Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17167 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 11:00 Viestin aihe: |
|
|
Mikä on karistinluu?
Ajatuksella kun tekee niin turhat liikkeet vähenee ja leikkuu tehostuu... Kyllä se siitä. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20544 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 11:21 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän tässäkin hommassa pätee se, että kun itse leikkaa, saa semmoista kun sattuu tulemaan…
Mielestäni nuo ”pienet sorkkaeläimet” ovat muuttaneet paljon pelikenttää, kun pääsääntöisesti koko ruho on omassa päätäntävallassa.
Mutta kyllä itse olen ollut todella tyytyväinen, kun hirvenliharyhmässä on ollut yksi ”ammattilainen”, joka on hoidellut nuo ”arvo-osat” raakapaloittelun osalta. Hirvenleikkuussa on kumminkin paikkansa niille muillekin, jauhelihan nyppyjöille, myllymiehelle jne.
Kyllähän sillä suuri vaikutus on, miten ruho on käsitelty. Ja onko se esimerkiksi vakumoitu. Ja onko ”annospalat” optimoitu oman talouden käyttöön sopiviksi. Ja onko ne labeloitu ihan oikeilla nimillä, vai tyyliin Pihvi I, Pihvi II, ehkä file |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17167 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 11:57 Viestin aihe: |
|
|
Itse ehkä vähän vierastan homman ulkoistamista taholle x varsinkin siltäkannalta että kädentaidot vähenee muutenkin koko ajan yhteiskunnassa ja sitten kun asioita ei tee niin ne unohtuu....
Ja sitten kun taho x ei jostain syystä enää leikkaakaan niin mitäs sitten.
Ja ainakin itse koen pystyvänä mieluummin tekemään kuin maksamaan, en teetä auton renkaanvaihtoakaan muilla tyyliin....
Mutta kun porukka alkaa olla pohjamaalissa tukanväriltään ja hommasta ei tule mitään niin pakko se on jotain keksiä, se on selvä.
Ammattimies pistää ison hirven paloiksi alle tuntiin, 10henken porukka tekee sen kolmessa..
Silti ei kukaan näistä hopeatukista taida lihanpaloittelusta tykätä vaikka hirvipassiin kyllvaikka tammikuuhun asti..... Huomasin sen kokoontumisessa suurena kapinana että 2 osakasta jakaa vasan keskenään, ei tarvi koko köörin olla koolla.... No ainakin 4 mieheen olisi pitäny tai jopa 6 mieheen jos puolikkaan miehet arvalle sattuu... Eli huomattii ahneuksissaan että joutuu itse puukkohommiin tässä jakotyylissä.... _________________ Varisjahdin veteraani...
Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 27.09.2023 12:00, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2422
|
Lähetetty: 27.09.2023 11:59 Viestin aihe: |
|
|
Kauden ensimmäisen peuran osalta takapään paistit erilleen ja vakuumiin. Potkat, sisäpaistin läppä, anopinfile ja kolmiolihas jauhelihaksi. Käytännössä kuitenkin jauhelihaa kuluu perheen arjessa eniten, joten ekan peuran jälkeen osa paisteista jauhetaan. Nyt on jo oma pakastin täynnä, joten omien pariin palaan vuoden vaihteen jälkeen, josko silloin olisi tilaa pakastimeen tullut.
Ripsejä en ota talteen, mutta sydämen otan ja vasalta maksan. Lavat on pääsääntöisesti tohjona laukauksen jäljiltä, mutta yhden aikuisen ammuin lapojen taakse. En kyllä jaksanut siitäkään paistia erilleen ottaa. On sen verran jänteistä ja rasvaista, että helpompi vaan putsata jauhelihakuntoon. Lavoissa kun vetää rajaa siihen, minkä hylkää ja minkä ottaa, on mukava tieto siitä, että eläin on ammuttu kupariluodilla.
Ensimmäisen peuran leikkuu meni vanhasta muistista. Seuraavaa ennen kyllä tuli video kertauksena katsottua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20544 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 12:12 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: |
Ensimmäisen peuran leikkuu meni vanhasta muistista. Seuraavaa ennen kyllä tuli video kertauksena katsottua. |
Tälläviisiin, kun itelle tulee rajallinen määrä ruhonkäsittelyjä vuoteen, niin omalla kohdalla huomasin aika hyväksi tavaksi katsoa videon ennen leikkuuta ja sitten leikkuun jälkeen…
Noin saa ehkä ne peruslinjat juurtumaan toimintamalliin ja sittenhän se ”nopeus ja työn jälki” tulee sitten vain niillä toistoilla. Omalla kohdalla pääsin ehkä jotenkin järjelliselle leikkuutasolle kohtuullisella kaatomäärällä.
Heero kirjoitti: |
Ripsejä en ota talteen, mutta sydämen otan ja vasalta maksan. Lavat on pääsääntöisesti tohjona laukauksen jäljiltä, mutta yhden aikuisen ammuin lapojen taakse. En kyllä jaksanut siitäkään paistia erilleen ottaa. On sen verran jänteistä ja rasvaista, että helpompi vaan putsata jauhelihakuntoon. Lavoissa kun vetää rajaa siihen, minkä hylkää ja minkä ottaa, on mukava tieto siitä, että eläin on ammuttu kupariluodilla.
Ensimmäisen peuran leikkuu meni vanhasta muistista. Seuraavaa ennen kyllä tuli video kertauksena |
Ite otan ribsit reilulla marginaalilla sahaamalla, eli kunnon turvaväliä osumakohtaan. Ribsithän tahtoo tulla läpi vakuumipussista + vie aika paljon tilaa pakkasessa. Nopeaan kiertoon.
Heero kirjoitti: | Kauden ensimmäisen peuran osalta takapään paistit erilleen ja vakuumiin.
|
Tuo ”ehjien paistien määrä” on aika paljolti omassa taloudessa semmoinen pohdinnan paikka. Eli olen huomannut, että kannattaa niiden ”kohtalo” miettiä aika tarkkaan etukäteen, etteivät pyöri viimeisenä pakkasessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3350 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 27.09.2023 12:31 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän lihankäsittely on kehittynyt, hygieenisyys lisääntynyt ja samalla allergisuus.
Eiköhän nykyään ala olla jokaporukassa muutama ammattitaitoinen
lihanleikkaaja joka tekee raakapaloittelun, lopuille löytyy jauhelihojen laittoa ja vagumointia raivausta, siivousta ja muuta joten jokaiselle löytyy osaamista vastaavaa työtä, pääasia että kaikki ovat touhussa mukana ja uutta oppimassa.
Ammattilainen voi sitten hifistellä ja erotella jopa fileistä Flat bone stekkia, Tomahawkkia mm. Lavasta Petite tenderiä, Flatironia ja Cover steakia ja monia eri lihasten osia lavoista, paisteista, kuvelihoista ja sisäfilettäkin maukkaampi lihas Petite tender löytyy lavan ulkosivulta olkanivelen yläpuolelta, harjaluun vierestä.
Pääasia on että kaikista hygieneenisesti käsitellyistä ruhonosista valmistetulla
ruualla nälkä lähtee, hifistellä voi jos on aikaa ja halua kokeilla jotakin uutta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12426
|
Lähetetty: 27.09.2023 12:57 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Tuo ”ehjien paistien määrä” on aika paljolti omassa taloudessa semmoinen pohdinnan paikka. Eli olen huomannut, että kannattaa niiden ”kohtalo” miettiä aika tarkkaan etukäteen, etteivät pyöri viimeisenä pakkasessa. | Onko se ongelma että jäävät viimeseksi, jos tulee käytettyä kuitenkin? Koitappa savustella hitaasti tammi tai omenapuulastuilla matalassa lämmössä jonneki 60-70C sisälämpöön (kypsyys maun mukaan). Liha pitää olla vuoassa tai kupissa, niin että ei valu nesteet hukkaan. Suolaa savustuksen jälkeen päälle 1m% ja annat jäähtyä omassa liemessään, et nosta pois astiasta.
Lihan jäähdyttyä niin ohueks viipaleeksi kuin vain viimesen päälle terävällä veitellä saat. Laitat ne vielä sinne omaan liemeensä vähäksik aikaa. Mausteeksi vielä teet ite sauvasekottimella majoneesin. Jos lientä jää kovin yli, voit käyttää sen vaikka ruskean kastikkeen tekoon.
Voin melkein lyödä vetoa, että kun tarjoilet vähänkään laajemmin näitä, niin kuulet useammaltakin maistajalta, että parasta lihaa mitä ikinä syöneet.
Mitä et kuule sanottavan siitä jauhelihasta, mikä on se helppo muoto paisteillekin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20544 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:07 Viestin aihe: |
|
|
Joskus vaan se on risonut, että jauhelihat on loppuneet jo aikoja sitten. Samoin ne pihvilihapussit. Mutta pakkasessa on vielä "isoja paistimöykkyjä".
Tuolloin mielestäni "lihanleikkuun loppuvaiheen sovitus omaan käyttömalliin" on epäonnistunut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10362 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:09 Viestin aihe: |
|
|
Miksei sen kerran kesässä tuommosenkin paistin värkkää, vaan kukaan jaksa sellaista arjessa.
Ja jos pari peuraa laittaa pakkaseen, niin niitä paisteja on aika monta. Minusta muutama liikaa. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2422
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:10 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän sikaan ja/tai nautaan tottuneelle peuran jauhelihakin aiheuttaa nyökyttelyä.
Samaa mieltä edellisten kanssa, tehdään se mitä kulutetaan. Turha hienoilla paisteilla on pakastinta täyttää, vaikka mahdollisuudet olisi miten hienoon ruokaan. Kun arjessa kuitenkin tehdään makaronilaatikkoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10362 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:22 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Kyllähän sikaan ja/tai nautaan tottuneelle peuran jauhelihakin aiheuttaa nyökyttelyä. |
Enpä ole vielä tällaiseen henkilöön törmännyt. Kaikki pitäneet peuraa parempana. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20544 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:23 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: |
Samaa mieltä edellisten kanssa, tehdään se mitä kulutetaan. Turha hienoilla paisteilla on pakastinta täyttää, vaikka mahdollisuudet olisi miten hienoon ruokaan. Kun arjessa kuitenkin tehdään makaronilaatikkoa. |
Kaverin kanssa ollaan tästä silloin tällöin keskusteltu. Lapsiperheessähän tämä "arkiruokakuvio" korostuu.
Emäntä teki eilen jotain ”pellinkiläistä makaronilaatikkoa” tekeytymään. Oli kaupasta ostanut lehmän jauhelihaa…
Helpostihan sitä riistasta tehtyä jauhelihaa tulee itekin aliarvostettua ja leikkailtua kaikenmoisia ”ihmepaloja”. Mutta totuus on, että aika lailla ne jauhelihat on olleet pitkään finaalissa, kun uusi kausi aikaa.
Tähän on varmaan ratkaisuna se, että pitää ampua enemmän omaan pakkaseen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sinttivintturi Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2018 Viestejä: 815 Paikkakunta: Pohjois-Häme
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:24 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Kauden ensimmäisen peuran osalta takapään paistit erilleen ja vakuumiin. Potkat, sisäpaistin läppä, anopinfile ja kolmiolihas jauhelihaksi. Käytännössä kuitenkin jauhelihaa kuluu perheen arjessa eniten, joten ekan peuran jälkeen osa paisteista jauhetaan. Nyt on jo oma pakastin täynnä, joten omien pariin palaan vuoden vaihteen jälkeen, josko silloin olisi tilaa pakastimeen tullut.
Ripsejä en ota talteen, mutta sydämen otan ja vasalta maksan. Lavat on pääsääntöisesti tohjona laukauksen jäljiltä, mutta yhden aikuisen ammuin lapojen taakse. En kyllä jaksanut siitäkään paistia erilleen ottaa. On sen verran jänteistä ja rasvaista, että helpompi vaan putsata jauhelihakuntoon. Lavoissa kun vetää rajaa siihen, minkä hylkää ja minkä ottaa, on mukava tieto siitä, että eläin on ammuttu kupariluodilla.
Ensimmäisen peuran leikkuu meni vanhasta muistista. Seuraavaa ennen kyllä tuli video kertauksena katsottua. |
Tuohon voisin lisästä,että pääosin kaatoni tapahtuu kyttäysmenetelmällä,lavat jää siisteiksi.Riisutaan lihat luista ja viipaloinnin jälkeen asetellaan kapealle leikkulaudalle syyt pituussuuntaan.
Lauta työnnetään lihoineen vakuumipussiin,vedetään lauta pois,vakumoidaan.Mitä parhainta käristyslihaa on ja rasvaakin riittävästi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6278
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:31 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Heero kirjoitti: |
Samaa mieltä edellisten kanssa, tehdään se mitä kulutetaan. Turha hienoilla paisteilla on pakastinta täyttää, vaikka mahdollisuudet olisi miten hienoon ruokaan. Kun arjessa kuitenkin tehdään makaronilaatikkoa. |
Kaverin kanssa ollaan tästä silloin tällöin keskusteltu. Lapsiperheessähän tämä "arkiruokakuvio" korostuu.
Emäntä teki eilen jotain ”pellinkiläistä makaronilaatikkoa” tekeytymään. Oli kaupasta ostanut lehmän jauhelihaa…
Helpostihan sitä riistasta tehtyä jauhelihaa tulee itekin aliarvostettua ja leikkailtua kaikenmoisia ”ihmepaloja”. Mutta totuus on, että aika lailla ne jauhelihat on olleet pitkään finaalissa, kun uusi kausi aikaa.
Tähän on varmaan ratkaisuna se, että pitää ampua enemmän omaan pakkaseen |
Kai sen jauhelihan voi tehdä jälkikäteenkin siitä paistista? Pakkasesta ulos, antaa sulaa ja jauhaa. Parempaa se on laadullisesti kuin alunperin samaan aikaan jauhelihana pakastettu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12426
|
Lähetetty: 27.09.2023 13:37 Viestin aihe: |
|
|
Tottumiskysymyksiä. Jauhelihaan tottunut luulee (haluaa luulla) että kokolihojen laitto on jotenkin vaivalloista. Ei se ole. Ihan hyvin tulee arjessakin pihvit ja kastikkeet niistä. Joku savustelu ottaa tietenkin aikaa ennenkuin on valmista, mutta ei lopulta aktiivista työtä paljoa vaadi. Ennakointia vain hieman. Tai routapaisti vaikka tarvii suunnilleen saman verran huomiota kuin jauhelihan paistaminen. Uunissa ja jääkaapissa tulee itekseen. Vaan ei onnistu jos ei ole mietitty etukäteen ja ruoka pitäis olla valmis 20 minuutissa.
Mutta ei siinä, saahan ne syödä paistinsa jauhelihana. Kun ei paremmasta tiedä tai jaksa opetella. Ei se pakko kenenkään ole. Ja pirun hyvää se on makaroonilaatikkokin ja lihapullat ja monet muut, ihan ykköskategorian ruokia nekin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|