OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

SUDENKUOPPIA

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Säilä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Elo 2008
Viestejä: 483

LähetäLähetetty: 15.08.2008 00:53    Viestin aihe: SUDENKUOPPIA Vastaa lainaamalla viestiä

Drillingillä metsästävien määrä on ilahduttavasti lisääntynyt viime vuosina.
Suomessahan asekanta on pieni ja usein katseet kääntyvätkin ulkomaille, Saksaan ja Ruotsiin, kun hankinta on edessä. Seuraavassa käsittelen joitakin tekniikkaan ja aseen kuntoo liittyviä kysymyksiä. Hankintahan on kuitenkin aina vähän kalliimmasta päästä, verrattuna perus haulikkoon tai kivääriin. Kauko-ostamisen ongelma on välittömän tarkistus mahdollisuuden puute, myyjän antamat puutteeliset tai väärät tiedot sekä joskus ehkä puuttuva tieto siitä mihin seikkoihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomioita.
Saksa:
Piiput
Drillingin arvokkain osa on luotipiippu. Piipunvaihto maksaa aina yli 2000 € tavalliseen perus aseeseenkin. Asialliset aseliikkeet yleensä ottavat kantaa asiaan. Ilmoitus, kirkas piippu, kyllä tarkoittaa sitä, mutta ei aina täsämällen sitä, mikä piipun kulumisen aste oikeasti on. Aseen yleinen kunto tavallisesti korreloi myös piipun kuntoon. Luotipiippuja on tavallisesti kuitenkin hoidettu paremmin kuin haulipiippuja, joiden ongelma on täyteisten lyijy, jota ei aina poisteta kokonaan. Tosin pienet syöpymät ovat enemmän kosmeettinen haitta, mutta vaatii sitten hyvää jatkohoitoa.

Joskus esiintyy väljiä tai aksiaalisuunnassa poikkeavaa läpimittaa patruunapesässä, joka hirttää ammutun hylsyn kiinni. Lisäksi hylkäävä vika on ilman muuta irronneet juotokset. Pientä juotosavikaa on lisäksi vaikea huomata ja varmaa on, että se käytön myötä pahenee.

Sulku
Väljää sulkua ei tarvitse pitää vakavana vikana. Se on helppo ja halpakin korjata. Kannattaa varmistaa, että tarvittaessa myös sulkuharkon ja rungon väliin lisätään metallia, eikä vain tyydytä niveltapin vaihtoon.
Kunnollisen korjauksen jälkeen ase siltä kohtaa onkin sitten uutta vastaavassa kunnossa.

Tukki
Tavallisin vika on sisäpuolelta haljennut tukki. Syy halkeamiseen on tavallisesti löystynyt ristiruuvi. Nykyliimoilla siäiset halkeamat on helppo korjata, edellyttäen, että puuta ei ole läpi liotettu aseöljyllä.

Kiikarit ja jalat
Drillingin luonteeseen ja sujuvaan käyttöön kuuluvat ehdottomasti pikajalat. Kannattaa kiinnittää huomiota kiikarin oikeaan asennuskohtaan. Esiintyy tekeleitä, jossa 37 cm kiikari on asennettu 30 cm kiikarin tilalle suoraan. Meillä ammutaan usein makuulta ja silloin sellainen kiikariasennus tuo putken takapään valmiiksi otsaluuhun kiinni.
Nyrkkisääntö on, että koskaan ei kannata ostaa vanhaa drillinkiä, jossa ei ole alasokkeleita valmiiksi paikallaan. Niiden laitto aseen arvoon nähden on suhteettoman kallis. Mieluummin tietysti nykymittainen kiikari mukana oikeaan kohtaan asennettuna. Parempi on asennus pari senttiä liian eteen kuin taakse. Oma lukunsa on jalkojen istuvuus. Tilanteissa, jossa pitkä kiikari on hakajaloissa asennettu mahdollisimman eteen, on voitu lisätä kippaustilaa ottamlla metallia pois koukkujen sisäkärjistä, jolloin kantopinta pienenee ja yläosan painuminen sokkelia vasten heikkenee. Eipä kauan kestä, kun on väljä.

Muu kunto
Yleensä saksan tuonneissa tukkiin ei ole lotrattu aseöljyä ja ulkoisesta kunnosta on pidetty parempaa huolta kuin meillä. Mutta esiintyy kyllä esim. baskyylin maalaamista, kun oikea toimenpide olisiollut metallurginen. Jonkun verran on myös huolimatonta piippujen bruneeraamista. Sitä ei tummasävyisestä kuvasta oikein näe. Tuiki tavallinen on perälevyn vaihto kumiseen venttiiliperälevyyn, ammu siinä sitten jahtikampeissa haulipuolella pikalaukaus, toki sillä on etunsakin.
Pienet lommot haulipiipuissa ovat aika yleisiä, joskin halpoja tuurnata

Valekorjaukset
Tavallisin on sulkuun kodistuva. Greenerin tappia voidaan hiukan vasaroida alapuolen suuntaan. Toinen kohde on taempi sulkuharkko, jota lyödään, ja kolmas on etutukin haan kiristys lyömällä. On myös tapauksia jossa sisältä haljennut tukki on korjattu vain laittamalla läpipultti tukkiin ja liimaus on jätetty tekemättä. Myös puutteellisia juotoksia esiintyy jalkojen asennuksissa ja suoranaista väljyyttä sokkelikiiloissa.

Hinnoittelu - arvostukset
Ulkonäkö vaikuttaa jyrkästi aseen hintaan - mitä kauniimpi sitä kalliimpi vaikka se ei laadullisesti olisikaan parempi. Kiikari vaikuttaa suoraviivaisesti hintaan,uusi valopistezeiss on todella arvossaan. Sanoisin että saksalaisten tukkipuun arvostus on oikeassa tasossa, hyvällä puulla on sille kuuluva hinta. Erikoisuuden nostavat hinta jopa progressiivisesti.
Iän suhteen on tilanne se, että uudet mallit ovat kalliita käytettyinä, jokin verran jopa ylihintaisia esim. Blaser ja Optima. Vanhat 16 cal sitten halpoja.

Mitä kerrotaan , mitä ei
Pituusmittoja kerrotaan miltei aina, painoa harvemmin, tukin taivutus mitoista ei juuri koskaan.
Jos jotain ominaisuutta on korostettu, se yleensä on myös niin. Jos jotain oleellista ei ole kerrottu, voi odottaa puutteita olevan.
Kuntokuvaukset ovat enimmäkseen oikeita siltä osin kun niistä on mainittu. uuden veroinen on uuden veroinen ja kovasti käytetty on raasku. Usein on sorruttu saksalaisella perusteellisuudella kuvaamaan asiaan kuulumattomia tai epäoleellisa aisoita - vaikuttaa silloin, että tarkoituksella, jyvät akanoiden alla.

Mitä ei kannata ostaa käyttöaseeksi
Loppuun kulunutta
Eksoottisia kaliipereita
Asetta ilman pikajalkoja
Museoluokan asetta käyttöaseeksi
Vakavasti vaurioituneita

Merkkien erot
Kun puhutaan todellisesta laadusta, johon sisällytetään käytetyt raaka-aineet ja työn huolellisuus ja viimeistely osian sovituksessa, on eroja.

Merkeleissä on hyvin koottuja ja sitten maanantaikappaleita, joissa vika voi olla melkein mikä tahansa.
Länsi Sauerit ovat jokseenkin aina hyvin koottuja ja tärkeät asiat OK.
Krieghoff on laadukas teknisesti ja metalliosiltaan sekä hyvin koottu.
Heym on laatuaseen maineessa ja on sitä
Ferlachilaiset ovat tehty perusosiltaaan ammattitaitoisesti, mutta lopullinen sovitusten laadukkuus on sitten hintalapun mukaan.

Piipputeräksestä sen verran, että "länsi teräkset" Krupp ja Böhler ovat Special gewehlaufstaal terästä parempia palamista ja kulumista vastaan.
Lujinta on Böhler Super Blitz.

Entä tarkkuus
Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki valmistajat osaavat tehdä hyvän käynnin luotipiippuun. Samalla on todettava, että ostaessasi et tiedä mitä saat, ellei koeammunta tietoja ole käytettävissä ja sekin tieto jos on, koskee tietysti vain sitä kokoonpanoa, eikä ole välttämättä paras. Drillinki on tarkka ja herkkä latauksen muutoksille, joten lähes aina parhaan käynni saamiseksi joutuu tekemään töitä, jos sen haluaa. Jos ase on kunnossa, niin tavallisesti käynti jollakin latauksella mainiosti riittää jahtikäyttöön.

Löytyykö säkistä sika vai ase
Täydellistä ei koskaan. Kaikista löytyy jotain huomautettavaa, onhan kyseessä käytetty tuote. Sitä varmemmin saat hyvälaatuisen aseen mitä uudemman ja vähemmän käytetyn ostat. Jos ase on aivan uuden veroinen, saattaa se löytyä kotimaastakin ja täällä tietysti pääset perehtymään luikkuun helpommin. Pelkästään euroilla mitattuna ei kannata matkustaa Saksaan ostamaan 2000 - 3000 € asetta, ellei muutenkin halua matkustaa, ellei kohde ole tarkkaan tiedossa ja hyvän, halvan lentoyhteyden päässä.

Joka tapauksessa lämpimästi onnea hankintaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 27.11.2008 18:45    Viestin aihe: Re: SUDENKUOPPIA Vastaa lainaamalla viestiä

Säilä kirjoitti:
Kauko-ostamisen ongelma on välittömän tarkistus mahdollisuuden puute, myyjän antamat puutteeliset tai väärät tiedot sekä joskus ehkä puuttuva tieto siitä mihin seikkoihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomioita.
Saksa:

Kiikarit ja jalat
Drillingin luonteeseen ja sujuvaan käyttöön kuuluvat ehdottomasti pikajalat.
Nyrkkisääntö on, että koskaan ei kannata ostaa vanhaa drillinkiä, jossa ei ole alasokkeleita valmiiksi paikallaan.Niiden laitto aseen arvoon nähden on suhteettoman kallis

Mitä ei kannata ostaa käyttöaseeksi
Loppuun kulunutta
Eksoottisia kaliipereita
Asetta ilman pikajalkoja
Museoluokan asetta käyttöaseeksi
Vakavasti vaurioituneita

Merkkien erot
Kun puhutaan todellisesta laadusta, johon sisällytetään käytetyt raaka-aineet ja työn huolellisuus ja viimeistely osian sovituksessa, on eroja.

Merkeleissä on hyvin koottuja ja sitten maanantaikappaleita, joissa vika voi olla melkein mikä tahansa.
Länsi Sauerit ovat jokseenkin aina hyvin koottuja ja tärkeät asiat OK.
Krieghoff on laadukas teknisesti ja metalliosiltaan sekä hyvin koottu.
Heym on laatuaseen maineessa ja on sitä
Ferlachilaiset ovat tehty perusosiltaaan ammattitaitoisesti, mutta lopullinen sovitusten laadukkuus on sitten hintalapun mukaan.

Löytyykö säkistä sika vai ase


Hyvä kirjoitus josta poimin muutaman jutun joka kiinnostaa erityisesti itseä ja tähän jatkeeksi voisi laittaa tämän;

Yxa kirjoitti:
Olen seurannut jonkin verran myös saksalaisten metsästäjien keskustelupalstoja. Jos joku valittelee siellä aseensa huonoa käyntiä, kiikarin heikkoa toimintaa tms., niin varsin usein muut niksmannimetsästäjät ehdottavat ko. viallisen kaluston/tavaran myymistä EGunissa, kaatopaikalla. Saatetaanpa jopa todeta että "kyllä sen joku tyhmä sieltä ostaa" ja laittaa röhönaurut päälle.

Jos asioi EGunissa pitää muistaa ettei lankea "liian hyvä ollakseen totta" -ostokseen, pitää tyytyä kohtuullisen edulliseen kauppaan. Osta luotettavalta kauppiaalta joka lupaa palautusoikeuden ja takuun, ei mielellään yksityishenkilöltä. Ko. kauppias ei sitten myykään ihan polkuhintaan, esim. jonkin Suomessa 1500 € maksavan tähtäinkiikarin voi saada sieltä "vain" muutaman satasen halvemmalla. No, rahaa se on sekin.

Luotettavien myyjien kauppaamat, oikeasti hyvät artefaktit nousevat kyllä hinnaltaan huutokaupan tiimellyksessä "järkitasolle" ihan luonnostaan.

Kertoneeko laajemmin sakemannien luonteesta, en tiedä, mutta olen saanut pari kertaa varsin v-mäistä yv:tä kakkoseksi jääneeltä sen jälkeen kun olen jonkin tavaran saanut itselleni huudettua. Kansallismielisyys saattaa nostaa päätään helpostikin parin katkeruuden voittamiseksi kipatun weissbierin jälkeen, nimimerkkien kotimaatietoja kun ei ole salattu.


Eli ylläesitetyn perusteella tämä on juuri sellainen?;

http://www.egun.de/market/item.php?id=1899908



12-12 und 7x57r


Ja tämä taasen olisi saman hintaluokan ase mutta vailla merkkiä ja silti heymiin verrattuna se järkevämpi ostos;

http://www.egun.de/market/item.php?id=2028193

Yllä(linkki ja alla kuvat) olevalle (pelkälle) aseellehan ei jää hintaa varmaan tonniakaan, kun taasen heymiin voi joutua laittaan kaks jotta pääsee samantasoiseen kiikariin+jalkoihin+asennus päälle?



20-20/76 ja .30R Blaser





Tukit ja kaliberit miellyttävät

T:V-V
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mertsi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Tam 2006
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 27.11.2008 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näyttää vaan että ei möis ulukomaille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaakko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2005
Viestejä: 117
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 30.11.2008 15:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei pidä säikähtää tuota. Useammankin kerran olen kirjoittanut ja kysynyt, että kävisikö kuitenkin kauppa Suomeen. Joka kerta on vastaus ollut, että käy. Ovat olleet jopa ystävällisiä. Vähäinenkin saksan osaaminen auttaa jo pitkälle. Ehkä sitten kysely Puolasta tai Romaniasta on eri juttu, en tiedä ketä siellä tarkemmin boikotoidaan.


mertsi kirjoitti:
Näyttää vaan että ei möis ulukomaille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaakko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2005
Viestejä: 117
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 01.12.2008 18:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä ole enää drillinki kallis:
http://www.egun.de/market/item.php?id=2036996

Minulla oli jonkin aikaa tuommoinen Waldschütz, vuosimalli oli muistaakseni 1953. Hieno ase se oli, lyhyt ja näppärä. Vanha toki, mutta ei sitä mistään huomannut. Waldschütziä on tehty myös alumiinilukkorunkoisena, mutta tuo (kuten minunkin oli) näyttää olevan terästä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 01.12.2008 20:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa on tosiaan erinomainen kaurisase jollekin. Vielä hiljattain oli tutussa aseliikeessä myynnissä drillinki jossa on 6,3x33 -luotipiippu. Ei siis sisäpiippu vaan kiinteä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Yxa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2004
Viestejä: 151
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 01.12.2008 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Veturiville, kts. http://www.adamy-jagdwaffen.de/

Pidän muuten tätä Heymiä myyvää kauppiasta luotettavana, olen ollut hänen kanssaan useita kertoja tekemisissä, yhtään pettymystä ei ole vielä tullut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2008 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yxa kirjoitti:
Veturiville, kts. http://www.adamy-jagdwaffen.de/

Pidän muuten tätä Heymiä myyvää kauppiasta luotettavana, olen ollut hänen kanssaan useita kertoja tekemisissä, yhtään pettymystä ei ole vielä tullut.


Moro

Meni muuten muutama hetki ennenkuin tajusin sun viestin sisällön.Siinä oli niin hirveästi tekstiäkin... Rolling Eyes

Eli toi Adamy juttu aukes aikani hierottua tota linkkiä joka suunnasta ja lopuksi älysin valita kielenkin.Luulin ensin että se on sen kaupan nimi ja ettin sieltä heymiä... Rolling Eyes ja että toi on ton egun tyypin kauppa joka myy sitä heymiä ja on luotettava myyjä tämä adamy... Laughing Laughing Laughing .Voi helevettiläinen että sitä voikin olla joskus tyhmä!

Adamyn arvostus merkkinä?
Ensimmäinen minkä minä olen nähnyt myynnissä.

T:Drillinki asiantuntia
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Yxa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2004
Viestejä: 151
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2008 21:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En tunne sen paremmin Adamyn aseita, mutta pitäisin varmana asiana että keskieuroopan markkinoilla ei pysy pitkään pystyssä jos ei tee laatutavaraa.
Ja Adamy on muistaakseni aika vanha firma.

En oikein ymmärtänyt ymmärsitkö mitä yritin kertoa. Tarkoitin että tämä nimimerkki bygdea eli Peter Asplund, joka myy sitä Heymiä egunissa jonka kuva on viestissäsi, on ollut ainakin toistaiseksi asiallinen ja luotettava kauppakumppani. Ja Adamyn linkin heitin edelliseen viestiini koska se toinen egunissa oleva drillinki on Adamy, ei ase vailla merkkiä. Ollaan vissiin molemmat täyttä ymmärrystä vailla. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2008 21:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing Laughing Laughing

Joo ymmärsin.

Puhuukos tää peetteri ruattia?
En oo viä sille soittanu mutta tarkotus olis, jos se vaikka olis ruotsalainen.Se helpottas huomattavasti kaupankäyntiä...
Siinä ilmotuksessa egunissa oli muuten ruotsalainenkin puhelin numero.Että sikäli luulis sen olevan itse asiassa olevan täys svedu.

T.V-V
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Yxa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2004
Viestejä: 151
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2008 22:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saksalla aloitettiin mutta ruottiksi minä sen asioinnin aika pian kääntelin.
Peetteri on ilmeisesti puoliruotsalainen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2008 22:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yxa kirjoitti:
Saksalla aloitettiin mutta ruottiksi minä sen asioinnin aika pian kääntelin.
Peetteri on ilmeisesti puoliruotsalainen.


hyva

Mine ei puhua saksa lainka.

T:saapas näkee
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Yxa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2004
Viestejä: 151
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 03.12.2008 10:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Veturiville, jos kyselet Asplundilta ton Heymin perään niin koeta selvittää tarkasti millaiset nuo aseessa kiinni olevat kääntöjalkojen alapalat ovat, ja myös niiden sijoittelu ettei tule mitään ylläriä. Kuva on vähän huono, minusta näyttää ettei etummainen alapala ole edes paikallaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com