OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hyvät eräsukset, sauvat ja siteet?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 112, 113, 114  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 25.01.2022 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
Se on se pituus mikä alkaa tuntumaan suksia käännellessä. Jos on kahdet samanpainoiset sukset, niin lyhyemmät on tietenkin keveämmän tuntuiset käännellä. Asiaa karrikoi jos side on asennettu niin että suksi on keulapainoinen ja olletiki jos lumi vielä painaa päällä. Se onkin ainut asia mikä noissa isoissa Tengnäseissä kuvan perusteella huolestuttaa mutta Nilikki voinee vastata että miten swedujen suksi on painotettu: saako siihen siteen tasapainopisteeseen?

Ei tästä suksen hommaamisesta kannata JSP elämää suurempaa kysymystä tehdä, hommaat nyt ne kaikista isoimmat vaan uppukeleille. Joko Tegnäsiä tai Ylöselle tilausta. Ei oo kumpikaan lasikuitusuksia mutta kevätkeleillehän sulla jo niitä on ennestään. Ylöseltä saapi teräskantillakin, jotka ainakin ite ottasin.


Näissä puupohjaisissa mietityttää miten ne pelaa +2-0 kelissä jos vielä uutta lunta tulee? Muovipohjalla ja karvalla ei ole ongelmaa mutta luulisi että tervattu pohja ei joko pidä tai sitten kerää lunta niin ettei voi hiihtää?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 25.01.2022 22:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koavzur kirjoitti:
Tuolta 310 senttiset:

https://www.vilminkosukset.fi/5


Ylösen suksea saa sillä paremmalla loivalla kärellä. Ei tuollaiset lumen työntimet oikein innosta. Ehkä nämä on myös vähän makuasioista mistä tykkää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5145
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 25.01.2022 22:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ei tuollaiset lumen työntimet oikein innosta

Ei sillä kärjellä lunta työnnetä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 25.01.2022 22:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JSP kirjoitti:


Näissä puupohjaisissa mietityttää miten ne pelaa +2-0 kelissä jos vielä uutta lunta tulee? Muovipohjalla ja karvalla ei ole ongelmaa mutta luulisi että tervattu pohja ei joko pidä tai sitten kerää lunta niin ettei voi hiihtää?


Oli tarkoitus kaivella viime talvinen voitelutopikki ja siihen raportoida tuloksia mutta voihan tässä laitella tämänhetkistä tietoa. Eli nyt mulla on pikkusen yli vuoden olleet testiajossa omatekoiset Paltamolaiset joilla hiihtää sipsuttelin enimmästeen vitilumella parisataa kilometriä viime talvena.



Se kokemus on tähän asti että talvella ei kannata tervata ollenkaan jos ei ole pakko. Se jäätyy helposti, toisaalta pitää kyllä hyvin. Viime kesänä oli sitten hyvät helteet ja sukset oli pohjat aurinkoonpäin useamman viikon. Pohjat imee jumalattomasti tervaa silläkeinoin, aluksi taisin puhtaalla tervalla alottaa ja sitten sellaisella missä oli kookosöljyä seassa ehkä 5-10%. Pikkuhiljaa sudin pensselilllä aina lisää kunnes muodostui selvä kiiltävä kerros. Tätä en ole vielä saanut tänä talvena millään kelillä jäätymään. Jonkunverran joutuu pitovoidetta käyttämään, esim. tänään kun kaikki on jäätikällä.




Yhen kerran hiihdin kovalla pakkasella vesikkoon mutta siitäkin selvittiin puukolla ensi enimpiä rappaamalla ja kaikki loput lähti kelkkajälkeä hiihtämällä. Yksi oikein kunnon takkalasade oli mutta lumi kerkes kuivaa ennenkuin pääsin töistä ja oisin kerennyt testaamaan. Epäilen aiempien kokemusten perusteella että pitäs pärjätä ilman kynttilää mutta tämä on varmistamatta. Pikaluostot ei sovi puupohjalle ollenkaan.

Sitten mulla ois vielä toinen suksipari joka on käsitelty terva-traaniseoksella mutta ne on vielä tallinylisillä kun on niin monet parit suksia ettei kaikilla kerkiä hiihtämään.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 2969

LähetäLähetetty: 25.01.2022 23:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JSP se pituus on aivan ehdottomasti etu ojan ylityksessä. Mutta siitä ei nyt ollutkaan kyse, vaan siitä kestävyydestä. Oli pituutta suksella 3 metriä tai 5 metriä, niin puolen metrin ojan ylityksessä se taipuu vähemmän kuin puolentoista metrin ojan ylityksessä. Eli isomman ojan ylityksessä tarvitaa vahvempi "silta". Ja lyhemmällä suksella ei edes voi ylittää niin isoja ojia suoraan kuin pidemmillä suksilla. Fyysisesti täysi mahdottomuus ja jos käyttäjä vähänkään harkitsee, eli jättää järkevän mitan suksesta ojan molemmin puolin, niin lyhemmällä suksella mennään merkittävästi pienempien ojien yli. Joka taas johtaa siihen, että lyhemmän suksen ei tarvitse olla lähellekkään yhtä vahva, jotta kestää ns. normaalin käytön.

Eikä se suksen paino hiihtäessä rasita. Mutta käännellessä rasittaa. Pitkän suksen kanssa joutuu saikkaroimaan ja nostelemaan suksia vielä huomattavasti lyhempää suksea enemmän sakeammissa vitikoissa, jolloin keveydestä olisi isosti etua pitkän suksen kanssa.

Joku voi haluta pitkän suksen, jota voi käyttää siltana ja pysyttelee avarammilla paikoilla, jolloin suksia et tarvitse nostella. Mikäs siinä, ymmärrettävä käyttötarve ja siihen nämä nykysukset ajaa asian. Ei varmaan haittaisi jos olisi vähän vielä leveämpiä, mutta paino ei juurikaan haittaa. Minä en tarvitse kestäviä siltoja, vaan voin mennä pohjien kautta ojista, kuten lyhemmilläkin suksilla. Ei noin isoista ojista pääse yli niillä 3m suksillakaan suoraan, koitettu on, kun sellaisetkin löytyy. Eihän niistä pääse edes perus moottorikelkalla yli. Eli lasken suosiolla viistorinnettä pohjalle ja tulen sivuttain ylös ja sillä hyvä. Mutta vaihtaisin mielelläni nuo 3m sellaisiin kevyempiin versioihin, joita olisi kevyempi käännellä ahtaissa paikoissa. Toki pituuskin tuo kömpelyyttä, mutta on siinä painossakin valtava ero, kun kääntelee noita 3m perinteisiä metsäsuksia ja 2m Åsnesseja tuolla vitikossa. Kyllä se keveys vaan tuo ketteryyttä kummasti lisää. Edelleen hiihtäisin metsässä Åsnessilla, sakemmissa risukoissa liukulumikengillä, alkutalven vähällä lumella menisin tuolla parilla ja myöhemmin talvella kun tulee hiukan kantavaa pohjaa, niin menisin tuolla parilla. Mutta nämä tammikuun latvalinnustukset on juuri pahimmoilleen, kun lunta on paljon eikä vielä kantavaa pohjaa monestikkaan ja pitäisi kierrellä noita aukeiden reunoja missä lunta on eniten, niin siellä noille pitkille suksille olisi oma paikkansa. Valitettavasti aukeiden välillä on monesti sakeampaa nuorta ensiharventamatonta metsää, jossa ketterämpi suksi olisi tarpeen. Siinä se on sitten aina pohtiminen meneekö ketterämmällä suksella jolla pääsee nätisti aukolta toiselle vai pitkällä rohjakkeella millä on parempi edetä niitä aukkojen reunoja.

Ja JSP, ei missään nimessä voi niillä liukulumikengillä käydä mitään kelkan jälkiä hiihtelemässä. Sen suuntavakaattomampia lankkuja ei ihan vähällä löydä. Kyllä niillä mennään umpista, mielemlään ei edes vanhoja jälkiä, kun nekin on yleensä melko mutkilla. Mutta ei niillä hiihdetä suota 10km suoraan, ei niitä ole sinne tarkoitettu. Niillä mennään siellä ryteikössä jälkiä seuraillen mihin saat ne 3 metrin metsäsukset hiidettyä siteitä myöden suoraan ja pakittamalla pois, kun et sovi kääntämään niitä edessä seuraavaan avoimeen aukkoon. Eli mennään siellä mikä ei ole vielä raivaussahaa nähnyt ja miksi ei tietysti lyhempiä pätkiä menisi avoimemmassakin maastossa. Mutta toimivat parhaiten silloin kun pääsevät uppoamaan edes muutaman sentin hankeen, kovalla aivan toivottomat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26217

LähetäLähetetty: 26.01.2022 00:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tänään olis ollu tuollasten 3m jäykähköjen puupelekkojen keli olis voineet pysyä paremmin pinnalla. tuo rento keulanen järvinen alko tuntua lyhyeltä ku taipuessa painahteli läpi. jos olis ollu jäykempi suksi olis kantanu ehkä jokapaikassa. tai no muutama kainalo oli kuivunu ryynille, siellä ei olis kantanu kummemmin mikään.
nyt kyllästän järvisistä karvat parafiinillä jotta maksimoin luiston,,,tasamaa hiihtoa tiedossa ja toiveissa että pysysin pinnalla,,,ainaki menomatkalla Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koavzur
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2007
Viestejä: 1246

LähetäLähetetty: 26.01.2022 08:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä lienee jo monelle tämän ketjun lukijoille tuttu teos, mutta mikäli ei ole, niin kannattaa tutustua:
https://retkipaikka.fi/kirja-arvio-hanki-hohtava-alla-umpihankihiihtajan-kirja/

Areenasta löytyy myös hyvä juttu umpihankihiihdosta ja suksen historiasta;

https://areena.yle.fi/1-50883634

Aikaisemmin oli puhetta suksen kestävyydestä. Lahdenperän 280 cm Huntereissa 80-luvulta näyttäs vieläkin erottuvan teksti: katkenneen tilalle saa uuden Smile
(Siksiköhän se firma meni konkurssiin Very Happy )
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34784

LähetäLähetetty: 26.01.2022 08:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjahan piti panna tilaten.
Kiitos areenavinkistä, hyvä pätkä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 26.01.2022 10:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkvi kirjoitti:
Lainaus:
Ei tuollaiset lumen työntimet oikein innosta

Ei sillä kärjellä lunta työnnetä.


Kyllä se vaan jarruttaa jos on jyrkkä ja pysyy lumen alla. Aika selvästi huomaa eron. Esim 260 järvisillä on todella paljon raskaampi hiihtää kuin halpis polareilla 230 pitkänä. Toinen liukuu lumessa jalan omalla painolla ja toista joutuu työntämään eteenpäin. Mutta kuten sanoin, makuasioita. Osa haluaa välttämättä sellaisen älyttömän korkean ja pystyn kärjen. Ylöseltä tosiaan saa valita kummalla haluaa. Ja tuokin on vaan yksi asia mikä suksessa merkkaa. Ei se välttämättä huono suksi ole jos muuten on hyvä. Ei vaan minun mielestä mikään täydellinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 26.01.2022 10:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uskaltaisko sitä sitten puupohjat laittaa jos kerta toimii myös lauhalla.. Olisi sen mallinen pohja että saisi irroitettavat karvat tarvittaessa. Ei jaksaisi mitään pitovoiteita laitella kun toimivat niin vaihtelevasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 26.01.2022 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JSP kirjoitti:

Kyllä se vaan jarruttaa jos on jyrkkä ja pysyy lumen alla. Aika selvästi huomaa eron. Esim 260 järvisillä on todella paljon raskaampi hiihtää kuin halpis polareilla 230 pitkänä. Toinen liukuu lumessa jalan omalla painolla ja toista joutuu työntämään eteenpäin. Mutta kuten sanoin, makuasioita. Osa haluaa välttämättä sellaisen älyttömän korkean ja pystyn kärjen. Ylöseltä tosiaan saa valita kummalla haluaa. Ja tuokin on vaan yksi asia mikä suksessa merkkaa. Ei se välttämättä huono suksi ole jos muuten on hyvä. Ei vaan minun mielestä mikään täydellinen.


No mikään suksi ei ole kaikilla keleillä se paras. Jäykempikärkisessä puusuksessa minusta korkealle kärjelle on peruste. Sen pitää piirtää lumen pinta halki, jos vasta jalka tämän tekee niin raskaaksi menee. Ero Järviseen on mielestäni siinä että se Järvinen taipuu pitkältä matkalta ja koettaa kauhoa lunta allensa.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 26.01.2022 10:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JSP kirjoitti:
Uskaltaisko sitä sitten puupohjat laittaa jos kerta toimii myös lauhalla.. Olisi sen mallinen pohja että saisi irroitettavat karvat tarvittaessa. Ei jaksaisi mitään pitovoiteita laitella kun toimivat niin vaihtelevasti.


Suosittelen kokeilemaan sitä teräskanttia jos Ylöseltä tilaat. Tuossa kun viikonloppuna yritin sellaista tietä hiihtää jota oli rattorilla jyrrätty ja keskipalte kelkalla, niin eipä meinannut hyvää kohtaa löytyä kun tie oli kuin sian selkä.

Kun sitten saat ne puupohjat niin saatat yllättyä kuinka liukkaat ne on hiihtää. En tiedä johtuuko se puupohjasta ja/tai suuremmasta jäykkyydestä mutta niistä lasikuituisista mitä minä olen kokeillut vain Lahdenperät on vastaavat. Mutta nehän onkin todella jäykät keskeltä.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 26.01.2022 10:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koavzur kirjoitti:
Tämä lienee jo monelle tämän ketjun lukijoille tuttu teos, mutta mikäli ei ole, niin kannattaa tutustua:
https://retkipaikka.fi/kirja-arvio-hanki-hohtava-alla-umpihankihiihtajan-kirja/

Areenasta löytyy myös hyvä juttu umpihankihiihdosta ja suksen historiasta;

https://areena.yle.fi/1-50883634

Aikaisemmin oli puhetta suksen kestävyydestä. Lahdenperän 280 cm Huntereissa 80-luvulta näyttäs vieläkin erottuvan teksti: katkenneen tilalle saa uuden Smile
(Siksiköhän se firma meni konkurssiin Very Happy )


Tuossa videolla suksen tekijä oli selvästi ymmärtänyt kärjen idean. Ei ollut korkea ja pystyjyrkkä vaan vaan melko loiva joka menee hangessa ilman vastusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 26.01.2022 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JSP kirjoitti:
Koavzur kirjoitti:
Tämä lienee jo monelle tämän ketjun lukijoille tuttu teos, mutta mikäli ei ole, niin kannattaa tutustua:
https://retkipaikka.fi/kirja-arvio-hanki-hohtava-alla-umpihankihiihtajan-kirja/

Areenasta löytyy myös hyvä juttu umpihankihiihdosta ja suksen historiasta;

https://areena.yle.fi/1-50883634

Aikaisemmin oli puhetta suksen kestävyydestä. Lahdenperän 280 cm Huntereissa 80-luvulta näyttäs vieläkin erottuvan teksti: katkenneen tilalle saa uuden Smile
(Siksiköhän se firma meni konkurssiin Very Happy )


Tuossa videolla suksen tekijä oli selvästi ymmärtänyt kärjen idean. Ei ollut korkea ja pystyjyrkkä vaan vaan melko loiva joka menee hangessa ilman vastusta.


Tuossa Areena-videossa noihin lyhyisiin suksiin on tehty "vähäpuinen" keskiosa. Niitä ei muuten saakaan pelaamaan kun suksea on niin lyhyesti. Eli kärjen toiminta alkaa päläksestä.

Eikai kainuulaisissa ole pystyjyrkkä kärki, katoppa tämä viteo:

https://www.youtube.com/watch?v=BQlnGHG3MY4

Ainakin yksipuisissa kärki vielä laskeutuu ajan myötä varsinkin jos taivutuksen jälkeen vettä ei kiehuteta puusta ulos.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 26.01.2022 11:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
JSP kirjoitti:
Uskaltaisko sitä sitten puupohjat laittaa jos kerta toimii myös lauhalla.. Olisi sen mallinen pohja että saisi irroitettavat karvat tarvittaessa. Ei jaksaisi mitään pitovoiteita laitella kun toimivat niin vaihtelevasti.


Suosittelen kokeilemaan sitä teräskanttia jos Ylöseltä tilaat. Tuossa kun viikonloppuna yritin sellaista tietä hiihtää jota oli rattorilla jyrrätty ja keskipalte kelkalla, niin eipä meinannut hyvää kohtaa löytyä kun tie oli kuin sian selkä.

Kun sitten saat ne puupohjat niin saatat yllättyä kuinka liukkaat ne on hiihtää. En tiedä johtuuko se puupohjasta ja/tai suuremmasta jäykkyydestä mutta niistä lasikuituisista mitä minä olen kokeillut vain Lahdenperät on vastaavat. Mutta nehän onkin todella jäykät keskeltä.


Niissä saisi olla jalkavuutta tai jäykkyyttä etteivät menee alaspäin kaarelle. Jos menevät niin eihän ne silloin juurikaan lyhyestä eroa.. Pitäis kysyä Ylöseltä että ottaako painon huomioon suksia tehdessä vai onko se kaarevuus suksen pituuden mukaan.

Kait se täytyy tilata ne Ylöset viimeistään ensi syksyksi. Niinhän ne monet sanoo että tervattu puusuksi on parhaimmillaan ylivoimainen kun on hyvä pito ja luisto samassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 68, 69, 70 ... 112, 113, 114  Seuraava
Sivu 69 Yht. 114

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com