OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Äänenvaimentimen käytöstä hirvenmetsästyksessä...
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7482

LähetäLähetetty: 14.09.2006 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vortex kirjoitti:
Itse hieman ihmettelen tuota merkkilaukauksen ampumista. Eikö teillä ole puhelimia? VHF tai vastaava? Mihin te tuon merkkilaukauksen ammutte? Ilmaan, maahan, puuhun vai mihin? Saa olla aika paksu puu, että jää siihen...

Jos tämä on syy kieltää vaimentimet ollaan todella hakoteillä! Vaimentimen saa irti noin viidessä sekunnissa, jos merkkilaukaus pitää ampua.


Taisin kirjoittaa epäselvästi? Kyse on siis viimmeisen hirven ampumisesta eli yksi pystyssä. Laukauksen tultua kaikki säpsähtävät ja jäävät kuulolle. Merkit ammutaan ikään kuin jahdin päätteeksi. Jos merkkejä ei kuulu, niin osaavat olla tarkkana jos haavakko sattuu eteen. Ei ole vhfiä eikä ehdi soitella kaikkia 25 läpi ja mottikin on yleensä niin pieni, että mahdollinen haavakko edessä muutamassa sekunnissa.

Muuten ei merkkilaukauksia ammuta. Kotiseurassa vaan paukun mukamas pitäisi kuulua koko jahdin ajan vaikka silläkin sama käytäntö viimmeisen hirven merkiksi.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vortex
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Hei 2004
Viestejä: 6885
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 14.09.2006 16:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ok, selventävä kirjoitus.
Eteenpäin kuuluva laukaisumeteli on aivan yhtä kova vaimentimen kanssa ja ilman, kun käytetään ylisoonisia patruunoita mutta sivuille meteli kyllä vaimenee. Mielenkiintoista kuulla, että joillakin seuroilla ei ole vhf-puhelimia käytössä. Meidänkin seura on kohtalaisen pieni 15-20 hlöä ja jokaisella on vhf. Kyllä se tuo jännitystäkin jahtiin lisää, kun koko ajan on ajan tasalla mitä tapahtuu. Jokaisen laukauksen jälkeen myös ilmoitetaan välittömästi puhelimitse, mitä on tapahtunut. Mutta jos puhelimia ei ole, jää ainoaksi keinoksi merkkilaukaus.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
junttieinari
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 89

LähetäLähetetty: 20.09.2006 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voisko joku kertoa lyhyesti mistä niitä saa ja vaatiiko aina asesepän asennuksen?
Kustannukset?
Vaikuttaako aseen käyntiin?
Paino?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mikkous
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 02 Jou 2005
Viestejä: 70

LähetäLähetetty: 21.09.2006 20:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meidänpä seurassa ei suvaita, että käytetään äänenvaimenninta(tyhmää mutta minkäs voi), koska sitten laukausta ei välttämättä aina kuule.Tänä syksynä alotan hirvestyksen aseen kanssa, enkä kyl haluis varsinkaa, et vasen korva tinnittää.Toisaalta olen keksinyt jo miten suojautua mulla on mustat korvasuojaimet ja ajattelin laittaa vasemman korvan kuvun alle suojaan ja oikeella kuuntelen missä hirvi tulee jos tulee ja mitä muut puhuu radiopuhelimeen Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Viskivallu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Elo 2006
Viestejä: 505

LähetäLähetetty: 21.09.2006 21:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En usko että kukaan seura voi kieltää hirvimetällä äänenvaimentimen käytön...

Eka hirvikoira alkoi pelätä ampumista useampien kaatojen jälkeen n 5-6v ikäisenä, joten nyt tälle syksylle hommasin äänenvaimentimet kun on kaksi suht koht nuorta koiraa ja haukkuja tulee... Nyt kun on muutaman kerran käynyt radalla ampumassa niin on se vain yliveto hankinta! Painoa tuli lisää n.500-600g mutta ei haittaa ampumista millään tavoin. Koko lysti maksoi 150€ siis asennus ja vaimennin Very Happy Lisänä kyllä joutui hommaamaan korkeammat kiikarinjalat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 22.09.2006 00:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

junttieinari kirjoitti:
Voisko joku kertoa lyhyesti mistä niitä saa?

Ainakin tuolta:
http://aseutra.fi/finnish/index.html
http://guns.connect.fi/br/
http://www.ouluntyostokeskus.com/
http://www.masina-tuote.com/view.php?page=paasivu&pid=0&lang=fin
http://www.asetekno.fi/

junttieinari kirjoitti:
vaatiiko aina asesepän asennuksen?

Käytännössä kyllä

junttieinari kirjoitti:
Kustannukset?

Riippuu vaimentimesta. Piekkarin vaimentimen saa halvemmalla kuin .308 vaimentimen. Noita yläkerran linkkejä kun selaat ja vaikka soitat paikan päälle, niin hinnat selviävät parhaiten. Kiväärin vaimentimen uskoisin lähtevän n. 300 eurolla.

junttieinari kirjoitti:
Vaikuttaako aseen käyntiin?

Itsellä ei piekkarissa ole mitään huomattavaa eroa käynnissä vaimentimella tai ilman, mutta eilisen kokemuksella .222 rem luodikkoni ampuma kasa parani kolmanneksella au vaimentimen asennuksen jälkeen

junttieinari kirjoitti:
Paino?

Riippuu taas vaimentimesta. Oma piekkarin vaimennin painaa n. 160g ja .222 vaimennin 460g
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Hemi29
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Syy 2006
Viestejä: 18
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 22.09.2006 06:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika erikoisia nuo tapaukset, joissa äänenvaimentimen käyttöä rajoitetaan sillä perusteella, ettei laukaus kuulu ja sitä kautta informaatio jahtitapahtumasta kulje. Voisi kuvitella, että ko. seuroissa ei ole koskaan ammuttukaan äänenvaimentimen kanssa. Olenko oikeassa?
Minulla on oman seurani piiristä saman suuntaisia kokemuksia kuin Vortexilla (meilläkin tosin vhf:ät lähes joka ukolla). Ainakin 9,3 :sesta lähtee kyllä vaimennettunakin sen varran ääntä, että ihan hyvin kuuluu.

Noista merkkilaukauksista itselläni on aika selkäpiitä karmiva kokemus reilun 15 vuoden takaa. Tuolloin seurassamme oli myös merkkilaukauskäytäntö käytössä. Juoksemassa oli viimeinen aikuinen hirvi (+2 vasaa) ja koska metsästysmaillamme hirviä on runsaasti, sovittiin porukalla, että tilanteessa jossa ko. "iso" on nurin, ammutaan heti 3 merkkilaukausta. No... oltiin sitten päivän toista ajoa passaamassa. Me oltiin viereisen passimiehen kanssa maasto- olosuhteiden takia lähekkäin, vain noin 30 metrin päässä toisistamme. Melko pian ajon lähdettyä liikkeelle "takapassiin" jäänyt ajomiesten viejä ampui ja heti perään nuo 3 merkkilaukausta. Luoti oli siis löytänyt maalinsa. Mutta niin meinasi löytää myös yksi merkkilaukausluodeista. Heti kohta merkkilaukausten kajahtamisen jälkeen kuulin viereisen passimiehen suunnasta suhahtavan äänen ja tömäyksen ja heti perään kaveri huusi että !&%¤#"!... tuli kuula ihan viereen.

Minäkin menin tuota ihmettä katsomaan ja siinä se luodinreikä totta totisesti oli vain vajaan metrin päässä kaverin passipaikasta.

En tiedä millainen voima ko. luodilla oli enää tuossa vaiheessa jäljellä lentomatkansa jälkeen, mutta hyvin se ainakin soiseen korpimaan pohjaan upposi ja ko. passimies oli aika järkyttynyt tapahtuneesta (kuten olin itsekkin). Jälkikäteen on harmittanut kun ei kaivettu luotia ylös maasta jotta olisi nähty miten syvälle se meni.
Joka tapauksessa, tuo tapaus oli meille seuran miehille konkreettinen muistutus siitä, että kaikki mikä menee ylös, tulee myös aikanaan alas. Sen jälkeen joka ikinen merkkilaukaus ammuttiin suoraan maahan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 23.09.2006 10:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama vuosi sitten kun ei ollut vielä VHF puhelimia kaikilla ammuin hirven 458:lla jossa vaimennin. Olin epävarma oliko laukaus kuulunut joten kiersin vaimentimen pois ja ammuin kerran ojan penkkaan.

Kyselin kavereilta oliko eka laukaus kuulunut ja oli moni sen kuullut.Ampumapaikka oli pellolla n 200m päässä metsästä.

Kolme vuotta sitten ammuin samalla aseella kaksi sonnia ison aukean keskellä olevan metsän kärjen päähän.Yksi porukkamme jäsenen poika katseli passiani n 500m päästä pihaltaan ja näki kun ammuin.Poika sanoi ettei näkynyt kuin savu pölläys piipun päästä eikä mitään kuulunut.Näki kyllä kun hirvet putosivat. Ketään muista passeista ei tiennyt että oli ammuttu enen kuin sanoin VHF puhelimeen tiedon.

Tietyissä tilanteissa vaimennin tosiaan hävittää laukaus melun totaalisesti.
Nykyään on sellainen tilanne että porukassa jokaisella on VHF puhelin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
naskali
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 26 Syy 2005
Viestejä: 7
Paikkakunta: Ikaalinen

LähetäLähetetty: 01.10.2006 15:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllä äänenvaimennin on ihan ykkösvalinta! Itsellä on kokemuksia enemmän tuolta peurankyttäys puuhista missä vaimennin hävittää sokaisevan suuliekin ja välillä saattaa jopa kuulla eläimen viimeiset rapistelut pusikossa ikävän tinnityksen sijaan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 01.10.2006 17:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

mikkous kirjoitti:
Meidänpä seurassa ei suvaita, että käytetään äänenvaimenninta(tyhmää mutta minkäs voi), koska sitten laukausta ei välttämättä aina kuule.

Teidänpä seurassa on kuuroja ukkoja, jotka rikkovat suvaitsemattomuudellaan Suomen lakia. Seura ei voi kieltää äänenvaimentimen (=laillinen pyyntiväline) käyttöä. Jos joku junttieinari maanomistaja on sen alueillaan kieltänyt (tarkasta ehdot vuokrasopimuksesta) sen voi ruuvata pois aseesta hänen maillaan olon ajaksi.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lakeuden kutsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Mar 2005
Viestejä: 1593

LähetäLähetetty: 02.10.2006 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Meidänpä seurassa ei suvaita, että käytetään äänenvaimenninta(tyhmää mutta minkäs voi), koska sitten laukausta ei välttämättä aina kuule.Tänä syksynä alotan hirvestyksen aseen kanssa, enkä kyl haluis varsinkaa, et vasen korva tinnittää.Toisaalta olen keksinyt jo miten suojautua mulla on mustat korvasuojaimet ja ajattelin laittaa vasemman korvan kuvun alle suojaan ja oikeella kuuntelen missä hirvi tulee jos tulee ja mitä muut puhuu radiopuhelimeen


Ehkä helpompi vaihtoehto olisi hommata digitaaliset kuulosuojaimet (esim ruotsal. Sordiinot) ja liittää vhf:n piuha siihen. Kuuluu sekä tuulen suhina ja hirven ryske että myös puhelinliikenne. Peltorin mallissa voi säätää molemmat korvat erikseen, eli jos on syytä sulkea toisen korvan kuuloke, niin sekin onnistuu. Sordiinossa taas on parempi vaimennus ja voimistus.
_________________
- Ammuttu on, sanoi palkintosonni puolustusministerille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Crowhunter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2005
Viestejä: 1260

LähetäLähetetty: 26.05.2007 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi olla vähän väärä paikka kysyy seuraavaa mutta miten on. Yleensäkkin isommat kaliperit toimineet tuon vaimentimen kanssa? Onko ääneen enään merkitystä loppuenlopuksi kun luodinvuoksi ulostulo reikä on sen verran iso että sitä kautta vapautuu melua helpommin kuin pienempireikäsillä.

Kaverilla on 6,5:ssa änäri ja se toimii kyllä hyvin nopealla patruunalla.. Sitten toisella on 9,3:ssa änäri joka ei toimi läheskään niin hyvin ja patruunat jopa 200m/s hitaampia.


Siis. Nyt olisi sitten isoisän toive että laittasin tuohon omaani (338wm) vaimentimen että hänellä olisi helpompi harjoitella merkkiä (yli 70 v). Toimiiko tuossa kaliperissa vaimennin ääneen enään (Br:n vaimennin olisi mielessä) vai tuleeko se sitten olemaan enemmänkin rekyylin poistajana ?
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Metsäarska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2004
Viestejä: 1066

LähetäLähetetty: 26.05.2007 20:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaimentimen teoria on aika yksinkertainen, laukauksesta syntyvä ruutikaasu pitää saada ääntä hitaammin ulkoilmaan jolloin ei synny "pamausta". Teknisenä toteutuksena se on hieman monimutkaisempi, mutta kuten erimerkkiset vaimentajat osoittavat, vaimennus on pystytty toteuttamaan, jollain hieman paremmin, jollain hieman huonommin. Patruunassa oleva ruutimäärä on melko suoraan verrannollinen vaimentimen kokoon, eli mitä enemmän kaasuja muodostuu, sitä suurempi pitää " keräys pussin" olla. Kuitenkin jo osankin ruutikaasuista hidastaminen pienentää ääntä, eli vaimentimen koko on kompromissi halutun pituuden/paksuuden/painon suhteen. Piekkarissa riittää pienempi, 338:ssa pitää jo olla jonkin verran kokoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KariK76
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Huh 2006
Viestejä: 12
Paikkakunta: Imatra

LähetäLähetetty: 26.05.2007 23:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aloittajan kanssa samaa mieltä. Omalta kohdalta kokemusta tosin vasta muutama vuosi vaimentajasta 9,3 päässä. Koiran kanssa metsästäessä säästää molempien kuuloa. Tuo arveluttaa, että voiko metsästysseura kieltää laillisen aseen varusteen? Sama jos kiellettäisiin kiikaritähtäimen käyttö??
Koska kiikaritähtäimellä näkee hämärässä>voi käyttää salametsästyksessä..?
Kuuluvuudesta ja tiedotuksesta senverran, ettei ainakaan 9,3 ole ollut kuuluvuuden kanssa ongelmia, kuuluu aika pitkälle myös vaimentimella.
Sekä käytössä kännykät(ryhmäviesti/puhelu) sekä radiot ja myös yhteislupa-alue. Periaatteessa luvat ei lopu, vaikka itsellä vain yksi lupa jäljellä.
Vaimennin helpottaa etenkin suurempien kaliiperien harjoituskäyttöä radalla, josta varmaan seuraa myös parempia riistalaukauksia.
Painosta senverran, että omasta mielestä etupainoisella aseella on helpompi ampua, eikä se ole niin herkkä "nykyille".
Nyt en ottaisi vaimenninta pois millään, on se senverran hyvä keksintö.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Crowhunter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2005
Viestejä: 1260

LähetäLähetetty: 27.05.2007 16:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko .338 miehillä vaimentimia omissa aseissaan.? Olisi mukava kuulla onko ollut millainen hankinta heidänmielestä. Todellakin itselleni en tuota kapistusta tarvitse mutta vanhemman ihmisen ammuntaharjoittelua miellyttävämmäksi tekeminen olisi varmasti mukava asia myös omalle kannalle.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 2 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com