OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

12/76 & .243 win rihlakko.
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 31.01.2009 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tervosen Markulla ainakin on erillinen mitoitusase, jonka tukkia voidaan säätää kaikilta tarvittavilta osin.

Tämän kapistuksen avulla haetaan kulloisenkin asiakkaan "speksit" kohdalleen ja nämä mitat sitten ovat perustana joko uudelle tukille taikka yleisemmin jo olemassa olevalle tukille tehtäviin muutoksiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 31.01.2009 18:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

metsiemmejormakka kirjoitti:

Tuosta perän sovituksesta vielä. Mistä sen tietää millaisen perän seppä tekee? Onko sielä erilaisia periä kokeiltavana vai miten? Kun iselläni esim haulikon perä ei jotenkin tunnu hyvältä mutta en osisi tästä kylmiltään yhtään sanoa miten sitä pitäisi muuttaa että se olisi hyvä?


Tuo perän mitoittaminen tehtiin omalta osalta tuollaisella "mittotusperällä" jossa on säätöjä jos vaikka mihin suuntaan. Tietenkin miehestä otettiin myös lähes kaikki mahdolliset mitat. Pituus, käsien pituus, liipasusormen mitat, silmän asema suhteessa muuhun päähän ja useampi muu mitta. Samalla tarkistettiin hallitseva silmä yms "pikkujuttuja" Wink Ennen kuin mitoitusta jatkettiin tietysti selvitettiin miten aseen halutaan ampuvan. Tämäkään kun ei ole aina ihan simppeliä. Jotkut haluaa aseen ampuvan reilusti yli ja jotkut taas kohti. Itselle mitoituksessa lähdettiin hakemaan 40/60 osuntaa eli 40% tähtäyspisteen alle ja 60% päälle.

Itse perän mitoitus jatkui sillä, että perään ruuvattiin tietyt asetukset ja sitten nosteltiin poskelle ja mitoittaja tarkastelee nostoja ja katsoo aina välillä piipun päästä että miltä "tähtäyskuvio" näyttää. Korjauksia tehtiin tasaiseen tahtiin ja taas nosteltiin asetta poskelle. Lopulta mitoitusperän asetukset oli saatu kohdilleen ja sitten tästä mitoitusperän asetuksista otettiin mitat ja nämä mitat toimitettiin Tervoselle. Loppusilaus mittoihin tulee sitten Tervoselta ilmeisesti jonkin laskentaohjelman avulla johon syötetään nuo kehon fyysiset mitat + mittaperän asetukset + oman aseen mitat.

Omassa tapauksessa kiekkohaulikon perää vaan muokattiin tuolla Tervosen hoteissa eli ei tehty kokonaan uutta perää. Hän pystyy hyvin pitkälle muokkaamaan olemassa olevaa tukkia jos sitä ei ole aikaisemmin taivuteltu/muokattu liikaa. Tuohon omaani muutettiin kulmia ja pituuksia sekä otettiin hieman tavaraa pois poskipakan kohdalta.

Mitoitusperiä ei varmaan Suomessa hirveästi ole, mutta ainakin pääkaupunkiseudulta sellainen löytyi. Erämessuillakin noita mitoituksia on joskus nähty tehtävän.

Niin ja tuo mitoitusrupeama ei ole mikään ihan viiden minuutin juttu. Kädet saa hapoille ja taukoja on pidettävä. Nostojen määrä mitataan mielummin sadoissa mitä kymmenissä ja aikaa meni omalla kohdalla reilu pari tuntia. Lopputulos kuitenkin on mielestäni varsin mukava. Niin ja plussaahan tässä on se, että mitat kun ottaa kerran niin sitten voi samoja mittoja hyödyntää useammin jos ei ruumiinrakenne pääse muuttumaan (hirveästi)...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 31.01.2009 19:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kävit Loikka ilmeisesti mitoituksessa Lönnrotinkadun Eräliikkeessä ?

Siellä on tilanne muuttunut sen verran että kaveri joka noita mitoituksia hoiti, on lähtenyt talosta muualle töihin joten jos haluaa mittatukin itselleen, kannattaa kysyä suoraan M.Tervoselta missä po. projekti nykyään onnistuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaakko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2005
Viestejä: 117
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 01.02.2009 10:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Blaser 97 Standard näyttää olevan Knappworstilla saman hintainen kuin malli 95 Suomessa ja kaikkia kalibereja tarjolla. Jos oikein tuota tekstiä ymmärrän niin malli 97 on edistyksellisempi laukaisukoneistonsa osalta, joten sitä voi käyttää vaihtopiipuparilla myös kaksoisluodikkona.

http://www.knappworst.com/product_info.php?info=p253661_Blaser-BBF-97.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
metsiemmejormakka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Kes 2007
Viestejä: 682
Paikkakunta: Kangasala

LähetäLähetetty: 01.02.2009 10:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu eroina taitaa olla herkinstin koneisto luotipiipulle ja molempien piippujen virittyminen kerralla. Myös 95 voi vaihtopiipuilla käyttää kaksoisluodikkona tai pelkkänä haulikkona.

Hinnasta vielä sen verran että oma aseeni oli hieman halvempi kuin tuo tuolla Knappworstilla ja hintaan sisältyi pikajalka ja kaiverrukset eli ei tuota ihan samaan hintaan saa.
_________________
"You can´t stop insane people from doing insane things by passing insane laws. That´s INSANE!"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 01.02.2009 16:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

igorrock kirjoitti:
Kävit Loikka ilmeisesti mitoituksessa Lönnrotinkadun Eräliikkeessä ?


Näin tein...

Enää ei ilmeisesti tosiaan Lönkalla mitoituksia tehdä tai ne tekee sitten joku muu henkilö mitä itselleni... Huhujen mukaan mitoittaja olisi Tammistossa nykyään, mutta tämä nyt ei liity enää aiheeseen ollenkaan...


Viimeinen muokkaaja, Loikka pvm 01.02.2009 18:31, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 01.02.2009 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Luulenpa että po. liikkeestä ei enää löydy ammattitaitoa mitoitukseen ja kuulemasi huhu pitää paikkansa, Loikka.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 02.02.2009 10:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

metsiemmejormakka kirjoitti:
Niinhän se taitaa olla. Mutta en puhunutkaan täydellisestä sopimisesta vaan niinkuin nenä päähän. Ja mielestäni itselleni nenä sopii päähän ihan hyvin. Very Happy


Joidenkin mielestä oma nenä ei oikein istu kunnolla. Sitä varten on plastiikkakirurgeja. Tämä ammattikunta elää ja voi oikein hyvin.

Suurin osa metsästäjistä ampuu tehdastukeilla. Kaikki riippuu pitkälti vartalosta. Jos olet 180 cm, 80 Kg, niin melko varmasti perä istuu aika hyvin Smile. Harjoittelun merkitystäkään eli omaan aseeseen tutustumista ei voi väheksyä. Käytönnössä yhdellä (lentoonammunta)haulikolla metsästävät tutustuvat aseeseensa väistämättä parhaiten.

Monet nykyaikaiset haulikot, varsinkin 1/2 autom. yms. (Benellit, Winsut, Browningit) sisältävät aika laajan valikoiman perän säätöpaloja. X3:n mukana tuli lähemmäs 10 erilaista tukin ja lukkokehyksen väliin asennettavaa teräsprikkaa, joiden avulla vois säätää perän vinoutta ja kulmaa. Kumiperälevyn alla oli vielä kaksi 5mm laippaa, eli pituussäätöä 10mm. Siitä kateviä, että perän sopivuus voidaan taata sekä t-paita-ammuntojen että syksyn paksumman vaatetuksen (ja repun viillekkeiden) kanssa juuri sopivaksi.

Kiinteästi mitoitettu peränpituus pitää nähdäkseni tehdä mielummin syksyn metsätyskauden vaatetuksen mukaan. Kesäksi on helppo asentaa välilevy.
Tämä oli käsitys myös niillä Compak Sportingin ampujilla joita jututin aikoinaan SM kisoissa. Sehän on haulikkolajeista eniten metsästystilanteita jäljittelevä laji.

Oman BBF95:n kanssa, jonka ostin kokeilematta, kävi sikäli säkä, että perä sopii justiin. Kun nostelen sitä nopeasti poskelle niin vakio jyvä/hahlotähtäimet tulevat joka kerta linjaan ja poskituki on hyvä. Itse en keksi parannettavaa. Tukkiseppä voi tietenkin jotain löytääkin. Kiikarillakin poskituki on jopa parempi kuin aikaisemmassa Tikka T3:ssa, jossa oli matalimmat Sako RST rengasjalat (pelkät renkaat).
_________________
Villilä, ei-kesitetyllä meänkielelä joka päivä, ympäri vuen.


Viimeinen muokkaaja, perisofeus pvm 02.02.2009 11:25, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 02.02.2009 11:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Kaikki riippuu pitkälti vartalosta. Jos olet 180 cm, 80 Kg, niin melko varmasti perä istuu aika hyvin."

Niinhän sitä luulisi. Kaverini vaihtoi vanhan BERETTA 303:n uudempaan BENELLIin. Viime syksy meni siinä kun herra yritti säädellä uuden aseensa perää "kohdalleen" siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Tuloksen arvaa eli hyvistä paikoista paljon enemmän "pummeja" kuin normaalisti. Tähän vaikuttaa osaltaan luottamuksen puute aseeseen joka ei toimi kuten pitäisi.

Eli harjoittelemalla oppii ampumaan melkein tukilla kuin tukilla mutta sitten kun tulee aseen vaihto eteen, on ongelmia edessä. Mittatukin kanssa näitä ongelmia ei esiinny.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 02.02.2009 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

metsiemmejormakka kirjoitti:
Hinnasta vielä sen verran että oma aseeni oli hieman halvempi kuin tuo tuolla Knappworstilla ja hintaan sisältyi pikajalka ja kaiverrukset eli ei tuota ihan samaan hintaan saa.


Tähän postaukseen pitää kommentoida sen verran, että Blaserin (mainitut) kaiverrukset eivät ole mitään käsityötä. Ne on tehty uppokipinätyöstämällä (EDM) aseen lukkokehykseen. On saatu 3 ulotteinen siisti kaiverrus, mutta mitään "käsityön leimaa" näissä ei ole. Valikoimakin on rajattu.

Blaser BBF 95/BBF 97
Schwarz eloxierter Systemkasten alternativ grau eloxierter Systemkasten mit Luxus-Seitenplatten nach Wahl
Schaftholzklasse 3
Wahlweise 52cm oder 60cm Lauflänge (Kal. 16 oder 20 nur 60cm Lauflänge)

Variante 1
Zielfernrohr Zeiss Victory Varipoint
M 3-12×56 Abs. 60 beleuchtet
Blaser-Sattelmontage
inkl. Montieren, zzgl. Einschießen

BBF 95
Komplettpreis € 3.671,–

BBF 97
Komplettpreis € 4.027,–


Viimeinen muokkaaja, perisofeus pvm 02.02.2009 11:40, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 02.02.2009 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

igorrock kirjoitti:
"Kaikki riippuu pitkälti vartalosta. Jos olet 180 cm, 80 Kg, niin melko varmasti perä istuu aika hyvin."

Niinhän sitä luulisi. Kaverini vaihtoi vanhan BERETTA 303:n uudempaan BENELLIin. Viime syksy meni siinä kun herra yritti säädellä uuden aseensa perää "kohdalleen" siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Tuloksen arvaa eli hyvistä paikoista paljon enemmän "pummeja" kuin normaalisti. Tähän vaikuttaa osaltaan luottamuksen puute aseeseen joka ei toimi kuten pitäisi.

Eli harjoittelemalla oppii ampumaan melkein tukilla kuin tukilla mutta sitten kun tulee aseen vaihto eteen, on ongelmia edessä. Mittatukin kanssa näitä ongelmia ei esiinny.


Mikä Benelli? Joissakin, esim. Novassa (mikä tuskin kyseessä) on ongelmana pitkä etäisyys liipasimesta kahvaan. Novan tukki on muovia ja integroitu lukkokehykseen, joten lyhennys vähän vaikeaa. Onhan noita esimerkkejä tietenkin, mutta tarkoitukseni olikin yleistää.
170 tai 195 cm pitkällä kaverilla on usein vaikeampaa, koska tehdastukkien mitoitus noudattaa kuitenkin keskivertovartaloa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 02.02.2009 14:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, kyseessä ihan puutukkinen BENELLI.

Tukin pituus ei ole ongelma vaan ne hankalammat mitat eli sivuvääryys ja harjakorkeus. Asia korjaantunee ajansaatossa kunhan ampuja taas oppii uusille "väärille" mitoille. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
metsiemmejormakka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Kes 2007
Viestejä: 682
Paikkakunta: Kangasala

LähetäLähetetty: 02.02.2009 18:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

perisofeus kirjoitti:
metsiemmejormakka kirjoitti:
Hinnasta vielä sen verran että oma aseeni oli hieman halvempi kuin tuo tuolla Knappworstilla ja hintaan sisältyi pikajalka ja kaiverrukset eli ei tuota ihan samaan hintaan saa.


Tähän postaukseen pitää kommentoida sen verran, että Blaserin (mainitut) kaiverrukset eivät ole mitään käsityötä. Ne on tehty uppokipinätyöstämällä (EDM) aseen lukkokehykseen. On saatu 3 ulotteinen siisti kaiverrus, mutta mitään "käsityön leimaa" näissä ei ole. Valikoimakin on rajattu.

Blaser BBF 95/BBF 97
Schwarz eloxierter Systemkasten alternativ grau eloxierter Systemkasten mit Luxus-Seitenplatten nach Wahl
Schaftholzklasse 3
Wahlweise 52cm oder 60cm Lauflänge (Kal. 16 oder 20 nur 60cm Lauflänge)

Variante 1
Zielfernrohr Zeiss Victory Varipoint
M 3-12×56 Abs. 60 beleuchtet
Blaser-Sattelmontage
inkl. Montieren, zzgl. Einschießen

BBF 95
Komplettpreis € 3.671,–

BBF 97
Komplettpreis € 4.027,–


Juu tiedän kyllä ettei niitä tosiaan käsin kaiverreta mutta kyllä blaser niistä silti lisää hintaa ottaa.

Voin ruveta kutsumaan niitä uppokipinätyöstökuvioiksi ettei tule mitään sekaannusta jatkossa.

Yllättävän halpoja nuo blaserit täällä suomessa kun tuntuu saksalaisissa kaupoissa olevan saman hintaisia ta kalliimpia kuin täällä vaikka eikös blaser saksalainen merkki ole?

Tuossa paketissa saa kyllä halvan zeissin mutta eipä sellaiselle nyt tarvetta (rahaa) ole.
_________________
"You can´t stop insane people from doing insane things by passing insane laws. That´s INSANE!"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 03.02.2009 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

metsiemmejormakka kirjoitti:
Juu tiedän kyllä ettei niitä tosiaan käsin kaiverreta mutta kyllä blaser niistä silti lisää hintaa ottaa.

Voin ruveta kutsumaan niitä uppokipinätyöstökuvioiksi ettei tule mitään sekaannusta jatkossa.

Yllättävän halpoja nuo blaserit täällä suomessa kun tuntuu saksalaisissa kaupoissa olevan saman hintaisia ta kalliimpia kuin täällä vaikka eikös blaser saksalainen merkki ole?

Tuossa paketissa saa kyllä halvan zeissin mutta eipä sellaiselle nyt tarvetta (rahaa) ole.


Jos ase on saman hintainen niin sitten Zeississä säästää Smile

Ei kipinätyöstökoneen tuntihintakaan ole kovin edullinen ja kun siinä pitää kuolettaa koneen, työkalujen hintaa samalla. Yhden lukkokehyksen kaiverrukseen menee ehkä muutamia tunteja. Menetelmällä saadaan hyvin 3-ulotteisia muotoja. Kone tekee yötä päivää kunhan joku vaihtaa lukkokehyksen silloin tällöin...

Monet "käsinkaiverretut" nekään ei ole käsin tehtyjä, tuskin mikään sarjatuotantoaseissa. Kun melko matalat "raapustukset" pinnassa riittää, niin tässä muutamia pieniä pöytämallisia koneita siihen hommaan. Kaiverrus voidaan tehdä suurnopeuskaralla jopa digitoidusta valokuvasta:
http://www.rolanddga.com/asd/products/engravers/
3-akselinen jyrsin riittää.

Osa voidaan tehdä laserillakin, joka on yleinen mm. karhennuksissa. Kun katsoo esim. Benelli haulikoita, niin kalleimpia lukuunottamatta niissäkin on "sivulevyt" - varsin rationalisoitu tuotantotapa.
Drilligeissä on varmasti kaiverruksia käsityönäkin.

Arvatkaapa kahdesti tehdäänkö Jurvan isoissa tehtaissa rokokoo kalusteet käsin kaivertamalla. Kävin joskus vierailulla.
_________________
Villilä, ei-kesitetyllä meänkielelä joka päivä, ympäri vuen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Sivu 7 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com