OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Paras koiramiehen ase + kaliiberi yhdistelmä
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Ekkupekka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Kes 2004
Viestejä: 182
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 21.10.2007 19:05    Viestin aihe: Paras koiramiehen ase + kaliiberi yhdistelmä Vastaa lainaamalla viestiä

Koiramiehen kalibereista ja aseista on jo tällä forumilla ollut paljonkin juttua etenkin marlinistien taholta, mutta mikä oikeastaan olisi ideaalinen ase ja kaliberiyhdistelmä hirvijahtiin koiramiehelle? Itselle ongelma on tullut ajankohtaiseksi harmaan koiran hankinnan myötä ja nyt on ensimmäinen opettelusyksy meneillään (koira 7 kk). Itselle on hirvitorrakoita kertynyt jo useampi, mutta mikään niistä ei tunnu ideaaliselta ainakaan ilman tuunaamista koiran kanssa rymyämiseen.

Itsellä on nyt käytössä seuraavanlaiset torrakat, kiikarit ja hirvikoirakäyttöön soveltuvat (itse)ladatut panokset:

-Tikka 30-06 + Kahles 3-12X56 + Br-tuotteen vaimennin + Woodleigh 220gr. Piippua ei ole vaimentimen asennuksen yhteydessä lyhennetty, koska ase on pääosin kyttyykäytössä. Ase on painava ja epämiellyttävä kantaa selässä, koska vaimennin aseen etupainoiseksi. Kiikarin suurennos saattaa joissain tilanteissa olla minimissäänkin liian suuri. Lisäksi mietityttää .30 luodin käyttäytyminen mahdollisessa risuosumassa.Tämä pyssy on tämän syksyn selässä keikkunut koiran kanssa ryynätessä ja vain ja ainoastaan vaimentimensa vuoksi.

- Mosin-nagant 7,62x53R + avotähtäimet + Woodleigh 220 gr. Aseen piippu on lyhennetty ja teetetty uudet tähtäimet sekä uusi tukki ja varmistinsysteemi. Ase on kevyt ja mukava kantaa lyhyytensä takia, mutta silmälasien kanssa avotähtäimillä ampuminen on jotenkin epävarmaa. Lisäksi koiran kanssa touhutessa aseessa saisi mielestäni olla vaimennin (seurueen toinen koira on selvästi paukkuarka, omalla koiralla ei vielä kaatoja haukusta, vaikka pari haukkutilannetta on jo ollutkin).

-Sako 75 9,3x62 + Shirstone 1,5-5X20 + woodleigh 320 gr. Ase on aivan uusi ja passipyssyksi hankittu, en viitsisi sitä pusikoissa rymyämällä naarmuttaa ja ulkonäköä pilata vaimenninasennuksella. Kaliberi + luotiyhdistelmä olisi koiramiehelle varmastikin aika passeli.

-Asesepän Baikalin rinnakkaispiippuisesta haulikosta rakentama tupla 45-70 + docterin punapiste + Hornady 350 gr. Tämä hankittiin alun perin ajojahtiin puskapasseihin ja silloin vielä tulevaa koirahankintaa silmällä pitäen. Ase on lyhyt, muttei erityisen kevyt kantaa. Kaliberi olisi koiramiehelle lähellä ideaalia, mutta vaimennusta tähän ei saa tekemälläkään. Oma mielenkiinto ei tahdo riittää piippujen keskinäisen kohdistamiseen tarvittavaan rulijanssiin, joten aseen paikka on ollut asekaapissa. Tämä lähtee luultavasti kiertoon, mikäli ideaalinen hirvikoiramiehen ase löytyy.

Eli omaan käyttöön ideaalinen ase omaisi seuraavat speksit: lyhyt, melko kevyt, vaimennettu, kaliberi mieluiten 45, kertalaukausasekin riittäisi, voisi surutta kiskoa mukanaan pusikossa. Olen ajatellut teettäväni Mäkisellä Mosin-Nagantiin 450 Marlin piipun (olen kysynyt jo hintaa), johon vaimennin ja lukkokehyksen piipun puoleiseen päähän lyhyt kiskonpätkä, johon saisi tuon docterin punapisteen kiinni. Toisaalta mieli on alkanut tehdä myös Rugerin numero ykköstä 45-70:senä, siihen vaimennin ja punapiste tai pieni kiikari ja avot. Rugereita ei kuitenkaan juurikaan ole näkynyt liikkeellä käytettynä ja uuden hinta mahtaa olla aika suolainen, joten se siitä surutta pusikoissa kiskomisesta.

Millaisia ideoita muilla on tästä ideaalisesta koiramiehen pyssy + kaliberi yhdistelmästä. Marlinista en oikein tykkää sen epäergonomian ja "kolhouden" vuoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kimmo Kossila
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 315

LähetäLähetetty: 21.10.2007 19:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten olisi Thompson Center Encore kuten Jyräyksellä:

http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=37241&start=0
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sasu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Lok 2006
Viestejä: 3487

LähetäLähetetty: 21.10.2007 19:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle on taas saapumaisillaan Rossi/Legacy 92 vipulukko 454 Casull. Piippu 16", koko pituus 86 cm, paino 2.6 kg, pitäisi irrota hirvijoulet 300 gr luodilla.

Tämä ase toimii varmasti hyvin myös Viron villisikajahdeissa. Muilla vipulukoillani (22LR, 30-30, 45-70) pääsen luotettavasti kahden kulmaminuutin tarkkuuteen, joten tässäkin aseessa luulisi tarkkuuden riittävän isompaan riistaan.

Speksit http://www.legacysports.com/products/puma/specs/specs_carbines.html.



Kaksi muuta kandidaattiani koiran perässä ramppaamiseen ovat Marlin 1895 Guide Gun 45-70 18.5" piipulla, lyhyt ja näppärä mutta vähän raskas. Ihan passeli on myös Remington 7600 pumppukivääri 35 Whelen -kaliberissa 20" piipulla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pystykorvamies
Vieras





LähetäLähetetty: 21.10.2007 19:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

joku tuplaluodikko kaliperissa 9,3..saa paukut vaehettua äänettömästi jnejne
Takaisin alkuun
mettiläinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2007
Viestejä: 142

LähetäLähetetty: 21.10.2007 21:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaverilla Sakon lukkorunkoon tehty 450 marlin, piippu n 50cm ja siihen vaimennin. Aika näpsäkkä peli, ainakin minun mielestä. Olen itsekin hieman katsellut jos sattuisi joku halpa magnumlukkoinen sako/tikka, josta voisi tuon 450 marlin rakentaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ponsse
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Huh 2006
Viestejä: 31

LähetäLähetetty: 22.10.2007 09:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

miten olis sakon carbine cal. 9,3 taitaa vain olla pirun kallis ase vai tietääkö joku sen hintaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmetti
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Hel 2005
Viestejä: 60

LähetäLähetetty: 22.10.2007 10:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tikka T3 Battue 9,3x62 ja päälle Äimä jos ei omilla avoilla pärjää.
Zetori täystukkisena myös. Ne on halvimmasta päästä toimivia pelejä. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Buide
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Syy 2006
Viestejä: 57
Paikkakunta: Kangasniemi

LähetäLähetetty: 22.10.2007 11:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tikka M65 308 win pituutta aseella n. 103 cm ja putkena Bushnell 4-12x40 Parallax-säädöllä pieni ja kevyt ase kantaa metsässä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Bearclaw
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 1183

LähetäLähetetty: 22.10.2007 11:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itsellä mahdollisesti myös jossain vaiheessa sopivan yhdistelmän hankinta, miten ois tämmöinen:

http://www.guns.connect.fi/gow/hirviase.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ekkupekka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Kes 2004
Viestejä: 182
Paikkakunta: Nokia

LähetäLähetetty: 22.10.2007 12:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin sellainen kokotukkinen CZ tai Sako on kyllä ihan kivan näköinen ja varmasti olisi pätevä 9,3 millisenä, mutta sitä vaimennusta kokotukkiseen aseeseen ei saa tehtyä. Itse pidän sitä vaimenninta koiran kuulon ja mahdollisen paukkuarkuuden kehittymisen kannalta varsin tärkeänä, enkä haluaisi ainakaan sen ensimmäisen haukkuhirven kohdalla ilman vaimenninta koiralta hirveä ampua. Koira ei ole tähän mennessä osoittanut mitään merkkejä paukkuarkuudesta ja toki sitä on totutettu laukausääniin, mutta haukkutilanteessa koiran ollessa suoraan edessä ja useimmiten vielä varsin lähellä isolla kiväärillä ampuminen voi sittenkin olla aika eri juttu. Missään tapauksessa en tahtoisi sen ensimmäisen haukkuhirven kanssa ottaa sitä riskiä, että koira kokee kaadon millään tavalla epämiellyttäväksi, sillä pystykorvainen koira on käsittääkseni varsin oppivainen näistä epämiellyttävistä tilanteista (jonka olen oman koirani kohdalla huomannut siitä, että se ei mielellään anna kiinni, jos huomaa että ollaan menossa autolle. Voi pienenä todella pahoin autossa eikä vieläkään se autossa matkustaminen mitään herkkua ole.)

Mitä mieltä kokeneemmat hirvikoiramiehet ovat tästä "vaimenninpakosta" ? Kuinka helposti paukkuarkuus hirvikoirille yleensäkin kehittyy ja voiko riskiä merkittävästi yleensäkään pienentää vaimentimella ? Jos vaimennin ei ole "välttämättömyys", niin se oma 45-70 tuplahan on hyvin lähellä omaa ideaalitorrakkoa?!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
risen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Jou 2005
Viestejä: 124

LähetäLähetetty: 22.10.2007 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, ittellä tuli kans mieleen toi kertalaukeava baikkali. Hinta ei päätä huimaa, kevyt kantaa, ei säikähdä risukkoa.
Ja kaliiperinkin saa vaikka 7.62x53R sen porauttaa 9.3mm:ksi. Mainio pyssykkä. Äänenvaimennin kiinni ja joku kiva punapiste päälle niin jo kelpaa hirveä kohti osotella, sen oman itse koulutetun nuoren hirvikoiran alun haukkuessa isoa hirvisonnia. Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
klausvonjägermeister
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 14 Huh 2007
Viestejä: 40
Paikkakunta: kesät pohjoisessa, talvet savossa

LähetäLähetetty: 22.10.2007 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ekkupekka kirjoitti:
Mitä mieltä kokeneemmat hirvikoiramiehet ovat tästä "vaimenninpakosta" ? Kuinka helposti paukkuarkuus hirvikoirille yleensäkin kehittyy ja voiko riskiä merkittävästi yleensäkään pienentää vaimentimella ? Jos vaimennin ei ole "välttämättömyys", niin se oma 45-70 tuplahan on hyvin lähellä omaa ideaalitorrakkoa?!


No en ole hirvikoiramies, enkä oikein hirvimieskään, mutta ajattelinpa siitä huolimatta kommentoida. Niin, olen tässä jo jonkin aikaa ihmetellyt foorumilla olevaa aika yleistä käsitystä, että vaimentimella voidaan säästää koiran kuuloa. Laitanpa tähän linkin, joka on ennenkin tällä foorumilla ollut ja omasta mielestä valaisee vaimentimen toimintaa ja tehoa oikein hyvin: http://guns.connect.fi/rs/dirdiagr.html.

Diagrammi esittää äänenpainetta 15 metrin etäisyydeltä mitattuna eri suunnista ampujasta katsottuna (ase keskellä, ampumasuunta klo 12). Kuten kuvaajasta näkee, ei äänenvaimentimella ole juurikaan vaikutusta ampumusuunnan äänenpaineeseen normaalia patruunaa ammuttaessa. Tämähän johtuu siitä, että äänenvaimennin ei poista tai vaimenna yli äänennopeutta lentävän luodin lentoääntä eikä luodin osumasta aiheutuvaa ääntä. Sen sijaan ampujan sivulta tai taakaa tarkasteltuna äänenpaine laskee huomattavasti. Ja näistä suunnistahan se koira harvemmin sitä hirveä käsittääkseni haukkuu... Eli ainoa keino vähentää äänenpainetta suoraan eteenpäin olisi käyttää aliääniluotia, tai suojata koiran kuulo, mutta niin hirven kuin minkään muunkaan riistan metsästyksessä kumpikaan ei taida olla realistinen vaihtoehto.

Eli jos ainoa perustelusi äänenvaimentimen hankkimiselle on koiran kuulon suojaaminen, niin sanoisin että unohda vaimennin, mutta jos haluat suojata omaa kuuloasi, tai parantaa aseen ammuttavuutta (vaimennin pienentää rekyyliä) ja mahdollisesti käyntiä, suosittelen vaimenninta lämpimästi.
_________________
laaki ja vainaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Justus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 245
Paikkakunta: Elimäki

LähetäLähetetty: 22.10.2007 15:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muistaakseni MASI-vaimentimen on sanottu vaimentavan ääntä myös siellä "koiran puolella"...voin olla väärässäkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14848

LähetäLähetetty: 22.10.2007 16:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannattaa muistaa, että on olemassa kahta erityyppistä hirven koirapyyntiä: koira-ajo ja "pysäyttävällä" koiralla pyynti. Ensimmäinen on nykyään sitä yleisempää ja tämän pohjalta on muotoutunut termi koiramiehen ase. Jälkimmäinen on yleistä paikoissa, joissa miehiä on vähän ja alueet laajoja, ja tällöin kivääriltä vaaditaan enemmän monipuolisuutta. Oletan siis, että pyydätte koira-ajolla ja suurimman osan hirvistä ampuvat passimiehet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sopranos
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Hel 2005
Viestejä: 1067
Paikkakunta: Etelä-Suomi/Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 22.10.2007 16:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miksi pähkäillä "koiramiehen aseesta".
Hyvä hirviase on hyvä oli se sitten koiramiehellä tai passimiehellä.
Esim. 9,3x62 tai .338 WM. On luodilla painoa ja iskuenergiaa eivätkä
säikähdä pientä risukkoa.
Tarvittaessa yltää kauemmaksikin eivätkä ole mitään "kahden pompun
pyssyjä" 1800-luvulta.
_________________
Välineet, luvat ja eväät vähän maksavat mutta
liha on ilmaista ....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com