OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Liminganlahden metsästyskieltohanke
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lingvisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 116

LähetäLähetetty: 01.04.2004 23:03    Viestin aihe: Liminganlahden metsästyskieltohanke Vastaa lainaamalla viestiä

Aprillipäivänä ilmestyneen Kalevan mukaan Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus yrittää hamuta Liminganlahdelta vielä 3000 hehtaarin alueen metsästyskiellon piiriin. Kyseessä ei varmaan ollut aprillipila.

Mikäli tämäkin uhkakuva toteutuu, vesilinnustuksen tulevaisuus Oulun ympäristössä alkaa näyttää synkältä. Olisi mielenkiintoista kuulla paikallisten ihmisten kommentteja asiasta.

Ympäristökeskuksen itselleen ottama "sanelijan" rooli vaikuttaa melko erikoiselta nyky-yhteiskunnassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 1220

LähetäLähetetty: 13.04.2004 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaa tämä on taas niitä helekatin VIHERPIIPERTÄJIEN kepposia Evil or Very Mad Mad Exclamation Syy varmaan tähänki on lintuvesien "pilaantuminen lyijyyn" Exclamation Alakaa pikku hilijaa Vi...taa näitten aktivistie ajatukset metsästyken hankaloitumisesta. Ne ei tunnu tajuavan käytännön mettästyksest mittään!

Oon vähä huonolla tuulella Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JVR
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 50

LähetäLähetetty: 14.04.2004 08:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taidetaan joutua kohta Suomessa EU:n "siipikarjankasvattamoksi" - vai joko ollaan? Täällä kielletään siivekkäiden metsästys ja se sallitaan muualla. Eipä taida piipertäjät oikein jumarda tätä touhua. Täällä kasvatetaan ja lihotetaan sorsat hyvään patakuntoon. Syysmuuton aikana ne sitten lentävät rajojemme yli (== täkäläisten viherpiipertäjien "käskyvallan" ulkopuolelle) hurrien ja aatujen ym teurastettavaksi. Siel vaan kehuskellaan saaliilla ja rasva leuoista tippuen napsitaan vain parhaimmat täkät poskiin.

Ei jyummara, ei! Njet ponimai! Evil or Very Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras


LähetäLähetetty: 14.04.2004 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aluksi rauhoitus alueet tuntuvat pahalta, mutta todellisuudessa ne venyttävät sorsastuskautta hyvin pitkäksi. Kun tekee tälläisen alueen viereen, sopivaan kohtaan, hoidetun ruokintapaikan niin jo alkaa rasva valumaan omista suupielistä.
Takaisin alkuun
TeemuR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 113
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 14.04.2004 22:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suomessa on tehty ansiokas väitöskirja vesilintujen metsästyksen ja eri ekologisten tekijöiden vaikutuksesta vesilintukantoihin. Väitöstyö on tehty hyvin metodein ja on sisällöltään kiihkoton ja asiallinen. Tutkimuksen konkluusiona on monta metsästäjälle alkuun vieraalta tuntuvaa johtopäätöstä, mutta etenkin metsästyksen painopistealueen siirtäminen peltojahtiin tuntuu perustellulta.

Pieni referaatti kirjasta on http://yliopistolehti.helsinki.fi/2001_11/vaitokset.html#Metsästyksen%20ja%20eri%20ekologisten%20tekijöiden%20vaikutus%20pesivien%20vesilintujen%20kantoihin%20ja%20käyttäytymiseen

Kokonaisena väitöskirja on luettavissa pdf-tiedostona http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/maa/selai/vk/vaananen/numerica.pdf
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Vieras


LähetäLähetetty: 15.04.2004 18:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle on muodostunut se käsitys, että aina kun ympäristökeskusten virkamiehet neuvottelevat maanomistajien kanssa uusista pakkorauhoitusalueista, maanomistajat ovat neuvottelupöydässä yksin, ilman lainopillista asiantuntija-avustajaa.

Maanomistajien kannattaisi porukalla ja kylmän viileästi palkata asiansa osaava lakimies, ennen kuin heitä taas vaaditaan neuvottelupöytään.
Takaisin alkuun
Näyttäkää niille
Vieras

LähetäLähetetty: 16.04.2004 09:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo! ikävältä tuntuu kun Suomen paras lintu alue pyritään sulkemaan pois metsästykseltä. Nyt olisikin oiva tilaisuus tehdä maanviljeliöiden bisnestä, ja myydä lupia omille pelloilleen. Liminganlahdessa on tietääksini aika kattavat peltoalat jotka voisi toimia hyvin hanhi/sorsapeltoina. Metsästystä varten sadonkorjuu voitaisiin suorittaa ensiksi juuri näiltä pelloilta ennen aloitusta jolloin hanhet ja sorsat tulevat ruokailemaan juuri halutuille pelloille. Saataisiin suomeenkin Kanadasta tuttua "hunting park" yritys toimintaa. Metsästys kiellon vaikutus saattaisi parantaa peltojen toimivuutta ja maanviljeliät saavat "kostaa" hanhien aiheuttaman hukkasadon, ja kaiken lisäksi tienata siitä vielä rahaa! Siihen vaan innokas puuha porukka taistelemaan maanviljeliöiltä päät pyöryksiin ja metsästys turvautuu liminganlahden lähistöllä.

-Jos metsästys jossain kieletään,niin siirretään se sinne missä sitä saa tehdä-
Takaisin alkuun
Vieras


LähetäLähetetty: 19.04.2004 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällähän on mielenkiintoinen mielipiteen muokkausyritys menossa, heh!

Lukijoille yritetään antaa se käsitys että Liminganlahden 3000 hehtaarin suuruisen rantametsästysalueen mahdollinen rauhoittaminen korvautuisi tuosta vaan, kunhan maanomistajat vaan älyäisivät ryhtyä myymään lupia omille pelloilleen, kauemmas rannasta.

Eihän se näin mene, hyvänenaika!

Kyse on samasta ilmiöstä kuin jos lakan (hillan) poimijoilta kiellettäisiin poimiminen suolla, ja vakuuteltaisiin heille, että kyllä ne parhaat lakkamaat ovat tuolla mäntykankaalla.... Laughing
Takaisin alkuun
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 19.04.2004 12:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
Kyse on samasta ilmiöstä kuin jos lakan (hillan) poimijoilta kiellettäisiin poimiminen suolla, ja vakuuteltaisiin heille, että kyllä ne parhaat lakkamaat ovat tuolla mäntykankaalla.... Laughing


Ei ihan samasta kuitenkaan. Hillat ei lennä Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Vieras


LähetäLähetetty: 19.04.2004 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No jos järkeviä ollaan ja ajatellaan että Liminka on vesilintujen ykköspaikka niin silloin se rauhottaminen on vain "sorsapankin" tekemistä meille itsellemme. Monet, jotka tämän limingan touhun on nähneet, ovat samaa mieltä siinä että siellä syödään kuormasta ja rutkasti.

Tuossa edellä oli Väänäsen tekemä väitöskirja ja mies on oikessa. Lintujen kannalta keskeisiä vesistöjä pitäisi rauhottaa lisää. Silloin saataisiin kanadastakin tunnettu "fly way"-toimintaperiaate joka on poikinut siellä kannat runsaaseen kasvuun. Vuosittain siellä ammutaan yli 2milj hanhea, taas kun euroopassa 250 000 yksilöä on rankkaa liikaverotusta.

Joku edelle sanoin että muu eurooppa sitten ampuu meidän "kasvattamat" linnut. Ei ole näin. Suomi sai tässä taannoin uhkauksia EY:ltä. Ja kaikkihan tietää että tämä lintuvesien rauhoitus kattaa silloin euroopan, mutta suomi oli tätä laiminlyönyt.

Suosittelen tuota Väänäsen väitöskirjan lukemista, oikeasti. Lukekaa myös ajatuksella ilman ennakkoluuloja.

Itse olen varma että näillä metodeilla me päästää vielä kunnon sorsajahteihin Very Happy
Takaisin alkuun
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 19.04.2004 21:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olettekos ajatelleet laittaa vähän rockn' rollia niille minkeille ja supikoirille siellä lahdella? Siinä voisi olla vaikka viiden vuoden rojekti. Sitten vois taas katella, että ampuisko sorsia vaikka sieltä pellolta Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Vieras


LähetäLähetetty: 20.04.2004 07:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monista ylläolevista, Liminganlahden suurten alueiden rauhoittamista puoltavista komenteista voisi päätellä, että täällähän taitaa keskustella lähes pelkkiä Ympäristökeskuksen virkamiehiä.

Viime vuosina on tullut selväksi, että ikimuistoisten metsästysvesien täysrauhoituksia ajavien motoksi sopisi parhaiten: "Levottomat. - Kun mikään ei riitä."

Olen seurannut Liminganlahden touhuja 40 vuoden ajan. Kuormasta siellä ei syödä, valtavasta paukkeesta huolimatta. Tuohon pitkäaikaiseen observointiini tukeutuen voin sanoa, että 99,9 prosenttia aloituspäivänä Lahdelle tulevista turistimetsästäjistä eivät ole mestariampujia. Ääni ei tapa.

Muistan ajan, jolloin Liminganlahdella saattoi näkyä koko jahtikauden aikana vain yksi merihanhiparvi. Nyt hanhiparvia on joka syksy sadoittain, ja yksilömäärä valtaisa. - Että se siitä kuormasta syömisestä.
Takaisin alkuun
Vieras


LähetäLähetetty: 20.04.2004 11:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No, mites argumentit siitä että suomen puolella esimerkiksi yhtä heinäsorsa paria kohden ammutaan 3,8 yksilöä? Eli vielä lisäksi ammutaan venäjältä tulleita. Hanhissakin taisi olla samoja lukemia ellen vääri muista. Mitäs muuta tuo on kuin liikaverotusta.

En ole mikään ympäristöviraomainen vaan ihan tavallinen metsämies.

Kummastuttaa vaan tämä "himo" saada paljon vesilintuja. Jotkut sankarit ampuvat hanhiakin enemmän kuin pakkaseen mahtuu.

En puolla tätä rauhoituskamppaniaa muuten kuin vain mielikuvalla että niitä sorsia riittäisi myös jatkoonkin.

Henkilökohtaisesti minulle nämä sorsaretket on paljon enemmän kuin saalis. Mieluiten näkisin suuria vesilintuparvia ilman saalista kuin että näen yhden mokoman 20 yksilön parven ja siitä nappaan sorsan. Wink

Asiasta ei pidä kenenkään ottaa nokkiinsa mutta olen sitä mieltä että rauhoituksista huolimatta teillä siellä Limingalla on edelleen pohjoisen parhaat lintuvedet, eli ideana on se että pidetään se myös hyvänä. Smile

Ja nyt joku kysyy että miten minä ulkopaikkakuntalaisena voin ottaa osaa alueen hoitoon. Kyllä voin. Tuttuja on sielläpäin ja tarkoituksena on antaa rahallista tukea alueen ruokapaikkajärjesteleyille (Jyvät tms).

Itseltäni meni sorsamailta parhaat lahdekkeet rauhoitukseen, ja tämä paikka ei ole koskaan ollut edes lähellä liminganlahtea. Tottakai se harmittaa mutta järjellisesti ajateltuna ideanahan on kestävät ja hyvinvoivat kannat jota sitten verotetaan kuin huonot kannat joita vielä stressataan kohtuuttomalla metsästyspaineella.
Takaisin alkuun
Vieras


LähetäLähetetty: 20.04.2004 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos hanhia ammutaan enemmän kuin pakkaseen mahtuu, ne ammutaan nimenomaan pelloilta. Kyllä vesilintumetsästystä vähänkin tuntevan pitäisi tämä tietää.

Mikäli laajamittaiseen jyväruokintaan mennään, kuten ylläoleva kirjoittaja esittää, joudutaan ojasta allikkoon. Linnut siirtyisivät yhä enemmän hyödyntämään viljapeltoja perinteisen puolisukeltelun asemesta, mistä taas olisi seurauksena entistä laajempi viljasadon turmeltuminen tietyillä alueilla. Kanadanhanhikantojen roima lisääntyminen on merkki tästä luontokappaleiden sopeutumisesta EU-maatalouteen Smile ja suurten viljavainioiden hyväksikäyttöön.

Mitään feed-and-kill -pullasorsaperiaatetta ei mielestäni pitäisi omaksua tähän harrastukseen ollenkaan.
Takaisin alkuun
TeemuR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 113
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 20.04.2004 15:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihan ensiksi: en kannata pysyväisluonteisia kieltoja vesilintujen kosteikko- ja vesistömetsästykseen.

Liminganlahden kuten monien muidenkin sorsavesien metsästyksessä on paljon kehittämisen varaa. Totaaliset kiellot tuntuvat ylimitoitetuilta mutta esimerkiksi metsätyksen jaksottaminen eri alueilla saattaisi olla yksi ratkaisu, samoin kuin kokeiluluontoiset muutokset 1-2 vuoden aikana asian tarkemmaksi selvittämiseksi.

Peltojahti toimii hyvin Kanadassa ja USA:ssa, jossa metsästyksellisen painopisteen siirtäminen pois kosteikoista on tuottanut hyvää tulosta vesilintukantojen vahvistumisessa.

Pelto-kuten kosteikkojahtiin pätee samat periaatteet, joista tärkein on kohtuus. Merkittävin etu peltojahdissa on parempi haavakoiden löytämisen mahdollisuus.

Kun mietitään metsätyksen tulevaisuutta on hyvä pitäytyä faktoissa. Faktat ovat yhtäkuin tutkittua tietoa, eikä mutufiilistelyä. Tutkimuksia voidaan ja pitääkin kritisoida mutta asiapohjalta. Uskon että metsästyksen tulevaisuus turvataan asiallisen tiedon hankinnalla. Sillä pystytään laittamaan vastustajille jauhot suuhun-asiaperustein.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 1 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com