdä myös soveltaen pilaamamatta kulinaristisia nautintoja, mutta lisäten joitakin nykyaikana saatavilla olevia aineksia ja siten saada eväs uuteen kuosiin.
Luuletko että "vanha" kansa teki ruokansa aina saman kaavan mukaan?
Jos näin on, niin olet pahasti erehtynyt!! Ruoka tehtiin saatavilla olevien raaka-aineiden mukaisesti ja siitä johtuu esim. eripuolilla suomea esiintyvien ruokien kirjavuus vaikka lähtökohdat olisivat olisivat olleet samoja. | Itsekin kokeilen ja varioin ruoantekotottumuksiani, mutta kunnioitan myös perinneruokia semmoisenaan.
On arvo sinänsä välittää jälkipolville perinteistä ruokakulttuuria mahdollisimman originaalina. Karjalanpaisti on karjalanpaisti, kuten k:npiirakatkin esikuvansa kaltaisia!
Eripuolilla Suomea ja eri aikoina on tehty (onneksi) monenkirjavia eväitä, joilla on omat nimensä ja reseptinsä. Miksi latistaa tätä ruokalajien rikkautta tarjoamalla omia viritelmiä jonkin kulttuurisidonnaisen nimikkeen alla?! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 21.03.2009 00:47 Viestin aihe: |
|
|
tetri kirjoitti: | Itsekin kokeilen ja varioin ruoantekotottumuksiani, mutta kunnioitan myös perinneruokia semmoisenaan.
On arvo sinänsä välittää jälkipolville perinteistä ruokakulttuuria mahdollisimman originaalina. Karjalanpaisti on karjalanpaisti, kuten k:npiirakatkin esikuvansa kaltaisia!
Eripuolilla Suomea ja eri aikoina on tehty (onneksi) monenkirjavia eväitä, joilla on omat nimensä ja reseptinsä. Miksi latistaa tätä ruokalajien rikkautta tarjoamalla omia viritelmiä jonkin kulttuurisidonnaisen nimikkeen alla?! |
Kerroppa sitten alkuperäinen karjalapaistin resepti joka olisi esim. jostain 1800 luvulta!! Mä tiedän respan -50 luvulta ja voin sen myös julkaista, mutta vasta sinun jälkeesi!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 21.03.2009 02:45 Viestin aihe: |
|
|
Karjalanpaisti on aina karjalanpaisti. Perinteisesti siinä on käytetty myös sikaa, nautaa, lammasta, maksaa, munuaisia ja yleensä lihaa missä on sidekudosta suhteellisen paljon. Nauris ja ryvässipuli ovat padassa ilmeisesti kypsyneet jo kauan. Ei mitään yhtä oikeaa reseptiä ole olemassa. Riistaa on käytetty myös kun sitä on saatu. Ja ei niitä lihoja ole mitenkään esipaistettu, lihat kattilaan ja vettä päälle ja mahdollisesti suolaa jos on ollut. Hautumaan yöksi uuniin, takkaan tulen loisteeseen kolmijalalle tai kraakkuun.
Ihan sama karjalanpiirakka. Ihmiset väittelevät mikä on sen oikea "täyte"? Riisi, peruna vai ohra? Mistähän ne peräkylien ihmiset sen riisin ovat hankkineet? Tai ohrasuurimoita? Ruoka muuttuu tarjolla olevien raaka-aineiden mukaan nopeastikkin. Perinneruoka on käsite, joka syntyi kun martta-liike syntyi. Reilut satavuotta sitten.
Taisi yksi ensimmäisiä suomalaisia keittokirjoja olla Gustava Schartau: Hywäntahtoisia neuwoja katowuosina (Helsinki, 1834), sillä annettiin neuvoja hätäapuruokien hämmentämiseen. Kuinka moni tämän palstan ihmisistä on syönyt rannikolla vielä 50 vuotta sitten lampaan mahalaukussa keitettyä teurastuspäivän "muonaa"? Meidän omaa haggista. Tuskin monikaan. Kuka osaa vielä tehdä? Tai perinteistä verimakkaraa? Kyllä nämä "perinneruuat" ovat hävinneet kun kakarat ei oo enää häläppäreinä. Tai ainakin rajusti muuttuneet. Itse en ole nähnyt aikaa jolloin hylkeen savulihaa ja maksaa oli kaupan torilla. Se loppui täällä kuulemma -40ja -50 lukujen vaihteessa. Se oli köyhien ruokaa. Nyt herkkua (joidenkin mielestä).
Klimppivelli on ruoka joka aiheuttaa tirsmuulua trahteerista. Niin mullakin. Maku on ihan ok, mutta ne klimpit. Tai piimävelli missä on joukossa "rasukalaa". Mun äidin täti opetti edistyksellisessä kansakoulussa "kotitaloutta". Joka syksy teurastettiin lammas ja tehtiin siitä ruokaa. Lampaiden hoito ja teurastus oli täälläpäin naisten hommaa. Kalaa ja lihaa suolattiin ja kuivattiin. Jokainen tyttö osasi myös keritä lampaan, pestä villan ja kehrätä sen. Ja tehdä huovutustöitä. Vaatimukset selviämiselle olivat hiukan erilaiset kuin nyt.
Hirvijahdissakin pitäis olla sen verran aikaa, että ehtisi tehdä veriplätyt ja paistaa maksaa ja juara häppää ennen seuraavaa ajoa . Viheriäiset ja vegaanit olisi helppo löytää porukasta. Kossitkin ottavat häppää nykyään ku lähtevät kemuihin. Häppä on kuitekin murresana joka tarkoittaa maitoa. Eli ei se pelkästään ruoka muutu, myös kieli kehittyy. Nykyään karjalanpaistin korvaa pari "nurmoon panaania".
Näissä soppahommissa on parasta noudattaa ykköluokan pohjalaista kansanviisautta - Kun itte kysyy ja itte vastaa, niin ei tuu mitään jäläkipuheeta - |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 21.03.2009 02:56 Viestin aihe: |
|
|
Kiitän Aris60; noin olen asian itsekin funtsannut, mutta en osannut tuoda sitä julki noin pätevästi. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
whiski Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 106 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 21.03.2009 11:12 Viestin aihe: |
|
|
Tuohon Aris60 viestiin vielä lisäten, että huomioitava on se minun piikkinä heittämäni äidin laittamaa. Vaikka tuon asian heitin ihan kiusalla on siinä totuuden jyvä mukana, sillä on monessa perheessä on myös huomioon otettava miten vanhemmat on ruokia laittaneet, eli mitä on totuttu syömään. Tällöin esm karjalanpaisti on yksi sellainen jota on voitu varioida lähes joka perheessä vähän erilaiseksi.
Vielä -60 luvun talouksissa oli erilaisten vihannesten käyttö vierasta ja valitettavasti näköjään vieläkin, mitä nyt näen täällä kommenttia vihannesten käytöstä!
Kun isot miehet kirjoittaa, että joku vihannes on pahaa, vaikka ei ole välttämättä edes maistanut, niin se jos mikään kertoo ennakkoluuloista. Varista ja kettua kyllä uhotaan syötävän, mutta kun laitetaan selleriä nokan eteen, niin on pahaa että.
Eli Aris60 ja Vilperi ovat ihan oikealla asialla valistamassa tätä metsien miehistä kansaa, jolle vihannes on vihollinen _________________ Wanha wirttynyt Whiski |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 21.03.2009 12:09 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä on hyviä ohjeita, on tullut syötyä jokseenkin kaikkea.
Sais vaan viellä kunnon sianlihaa, missä on sitä valkostakin ja kunnon maku.
Paistinperunat ja rakuunaa, kyllä maistuu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
whiski Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 106 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 21.03.2009 12:15 Viestin aihe: |
|
|
Olen tuossa joskus miettinyt, että olisiko mahdollista ostaa porsas, tai kaksi ja antaa kasvaa ne tontilla ( yli hehtaarin tontti) Laittaisi jonkinmoisen suojakatoksen ja antaisi melskata muuten lähes villisti aidatulla alueella ja syksyn ja kylmän tullen laittaisi lahtipenkkiin. Siat saisivat tietenkin lisäruokana normaalia rehua, mutta muuten saisivat tonkia maata kaikessa rauhassa ja hakea maku lihaansa sieltä, samalla myös rasvasta tulisi kiinteämpää ja maukkaampaa, kuin nykyinen höttörasva, jota niissä on! _________________ Wanha wirttynyt Whiski |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 21.03.2009 12:30 Viestin aihe: |
|
|
Mikä että ei onnistuisi, taluttelee edäs sikaa narussa kun ulkoiluttaa.
Valmisrehuja kun ei syötä, kyllä lihaan maku palautuu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetri Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2005 Viestejä: 7344
|
Lähetetty: 21.03.2009 12:34 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Kerroppa sitten alkuperäinen karjalapaistin resepti joka olisi esim. jostain 1800 luvulta! | Karjalassa tehtiin paisti niistä lihoista, mitä talosta sattui löytymään. Olennaista oli ruoan yksinkertaisuus ja raaka-aineiden maksimaalinen hyödyntäminen.
Mausteena käytettiin alunperin pelkästään suolaa ja hauduttaminen tapahtui hitaasti yön yli. Lihapaloja ei ennakkoon ruskistettu.
Joskus viimevuosisadan alkuvuosikymmenillä maustevalikoimaan lisättiin pippuri.
Karjalanpaisti, jonkalaiseksi se Itä-Suomessa ja etenkin evakkojen levittämänä muuallakin Suomessa vakiintui ja jollaisena se yleisesti tänäpänä tunnetaan on edelleenkin yksinkertainen:
Kuutioidut lihat (esim. porsas, nauta ja lammas) ladotaan pataan ja kuumaan uuniin joksikin aikaa ilman kantta (liha sulkeutuu parissakymm. min.). Sitten lisätään sipulit, suola ja pippurit sekä vettä niin paljon että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kansi pannaan padan päälle ja pata mietoon uunilämpöön hautumaan (esim. 125 astetta 3 tuntia tai leivinuunin jälkilämmössä yön yli).
Usein mukaan viipaloidaan myös porkkanaa ja lisätään muutama laakerinlehti.
Valmiin paistin neste on kirkasta.
Karjalanpaisti tarjoillaan muussattujen tai kokonaisten perunoiden ja puolukkahillon kera. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|