OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kerppujen teko
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 1297

LähetäLähetetty: 21.07.2021 13:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kokemusta tai näkemystä, mistä kasvilajeista tehdyt kerput kelpaa parhaiten rusakolle? Toki taas ollaan myöhässä, kun kerput on vielä tekemättä, mutta parempi myöhään tehty kuin tekemättä jäänyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tee667
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2015
Viestejä: 632

LähetäLähetetty: 26.07.2021 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei rusakosta kokemusta, mutta viime kesänä tein kokeeksi kauriille haapaa, pajua, pihlajaa, vattua ja horsmaa. Laitoin sitten talvella ruokintapaikan viereen riviin, että näen mikä syödään ekana. Pieleen meni, parin päivän päästä kaikki oli tuhottu viimeistä oksaa myöten. Rusakko voi olla vähän ronkeli, mutta veikkaisin että nuori vattu voisi maistua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 15443
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 26.07.2021 15:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Haapa ja horsma ykköstä, suolattuna menee vielä paremmin..
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mettäkala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2014
Viestejä: 1510
Paikkakunta: SuomiFinland

LähetäLähetetty: 27.07.2021 08:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäistä kertaa tuli muutamia kerppuja tehtyä joku päivä takaperin, suolaamista vielä mietin kun säilyttäminen sen jälkeen kai konstikkaampaa. Tein sekanippuja, mutta tuosta horsmasta lienee vielä syytä tehdä pari, jotta näkee onko se paljonkin parempi kuin puusta tehdyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 1297

LähetäLähetetty: 27.07.2021 08:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taimikon raivauksessa otin talteen haapaa ja pihlajaa, jokunen koivukin taisi olla vielä vihreänä. Sen verran oli olevinaan kiire, kun pari kuviota on vielä tekemättä, että jätin nuo 1-2 metrin mittaisina nippuihin sitomatta. Kuivukoot kuormalavojen päällä liiterissä. Ajattelin tehdä jonkinlaisen sahapukin ja laittaa sen päälle tarjolle. Kai oksat kelpaa, vaikkei nippuihin olisikaan sidottu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 1297

LähetäLähetetty: 27.09.2022 04:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viime talven kokemusten perusteella jatkoin hommaa. Kesällä raivausveitsellä tehdyssä (helpompi tässä hommassa kuin raivaussaha tai vesuri) vesakon perkuussa talteen n. 1,5 metriset haapa, koivu, pihlaja. Läheltä ajokelpoista tietä/ajouraa, jotta kantomatka peräkärryyn jää kohtuulliseksi. Liiteriin kuivumaan kuormalavojen päälle, väliin kannatuksessa oleva lauta poikittain, jottei kasa painu liian tiiviiksi.

En siis sido noita nippuun, kuten kotieläinten kerput on tavattu tehdä. Muuta hyötyä ei sidonnasta taida olla kuin vähentää säilytystilaa. Jos tilaa riittää, sidontaan menee turhaan aikaa.

Talvella laitoin sylillisen kerrallaan puun haarukkaan. Kovin tieteellistä tutkimusta en tehnyt, mutta rusakko ja valkohäntäpeura niitä ahkerasti kävivät syömässä. Tarjolla oli myös kauraa, heinää, nuolukivi ja kaadettuja haaparankoja. Rusakosta en tiedä, mutta oksista pihlaja tuntui olevan maukkain peuralle. Nuo tosin oli tehty loppukesästä, aikaisemmin tehdyt saattaa maistua eri tavoin. Joskus ruiskutin merisuolaliuosta oksien päälle, kun ne tarjolle laitoin. Ei se ainakaan kiinnostusta vähentänyt.

Sen verran hyvä tarjonta tuntui olevan, että haapojen kaluaminen jäi vähiin.

Tälle talvelle piti tehdä ruokintakatos, mutta haaveeksi jäi. Voisihan oksat laittaa kuusen alle, niin kastuu/peittyy lumeen/räntään vähemmän, jos sateita riittää.

Yhden talven kokemuksella tällaiset "kerput" on siis monin tavoin erinomainen lisä ruokintapaikalle. Vesakko hyötykäyttöön, raaka-aine ilmaista, työmääräkin pysyy maltillisena. Kolmen hengen ryhmällä meni aikaa hommaan ehkä pari tuntia määrään, joka viime talvena riitti n. kahdeksi kuukaudeksi. Kauran menekkiä taisi nostaa eniten 30-päinen parvi keltasirkkuja. Niille vein vielä metsästyskauden jälkeen pari säkkiä kauraa, jota varmaan peurat ja rusakotkin jonkin verran söivät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 13681

LähetäLähetetty: 27.09.2022 09:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä päin poromiehet ovat vähentäneet kerppujen tekoa merkittävästi ja osa ei anna niitä enää ollenkaan. Ei kuulemma ole tämän muutoksen jälkeen ollut enää !&%¤# porot. Jotkut toki edelleen jääräpäisesti niitä kerppuja tekevät, mutta pääosa on niistä luopunut. Olisko sitten liikaa valkuaista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
m.m.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Hel 2008
Viestejä: 390
Paikkakunta: rovaniemi

LähetäLähetetty: 28.09.2022 15:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Täällä päin poromiehet ovat vähentäneet kerppujen tekoa merkittävästi ja osa ei anna niitä enää ollenkaan. Ei kuulemma ole tämän muutoksen jälkeen ollut enää !&%¤# porot. Jotkut toki edelleen jääräpäisesti niitä kerppuja tekevät, mutta pääosa on niistä luopunut. Olisko sitten liikaa valkuaista.


Ei varmaan mikkään pohjosen oloihin soveltunu elukka kestä valkuaista talvikautena, ko eihän se sitä luonnostakaan mistään saisi.
Me olemma tehny kerput aina myöhään, juurikin tuon valkuaisen vähenemisen takia, yleensä alotettu vasta heinä-elokuun taitteessa, useinhan se elokuun aikana jo kellastuu joten pakko lopettaa. Hyvin on maistunu eikä rapattia ole havaittu. Toki merkitys ruokinnassa lähinnä herkkuna, vaihteluna ja "terveysrehuna".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
Sivu 4 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com