OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Aseiden kausihuolto

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 05.02.2021 13:07    Viestin aihe: Aseiden kausihuolto Vastaa lainaamalla viestiä

Morjens,

Nyt kun on latvalinnustus puikkarissa ja lunta on jänishommiin liikaa beaglella ajattamiseen, niin ittellä on käynnistynyt aseiden kausihuolto. Kovin paljon kauden aikana ei tule noita nysvättyäkään, yleensä vaan kuivattelu ja kevyt öljypyyhkäisy riittää.

Haulikot putsaan huolellisesti piipuistaan, irroittelen supparit ja rasvaan ne ja liukupinnat. Käytän perät irti ja koneistot tsekkaan, että onko mitään ihmeitä siellä ja voitelen.

Kivääreissä irrottelen tukit, putsaan ja voitelen raudat. Teen ammoniakkiaineilla kuparinpoistot ja muut huolelliset putsailut piippuihin. Puutukit vetelen kivääreistä ja haulikoista tukkiöljyllä nätiksi.

Kiikaritähtäimet irrottelen kivääreistä jalkoineen, niistä ensin käsisuihkulla suihkuttelen irtoainekset linsseistä, sitten runsaalla fairyvesiseoksella putsaan linssit ja huljuttelen lämpimällä vedellä sitten huuhtelut.

Tää on tämmöistä sopivaa helmikuun pakkasten puuhaa ja osa on tullut tehtyä etätöiden teams-palsujen aikana samalla sujuvasti kuunnellen. Onks muilla tämmöisiä kausihuoltoja vai pukkaatteko vaan torrakot kaapin perälle odottamaan seuraavaa kautta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 05.02.2021 13:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiinnostaa toki myös muiden huolto- ja putsausmenetelmät varsinkin tuon optiikan puhdistamisen osalta. Itse olen pyrkinyt välttämään kaikenlaista hankausta linsseihin ja pikku rikat, roskat, vesitipat ei kesken kautta haittaakaan.

Mikä on paras tapa ja aineet putsata linssejä?

Haulikon piippuja putsailen ronskisti akkuporakoneeseen kiinniteltyllä puhdistuspuikko+pronssiharja+wd-40 yhdistelmällä. Likaöljyt pois talouspaperitupolla.

Kiväärin piippuja pronssiharjoilla ja kuparit pois Robla Solo Forcella ja VFG-tulpilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
beech
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Tam 2008
Viestejä: 492

LähetäLähetetty: 15.02.2021 15:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Semmonen kommentti, että itse olen siirtynyt tekemään näitä putsaus ja raudat irti huoltoja kesällä kun ampumaratakausi on kiivaimmillaan. Muutamana vuonna nimittäin käynyt niin, että talvella purkanut välineet päreiksi ja sitten ei radalle ehdikkään -> majava/pukkijahteihin on täysi kysymysmerkki että onko mikään latinki/kiikari kohdallaan. Nytkin pitäisi paria kiikaria siirtää, mutta päätin tehdä vasta seuraavan ratareissun alla tai radalla.

Linsseihin käytän nykyään itsekin "reilu vesi" menetelmää jossa hiekka/lika otetaan kaatamalla juomapullosta vettä linsseille ja sitten kuivaillaan esim keltasella vessapaperilla tai mitä milloiniin käsillä. En myöskään kesken kauden hiplaa linssejä ellei nyt hiekkaa satu pöllähtämään. Joo nuo optiikan putsauksen pienet harjat ja ilmapumput on käteviä. Sitten on jotai kiinassa tehtyä zeissin suihketta, mitä microkuituliinaan ja sillä saa viimeiset tahrat pois.

Teslong borescopen hankinnan jälkeen tuli huomattua, että rihlatun piipun putsausmenetelmät on ok tasolla, mutta itse patruunapesää kannattaisi hinkata usein reilumminkin niin sinne ei pinty mitään isompaa skeidaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8366
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 15.02.2021 16:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En oo kyllä koskaan irrottanu kiikareita aseesta huollon takia, jos asennus on kiinteä. Pikajaloilla joo, ku tietää ettei vaikuta kohdistukseen. Mut miksi ottaa kiikari irti ku voi puhdistaa paikallaan ollessaanki? Rolling Eyes En oo jaksanu laukaisukoneistoja joka vuosi putsata. Suunnilleen parin kolmen vuoden välein ehkä. Mulla laukausmäärät pieniä (kiväärillä tänä vuonna metsä ja harjottelu yhteensä alle 100 lk ja haulikolla vissiin 2 kpl) ja pidän pyssyä kaapissa piippu alaspäin niin ei mielestäni koneisto hirveästi likaannu. Ahkerat tietty huoltaa joka vuosi...

Itseä kiinnostaa, kun nyt on eka äänenvaimennin käytössä ja se on nyt kolme vuotta ollu että pitäskö sille jo tehdä jotain putsausta? Aukihan tuota ei saa, mutta pitääkö noille jotain tehdä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CFS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2017
Viestejä: 224

LähetäLähetetty: 15.02.2021 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoin aseutran SL5i vaimentimet special at cleaner kylpyyn syksyllä. Vähän hankalaa saada kuivaksi mutta tulee kiva ääniefekti kun laitat sytkärin reiän kohdalle. (Omalla vastuulla sitten Smile )
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com