OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sopiva taljajousipaketti tarpeisiini?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
quup
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Maa 2006
Viestejä: 47
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 10.07.2006 21:19    Viestin aihe: Sopiva taljajousipaketti tarpeisiini? Vastaa lainaamalla viestiä

Haulikon kanssa on nyt tullut koluttua sen verran että paikallaan olevan riistan ampumiseen haluan lisää haastetta ja jännitystä..jousimetsästys kiinnostaa pirusti ja taljajousessa näen ratkaisun tarpeisiini....Metsästettyä on tullut pieni ikä mutta jousi on uusi tuttavuus. Metsästykseni tulee pyörimään akselilla pyy,teeri,sorsa,jänis,pienpedot &kauris...... haluan siis tähän puuhaan sopivan taljapaketin suomesta. Halvimpaan skeidaan ei viitsisi sijoittaa mutta ei sitä mersuakaan tarvita. Perusideana olisi hankkia paketti jota ei joutuisi heti vaihtamaan taitojen kehityttyä ja nälän kasvettua. Siis sellainen ns.hyvä jousi jossa hinta/laatu olisi kohdallaan. Paljonko tämänlaiseen ready to hunt-kuntoiseen pakettiin tarvii budjetoida euroja.. kertokaahan josimalleja mitä voisi alkaa katsastaan...pariin paikkaan olen soitellut ja kaikilla tuntuu olevan kaikkea ja vaikka mihin hintaan joten ideat ja ehdotukset perusteluineen olisi tervetulleita vinkeillä höystettyinä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo52
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Huh 2005
Viestejä: 590

LähetäLähetetty: 11.07.2006 01:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itselläni on sen verran vähän kokemusta, että en osaa vertailla eri jousia ja suositella mitään erityistä merkkiä. Seuraavassa linkissä löytyy kuitenkin perusteellinen vertailutaulukko eri jousimerkeistä ja malleista:
http://www.huntersfriend.com/2006-Bow-Reviews/bow-specifications-main.htm

Yhteenvetotaulukko on tietenkin englannin kielinen ja hinnat taaloina. Eurohinnat Suomessa taitavat olla suunilleen samanmääräiset kuin taalahinnat Jenkeissä, eli jouset ovat täällä huomattavasti kalliimpia.

Valmis jousipaketti on yleensä varsin edullinen ratkaisu ensimmäistä jousta hankkivalle. Paketteina saatavien jousien vertailuun ja analysointiin tuon antamani linkin taulukko varmasti on ihan hyödyllinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 11.07.2006 09:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tästäkin hommasta varmasti löytyy kaikenlaisia mielipiteitä, joista varmaan jokainen on jollain tavoin oikea. Tuskinpa virallista totuutta onkaan. Tässä yksi ehdotus kriteeristöksi, joka perustuu ajatukseen helpohkosta aloituskynnyksestä, äärimmäisyyksien välttämisestä ja kuitenkin riittävästä tasosta ja suorituskyvystä.
Jousi:
akseliväli > 36"
Jänneväli > 7"
Runko deflex/reflexia max +/- 1"
Vetopituus säädettävissä ilman jousiprässiä +/- 1" oman vetopituuden molemmin puolin 1/2" portaalla.
Paunat voimien mukaan, yleensä ollaan välillä 55-65 kun puhutaan aikuisista miehistä, jotkut sitten urheilevat isommillakin paunoilla, mutta mitään erityistä etua ei suurista paunoista sinänsä ole. Huom! jouseen merkityt ja todelliset paunat voivat erota toisistaan paljonkin.

Muut releet:
Haarukkahylly mikrosäädöllä
Tähtäin 3 - 5 (vaaka) piikkiä,
Jännetähtäin mallia iso reikä. Pakko-ohjaus kuminauhalla tai tru nokilla.
Laukaisulaite, etusormilaukaisu
Hiilikuitunuolet mallia perusnuolet sisäpuolisilla komponenteilla, 4" muovisulat ja 100 gr kärjet. Mitta = Oikea mitta +1" ,jos veto muuttuu.
Rannesuoja.
Jännevaha.
Jännevälimitta.
Nokkipihdit.
Stabilaattori.
Nuolenvedin
Rannelenkki.
Nuoliteline, jouseen kiinnitettävä on hyvä vaihtoehto, muutkin käy maun mukaan.
Nokin merkkejä.
Jos yksileukainen laukaisulaite, niin kumirengas jänteelle nuolen ja laukaisulaitteen leuan väliin


Rahaa palaa sitten maun mukaan. Yksi vaihtoehto on ostaa mersuluokan jousi perustaksi, mutta valita apulaitteet hieman edukkaammasta päästä (hyllyä lukuunottamatta) ja väihdella sitten niitä parempiin kun tietää mitä tahtoo. Toinen perusjuttu on (ainakin minulla) että joustä pitää saada hypistellä ja mieluusti vetää vireeseen, jopa ampua. Kahvan muoto, jousen paino ja painojakuma, vakavuus ja vedon tuntuma ovat tärkeitä kun mieluista hakee. Myös liikkeestä saatava tuki on erityisesti harrastuksen alkuvaiheessa ja miksei myöhemminkin tarpeeseen.

Jos finannssit ei ole ensimmäinen este, niin ota mukaan 1000- 1200€ ja mene asiantuntevaan liikkeeseen, jossa on erilaisia jousia käpisteltäväksi. Saat varmasti paketin, jota ei heti tarvitse vaihtaa. Tosin kelpo paketin saa varmaan jo 600-800 eken sijoituksellakin, jos hieman vaatimattomampi setti kelpaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Fspitz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1291
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 11.07.2006 11:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiul miksi akseliväli > 36". jos kerran laukaisulaite. Olen erimieltä.
Pusikoissa kulkiessa mahdollisimman lyhyt ja kevyt on toimiva yhdistelmä. Tietenkin keveys vaikeuttaa hieman ampumista.
ps. Omassa akseliväli 29"
_________________
Minkä sanoin sen voin myös perua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 11.07.2006 12:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuten viestissäni totesin, on yhtenä johtoajatuksena äärimmäisyyksien välttäminen, varsinkin kun kyseessä on ensimmäinen jousi. Pidemmät jouset ovat selvästi vakaampia ja tarkempia ampua. Lisäksi lisävarusteiden kanssa on elämä helpompaa, saa jännetähtäimet helpommin kiinni ja laukaisulaitteeksikin kelpaavat kaikki mallit. Minusta näyttäisi siltä, että "bladerunner -muoti" on jo hieman väistymässä ja useat "tekijämiehet" ovat palanneet takaisin hieman pidempien, 33"-37", jousien pariin. En myöskään ole huomannut, että lyhyet jouset olisivat oleellisesti helpompia maastossa kulkemisen suhteen, olen päässyt eteenpäin ongelmitta 69" pitkäjousenkin kanssa. Lyhyestä akselivälistä on mielestäni eniten hyötyä esim. tree standillä alaspäin ampuessa, mutta rajansa siinäkin hyödyn kasvamisen suhteen on.

Kuten sanottua, tuskin tästäkään mitään absoluuttista totuutta on olemassa, mutta alkuvaiheessa olevalle harrastajalle ainakin minä yritän suositella maltillisia, ns. turvallisia ratkaisuja. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
quup
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Maa 2006
Viestejä: 47
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 11.07.2006 16:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitokset...pidän Kiul pointistasi että aloituksessa pitää kynnyksen olla matala, ja touhun "helppoa"...harrastustahan tässä tosin ollaan vaikeuttamassa OLEELLISESTI kun oon siirtymässä osin haulikosta taljajouseen..mutta ymmärtänet mitä haen takaa. Hyvillä vehkeillä on hauskempi harjoitella ja silloin todennäköisesti tulee harjoiteltua enemmän minkä oletan olevan onnistumisen ehdoton edellytys kun jousella aletaan metsästään..Saalismäärät varmaan tippuu radikaalisti nollaan mutta sitten kun natsaa niin luulen saavani siittä kyllä pirusti enemmän "tyydytystä"...Pääkaupunkiseudulla tulee majailtua ja merrysport ainakin siellä on, onko muita mainittavia paikkoja mihin kannattaa mennä käpistelemään ja mistä sitä paljon kaivattua "tukea" saa kun menee peukku sitten suuhun uusien vehkeitten kanssa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 12.07.2006 08:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Merry on hyvä paikka. Sano mitä haluat Karjalaiselle ja kysele kovasti. Anna myös aikaa vastata. Wink. Jousista löytyy ne "parhaat" merkit Hoyt, Bowtech ja Mathews, joista tosin vain Hoyt omaa säädettävän vetopituuden. Yksi vaihtoehto "Audi-luokan" rungoksi voisi olla Hoyt Ultratec, mutta muitakin hyviä löytyy. Varaa aikaa ja käpistele eri malleja. Muista soittaa ja sopia käynnistä etukäteen Exclamation
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Meikäläinen
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 27 Kes 2005
Viestejä: 44
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 12.07.2006 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

aika moni aloittaa homman taljajousella... tuntuu ettei kovinkaan moni lähde perinteisellä varustuksella liikenteeseen? ...voi olla tietysti että sellainen kuva on vain minulle muodostunut...

...en sano että se on huono asia Smile taljalla on kieltämättä nopeampi päästä metsästyskuntoon kuin pitkällä tai flätillä...

toisaalta olen itsekin taljalla metsästyshommat aloittanut mutta kuitenkin mietityttää asia Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 12.07.2006 11:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tähän varmaan on monenlaisia näkökulmia. Taljajousessa varmasti "helppouden" lisäksi viehättää sen moderni olemus, tehoimago ja teknisyys. Lisäksi se tarjoaa "nippeli-intoilijalle" loputtoman pelikentän kokeilla erilaisia varusteita ja virityksiä. Jotkut vierastavat "säätämistä", mutta monelle jolla on vaikkapa kokemusta patruunoiden lataamisesta osana ampumisharrastusta saattaa se säätäminen olla osa "juttua".

Niille joille "filosofinen" puoli, elämäntapakysymykset ym., on se "juttu", on sitten perinteisempi puoli se luonollisempi valinta. Mukaan tulee enemmän perinteiden vaalimista, luonnonmateriaalien käyttöä, omin käsin tekemistä, "pukeutumiskoodia" ym. "hard core" juttua.

Sitten on se osa porukkaa (johon itse kuulun), joka on kiinnostunut molemmista ja seilaa siinä välillä oppimatta kumpaakaan hommaa kunnolla. Very Happy .

Tää on vähän niinkuin kalahommissakin, on uisteluporukkaa ja vannoutunutta perhomiestä ja sitten niitä joita kiinnostaa kaikenlainen kalastus.

Minusta tärkeintä on ylittää aloituskynnys jollakin jousityypillä ja päästä mukaan jousimetsästyksen kiehtovaan maailmaan. Kamat ja tyylin voi sitten ajan kanssa vaihtaa paremmin itselle ja omaan tilanteeseen sopivaksi, kunhan on kokemusta hieman kertynyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jannen87
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2006
Viestejä: 110
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 12.07.2006 19:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

niin no, semmonen jousi 300-500e (ei ne merkit tee ees huonoja jousia.) siihen valmis hunters elite paketti 120e nuolet 50e6kpl laukasulaite 50e?Stabilisaattori 35e? kuusiokulmasarja (hox.Tuumakoolla) 20e rannesuoja 20e nahkanen. ite ostin Pediarcheryltä tommosen paketin suurinpiirtein. Hunter paketissa tulee mkaan ihan hyvät alkajan varusteet. Niitä sitten pikkuhiljaa alkaa uusimaan ja paranteleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 13.07.2006 09:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toi kuusiokoloavainsarja oli hyvä huomio! Taljamiehelle ehdoton varuste.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com