OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pitäisikö supikoirat yrittää hävittää suomesta kokonaan?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
pihkat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Syy 2007
Viestejä: 4613

LähetäLähetetty: 15.02.2008 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vielä minä sen ymmärrän jos "hiihulit" tulee väliin, mutta jos jonkun metsästäjän mielestä pitää rajoittaa esim. supin metsästystä, sitä ei mun pieni ajatusmaailmani ymmärrä...
_________________
Voi pihkat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heinuri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Jou 2005
Viestejä: 366
Paikkakunta: mikkeli

LähetäLähetetty: 15.02.2008 21:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ajovaaran kirjoitti:
Sen verran yritän alustaa keskustelua viitaten tuohon toisen topicin kiivaaseen keskusteluun että ensinnäkin maailmankirjat olisi sekaisin jos supit pystyttäisiin hävittämään kokonaan suomenluonnosta ja jos näin kävisikin niin tuo olisi todella suuri pala purtavaksi varsinkin luolakoiraharrastajilla,en nyt tarkoita sitä että suosin jotenkin näitä vieraspetoja mutta tosiasia on se että ne on tullut tänne jäädäkseen ja itse en kyllä jätä yhtään supikoiraa tai minkkiä lopettamatta mikä vastaan tulee ja pyydän niitä kaikin mahdollisin keinoin.
Tässä on oikea asenne!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Ajovaaran
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2007
Viestejä: 183
Paikkakunta: jossain***

LähetäLähetetty: 15.02.2008 22:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä ei ole todellakaan sen akia tehty topic että suojelisin supeja ym tulokaspetoja vaan mielipiteitä saa laukoa ihan sanavapaasti ja todellakin painan maahan joka supin ja minkin joka vastaan tulee(pyyntiaikana).Loukkupyynnissä olen havainnut sellaisen hyväksi kuten varmaan muutkin että kun on rauhoitusaika(naarailla jota poikue seuraa)sidon silloin loukun luukutrautalangalla laukeamattomiksi ja koko kesä syötävää loukkuun niin syksyn tulos on loukkua kohdin aika kova yleensä.
_________________
Muistiko käyttää hakua;)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MakeAntero
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Jou 2007
Viestejä: 38
Paikkakunta: anteronkorpi

LähetäLähetetty: 16.02.2008 00:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

no joo oonpahan kirjootellu noesta supeista ja minkeistä/rusakoista aekasemminkin ja vitu....a ne vieläkin yhtä paljo ku ei vaan minun järkeen sovi miks niitä pitäsi olla meillä päin kun on kettuja sekä susia ihan tarpeeksi ni vielä pitäsi ruveta paenimaan nuijen supien kansa onneksi nämä veteraanit jaksaa niitä murhata mutta 10 vuojen päästä ku ei oo muita ku piipertäjiä ni siinä sitä taas hohoillaan pikku pyitten ja viherpeippojen perään.. ja jänikset näyttää kohta kesät talavet nee.. tummilta .. sehän on tietysti tuo väritys ihan sama ku eihän sitä oo kohta luntakaan mutta empähän silti jymmärrä nii ja sitte uimahallissa ei oo ku venäläisiä ja vissyvesi pitää hakea litlistä pe....le kohta menee hermot..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 16.02.2008 00:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kysymys on mielenkiintoinen ja virkistävä. Supikoira on tulokaslaji, joka on löytänyt oman ekologisen lokeron Suomen luonnosta. Mutta on l u o n n o s s a monta muutakin paikkansa lunastanutta tulokaslajia: minkki, piisami, kanadanmajava, amerikan täplärapu jne. Viimeisimpiä tulokkaita on amerikan kampamaneetti, joka ilmeisesti leviää todella nopeasti ja uhkaa kalakantojamme. Osaa näistä lajeista vihataan (supi & minkki), osaa pelätään (kampamaneetti) ja osaa pidetään "normaaleina" (piisami erityisesti).

L u o n n o s s a tapahtuu tietysti normaalia kannanvaihtelua ja -leviämistä ilman ihmisen aktiivista toimintaa. Paljon tunteita herättävä susi on päässyt lisääntymään Venäjältä tulevan kannan lisäyksen myötä. Ilmaston lämpeneminen osaltaan vaikuttaa tähän ja esim kauriskannat hyötyvät leudoista talvista. Samalla toisaalta ahdinkoon joutuu esim. poro, joka ei pääse kaivamaan jäkälää ohuen, mutta jäisen lumikerroksen läpi. Lisäksi esim teeri ei pääse kieppiin jne.

Itse lähtisin miettimään asiaa myös siltä kantilta, että aiheuttaako supikoira hankaluuksia muille samassa ekologisessa lokerossa oleville kotoperäisille lajeille - etenkin mäyrälle, ketulle ja varauksin petolinnuille. On varmaa, että nämä eläimet kilpailevat samoista apajista ja luulen, että pitkällä tähtäimellä varsinkin kettu voi olla kärsiä supikoirien suuresta populaatiosta. Kettu on toisaalta sopeutuvainen, mutta lasken sen pohjattoman epäluuloisuuden ja arkuuden heikkoudeksi, joka röyhkeiden supikoirien kanssa kilpailussa koituu ketun tappioksi niin saalis-, kuin pesintäpaikkamielessä.

Tämän lisäksi tietysti pitää pitää mielessä se, että Supikoira hävittää riistalintujen lisäksi myös muita pesiviä lintuja, erityisesti kahlaajia ja muita maahan pesiviä lintuja. Osansa ne vievät myös nisäkäspesueista. Siksi asiaa pitää pohtia myös laajemmin muiden eläinten kannalta, kuin vain metsäkanalintujen näkökulmasta.

Aiemmissa viesteissä on tullut argumentteja sen puolesta, miksi supikoiraa ei pitäisi yrittää hävittää Suomen luonnosta. Itse kuitenkin näkisin, että esim pelkkä luolakoiraharrastus ei ole riittävä peruste Supikoiran säilyttämiselle. Ajokoiramiehet varmaan arvostavat yhtä lailla hyvää kettu- ja jänispopulaatiota. "Kokonaisvaltaisen" luonnon tasapainon kannalta en löydä supikoirasta oikein mitään hyvää, joten siksi antaisin ääneni sille, että pois vaan - taitaa tosin tämä haave olla mahdottomuus.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pastrana
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Tou 2006
Viestejä: 230
Paikkakunta: Varsinainen Suomi

LähetäLähetetty: 16.02.2008 18:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vannoutuneena luolamiehenäkään en pidä supia lajina niin suuressa arvossa, etteikö sitä voisi pyytää vaikka yhdettömiin.
Harrastukseen se tuo kylläkin todella mukavan lisän.
Silti en ole siihen niin rakastunut, ettenkö siitä voisi kotoperäisten lajien suojelun vuoksi luopua.

Olen vähitellen alkanut hyväksyä ajatuksen, ettei niitä tämän hetkisellä lainsäädännöllä saada ikinä kaikkia nurin.
Se vaatii jo pesien systemaattista tuhoamista, johon en itse jostain syystä kuitenkaan ole valmis lähtemään mukaan.

Sanoisin, että minun kantilta katsottuna suppana on "mukava riesa" Very Happy
_________________
Juujuu... mitämittäää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 16.02.2008 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikka kuinka haluttaisiin poistaa supit Suomen kartalta, niin käytännössä se onnistu; esim. pääkaupunkiseutu on täynnä supeja ja niitä ei voi metsästää laillisesti ampuma-ase kiellon takia. Ja sellaista lakia ei tule, että taajamissa saisi metsästää aseiden kanssa. Onhan muutamilla henkilöillä lupa tappaa supeja ja kaneja, mutta ei niiden aika riitä kannan tuhoamiseen.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 4379
Paikkakunta: päijät-häme

LähetäLähetetty: 16.02.2008 19:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Vaikka kuinka haluttaisiin poistaa supit Suomen kartalta, niin käytännössä se onnistu; esim. pääkaupunkiseutu on täynnä supeja ja niitä ei voi metsästää laillisesti ampuma-ase kiellon takia. Ja sellaista lakia ei tule, että taajamissa saisi metsästää aseiden kanssa. Onhan muutamilla henkilöillä lupa tappaa supeja ja kaneja, mutta ei niiden aika riitä kannan tuhoamiseen.
voisikohan loukulla pyytä ja nuijalla päähän mitähän laki siihen sanoo?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
HBC21
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Tou 2006
Viestejä: 65
Paikkakunta: Uusimaa / Varsinais-Suomi

LähetäLähetetty: 18.02.2008 15:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ajovaaran kirjoitti:
viiksi-vallu kirjoitti:
Pitäisi yrittää pyytää mahdollisemman paljon,mutta on semmoisia metsästysseuroja joitten maille ei oo mitään asiaa,ennen kuin maksaa kalliit vieras maksut.Toiseen metsästysseuraan johon kuulun on juuri tämä käytäntö.Sitten valitetaan ettei ole pienriistaa,mitä metsästää.Ja kaiken kukkuraksi jos löytävät luolia eivät kerro luolakoiran omistajille vaan panttaavat tieton itsellään. Evil or Very Mad
Meidän seurassa hyvä esimerkki asiasta,myydään"pienpetovieraskortteja"30e kausi,mielestäni pitäisi maksaa tuo 30e sille joka pyytää..


Sama juttu tuol mökillä,naapureita ku ei ole 1km säteellä niin kyselin paikalliselta seuralta hyviä tapoja noudatten josko väsäilen haaskan pellonlaitaa ja kyttäilen kettuja+supeja,käsittelivät sit asian kokouksessa ja vastaus oli et 10€ päiväluvalla saa aina päivän kytätä,juoskoot sitte vapaana mun puolesta..Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Yahoo Messenger
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 18.02.2008 15:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vähän samalainen tilanne mullaki; me tuon kaverin kanssa ollaan poistettu supeja lähietäisyydeltä ja viimein 8 vuoden vonkaamisen kautta saatiin puolilaillinen lupa pj:n kautta kommentein: Tämä koskee vain sinua ja asiasta ei sitten kerrota muille! Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7478

LähetäLähetetty: 18.02.2008 15:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Supeja ei saada enää pois eräiden hirvikoiramiesten riemuksi. Vähenemään saa kyllä. Joskus jostain lukenut supin kestävän paremmin kapia ja levittävän sitä kettua paremmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
PLY
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Elo 2006
Viestejä: 86
Paikkakunta: Keski-suomi

LähetäLähetetty: 18.02.2008 16:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Vaikka kuinka haluttaisiin poistaa supit Suomen kartalta, niin käytännössä se onnistu; esim. pääkaupunkiseutu on täynnä supeja ja niitä ei voi metsästää laillisesti ampuma-ase kiellon takia. Ja sellaista lakia ei tule, että taajamissa saisi metsästää aseiden kanssa. Onhan muutamilla henkilöillä lupa tappaa supeja ja kaneja, mutta ei niiden aika riitä kannan tuhoamiseen.


Laita elevänä pyytävä loukku ja kun supi sinne eksyy, nii siirä se loukku sinne nissä supin voipi lopettaa ampumalla Rolling Eyes Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 18.02.2008 16:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing Kaikki supit ei mene loukkuun ja toi kaveri on niitä varten!! Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kairankiertäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hei 2004
Viestejä: 589

LähetäLähetetty: 18.02.2008 17:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tapmar kirjoitti:
Tämän lisäksi tietysti pitää pitää mielessä se, että Supikoira hävittää riistalintujen lisäksi myös muita pesiviä lintuja, erityisesti kahlaajia ja muita maahan pesiviä lintuja. Osansa ne vievät myös nisäkäspesueista. Siksi asiaa pitää pohtia myös laajemmin muiden eläinten kannalta, kuin vain metsäkanalintujen näkökulmasta.

Aivan, jos ainoa argumenttii pitää yllä vahvaa supikoirakantaa on sen metsästämisen mielekkyys niin ollaan pahasti pielessä. Ymmärrän jos halutaan suojella esimerkiksi näätää, kettua mäyrää ym. alkuperäisiä pienpetoja jotta sen metsästys olisi tulevaisuudessakin mahdollista. Onhan nämä lajit eläneet sopusoinnussa täkäläisten lajien kanssa aina. Sen sijaan tulokaspetojen, varsinkin niiden jotka ovat pelkkiä haittaeläimiä, suojeleminen siksi "että niitä on mukava pyytää", osoittaa todella heikkoa kunnioitusta luontoa kohtaan. Suomen luonnossa on paljon lajeja, joita ei metsästetä mutta osin näiden tulokaspetojen vuoksi ovat uhanalaisia.

Toki myönnän että nykyisellä lainsäädännöllä ei eteläsuomesta saada supikoiraa katoamaan, eikä kyllä pohjoisestakaan minkkiä, mutta näiden pyyntipaine täytyy olla jokapuolella suomea niin kova, että niiden leviäminen olisi pysäytettävissä. Samalla metsästäjien tulisi ajaa lakimuutoksia, että näiden lajien pyyntipaine pystyttäisiin maksimoimaan.


PS. Vilperille, eikös siellä tsadissa saa kuitenkin jousipössykällä ammuskella kanejakin, joten kait sitä suppanaakin?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 18.02.2008 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitä ei nähdäkseni kukaan ota tosissaan, kun noita artikkeleita hesarista ja länsiväylästä seurailee. Embarassed Joitakin metsästäjiä tiedän jotka Espoon saaristoa pitävät vähän puhtaampina, mutta heilläkään ei ole asiaa mantereen puolelle. Evil or Very Mad
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 2 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com