OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hyökkäävä hirvi, miten toimit?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sawaho
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hel 2021
Viestejä: 583
Paikkakunta: Pori

LähetäLähetetty: 17.11.2021 11:01    Viestin aihe: Hyökkäävä hirvi, miten toimit? Vastaa lainaamalla viestiä

Kiuruvedellä hirvimies sai haavoittuneen sonnin silmilleen. Selvisi tapahtumasta kolhuilla, kun ymmärsi tarrata aseeseensa ja ampua. Näin tapahtui iltapäivälehden kerronnan mukaan. Näitä haavoittuneen hirven hyökkäyksiä sattuu joka syksy useampia kymmeniä. Kohteena on tavallisesti haavoittuneen vieressä haukkuva koira, johon tappava etusorkan isku suunnataan. Tapahtuma on koiralle oikeasti vaarallinen, jos lumipeitettä on puolimetrisen verran tai enemmän.

Haavoittuneen hirven lopetuspuuhiin ryhtyvälle metsästäjälle koira on hyvä turvavaruste, sillä tuskissaan olevan eläimen raivo purkautuu koiraan ja antaa selvät vinkit, mitä tuleman pitää. Vaarallisin tilanne ihmisen kannalta on pimeys tai näkyvyyttä rajoittava tiheikkö. Hirvi ja koira eivät ole juurikaan riippuvaisia näköaistista, mutta ihmiselle näkeminen on tässä tapauksessa elintärkeä apu.

Olisi hyvä ymmärtää, että hirven käyttäytyminen on haavoittumistapauksessa määrätyn "sisäänrakennetun" kaavan mukaista. Se tarvitsee hyökkäyksen käynnistämiseen tiedot kahden aistin kautta, siis näkö-kuulo, näkö-haju ja pimeässä ihmisen kannalta pahin, haju-kuulo. Haavoittunutta on siis aina lähestyttävä hiipimällä, tuulen alta ja sivulle liikkuen mahdollisimman hitaasti. Ase on oltava aina valmiina, sillä kivuliaasti haavoittunut, mutta tervejalkainen hirvi lähtee makuultakin kuin "UsainBoltti", kymmenmetrisessä ei mene täyttä sekuntia. Ampuapa siinä tähdätty laukaus.

Nämä opit olen saanut ns. kantapään kautta 45 vuoden ajalta kolarihirvien kanssa ja selvinnyt parilla kylkiluun murtumalla ja lukuisilla mustelmilla. Kolhut ovat tulleet kaikki pimeässä. Hirvijahdin haavoittuneista olen selvinnyt vain yhdellä mustelmalla 63 vuoden aikana. Haavakoita on ollut yhteensä yli 250 tapausta.
_________________
Etsi raittiin ilman rajaa, se on mennyt metsään..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34901

LähetäLähetetty: 17.11.2021 11:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyökkää se toisinaan haavoittamatonkin hirvi, joskus parikymppisenä jouduin kiertämään muutamaa isompaa mäntyä kilpaa kokoliaan sonnin kanssa kun kävelin tuulessa ja räntäsateessä pahki makuukseen ja sonni ryntäsi päälle, vikkeläkinttuisena nuorukaisena sain väisteltyä mutta mielessä kyllä ehti käydä josko losauttaisi haulikolla ottaan kun koparat menivät välistä turhan liki, puskemaan ei päässyt kun pidin tarkasti puuta välissä.


Yhden sonnin olen ampunut ja oli vielä hengissä kun saavuin paikalle, mutta tuon muistaen kiersin hissukseen tuulen alle ja vielä tuurilla pääsin lähestymään takaa, silti joutui ampumaan liki pomppuun kun koetti vielä ylös tajuttuaan ukon olevan takanaan.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sundiz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hel 2013
Viestejä: 301
Paikkakunta: HKI

LähetäLähetetty: 17.11.2021 18:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lintumetsällä sattui pari vuotta sitten hirven kanssa polut risteämään. Oli ilmeisesti kiimasta sekasin. Lähti tulemaan päälle eikä huutoihin pysähtynyt. Jarrut meni päälle vasta kun losautin haulikolla viereiseen ojaan. Hyvä niin. Seuraava olisi ollut pakko suunnata kohti kun ei varsinaista suojapaikkaakaan hakkuuaukealla ollut. Pääsin onneksi siitä vähin äänin poistumaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6526

LähetäLähetetty: 17.11.2021 23:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyödään sitä airolla päähän. Joskus pentuna olin jossain ojassa veneen kanssa, sorsia kattomassa, ja hirvi tuli iholle. Löin sitä airolla päähän. Lähti onnekseen pois, koska seuraavaksi ois tullu putkellinen haulilannoksia päin naamaa. Semmonen 4 patruunan putki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
iivariiso
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2007
Viestejä: 6933

LähetäLähetetty: 18.11.2021 00:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama kuumottava tilanne on ollut. Kerran emä meinasi tulla päälle kun vasan ammuin ja lintumetillä kiimasonni oli saada haulit ottaan kun alkoi liian tuttavalliseksi. Saatoin kyllä syyllistyä sen houkutteluun hieman aiemmin.

Kerran on myös penskana pitäny sukeltaa peräkärryn alle piiloon kun emä kahden vasan kanssa päätti tulla pihalle sotkemaan leikkejä. Sama emä ajoi sen jälkeen lenkillä ollutta kummisetää takaa mutta pääsi vanhan sillan alle turvaan. Hirvi oli yrittäny tulla perässä muttei mahtunut. Olivat siinä tuijotelleet toisiaan pitemmän aikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Remari700
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2017
Viestejä: 204

LähetäLähetetty: 18.11.2021 19:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole onneksi vielä päälle tullut mutta joka kerta kun passiin menen niin katson lähistöltä puun jonka taakse väistän jos kohti lähtee tulemaan... Kerran pellolla lopetuslaukausta menossa ampumaan vasaan ja emä katsoo vihaisena n 70 m päässä...silloin valmistauduin ampumaan päähän jos lähtee ryntäämään...tiedä sitten olisinko osunut mutta v...mäinen tilanne mennä aukolle lopettamaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com