OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvijahti 2020
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 19.11.2020 20:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ohhoh. No nyt löytyi tietäjä. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Takkutikka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2017
Viestejä: 1218

LähetäLähetetty: 19.11.2020 20:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

KaatoPera kirjoitti:
Takkutikka kirjoitti:
Huippukoiralla pyytäessä ei passimiehiä juuri tarvita; ainoastaan, jos ollaan pyyntialueen rajoilla passi voi estää väärille maille menon. Pätevä koira imuttaa hirven koiramiehelle ja karkon tullessa toppaa sen nopeasti(200-700m). Pätevä koira osaa myös jättää hirven, jos kohdalle sattuu elukka joka paahtaa menemään eikä millään asetu ja palaa omia jälkiä isännän tykö(alueellisia eroja toki on, minkälaiset ominaisuudet on ihanteellisia). Isäukolla oli yksi jämpti, joka oli hyvin lähelle täydellistä hirvikoiraa, tai yksi huono puoli siinä oli: jos porukassa oli useampi hirvi, niin jos ei kaadolla laittanut nopeasti kiinni se lähti pyytään loputki pois. Tuolla koiralla sai helposti useamman pyynnin aikaiseksi, jos pyyntialue oli tyhjä. Passimiehille erittäin tylsää, kun hirvet jäi yleensä löytöhaukulle ja passimiesten roolina ainoastaan kelkkominen metsästä pois.



Mikään koira ei pysäytä pakenevaa hirveä 200-700 metrin päähän. Joillakin kennelhirvillä ja alueilla joilla on hyvin haukuttavia elukoita tämä toki on mahdollista. Sen verran olen haukkukokeissa tuomaroinut ja koirien kanssa telkunnut ja nähnyt että tämä vaan ei pidä paikkaansa.

Hirvi on sellainen elukka että jos se haluaa juosta se juoksee, eikä pysähdy edes 20km juoksun jälkeen, vaikka olisi mestari tai mestaritar koirana perässä. Sitten kun sattuu se kesy hirvi niin ei saa liikkumaan puolta kilometriä vaikka ampuisi haulikolla vieressä ilmaan.

Koirien hirven käsittelytaidoissa on eroja, vaan sellaista koiraa ei ole olemassa joka hirven joka kerta nappaa seisontahaukkuun. Tämä vaan on faktaa ei mutua.


Enkös mie tuossa seuraavassa lauseessa maininnut nämä jolkot hirvet(monesti ylivuotiaat sonnit laukkoo kuin pöljät tai sitten oikein vanha ketku, joka tietää miten koira saadaan jäämään jälkeen). Tuo huippukoira oli sellainen, että se oli aivan hiljaa paikoillaan 5-10minuuttia ennenkuin haukku alkoi. Tuon käsittelyssä LÄHES KAIKKI hirvet oli kesyjä. Toinen koiramies moitti, että kun hirvet on niin arkoja, eikä pysy haukussa ja aina löytyi selityksiä miten tuuli yhtäkkiä pyörähti tai vauhko hirvi(sitä myötä päivä persiilleen, kun koira väsyttää itsensä ajattamalla). Toisilla koirilla ne hirvet on arkoja ja toisilla oikein kesyjä, varsinaista syytä voi vain spekuloida, mutta ainakin omissa piireissä konsensus: koiran tyyli mennä hirville ja käytös haukun alussa.

Nykyisessä porukassa meillä kävi vierailulla Pohjois-pohjanmaalta Jämpti, jonka piti olla kunnon peli. Vissiin koiraa jännitti uudet maat, kun muutaman löytöhaukun jälkeen juostiinki hirven perässä hämärään saakka välillä haukahtaen(3päivää oli pyynnissä mukana) ja joka päivä oli sama homma.

Itse pääsin koiramiehen oppeihin juuri tällä matkaan ottamisella, kun vielä useasti oltiin pienellä porukalla metsässä(ehtona oli, että on innokas ja pysyy perässä) ja eikä nyt aivan huono opettajakaan ollut, kun Pohjoismaiden mestaruuskisoissakin menestynyt koiramies oli kyseessä(pitkän linjan karhukoiramies). Itse en kyllä ota yhtään kunniaa tuon isännän huippukoiran kouluttamisesta ja eikä kyllä isäukkokaan, koska tuo oli periaatteessa valmis koira heti pienestä pitäen. Varsinaista jalostusarvoahan tuolla isäukon Jämptillä ei ollut, koska kravatti-vika(halvalla sai), eikä isäukolla ollut intoa viedä sitä ikinä haukkukokeisiin. isot pojat kertoo, että kunnon koiran voi saada kerran elämässä ja itse toivon ettei tuo minun kerta mennyt tuon isännän koiran kanssa. Nämä on nyt minun ajatuksia ja jokainen saa pitää näitä ihan höpöpuheina, jos siltä tuntuu. Jokainen joka pääsee seuraamaan viimeisen päälle huippukoiraa työskentelemässä, niin se toimii kuin ajatus. Metsästys on silloin todella helppoa ja mukavaa(jos jostain syystä pyynti ei onnistu, niin syyllistä voi katsoa peilistä).

Pienellä porukalla ilman koiraa hirvien saanti on aika työlästä, mutta kyllä silläkin tyylillä hirvet saa orteen. Harvakseltaan passimies pääsee hirven tuuttaamaan nurin ainakin meidän porukassa(5haukulle, yksi poukkona haukulta erkaantunut passiin, 1 käveli vastaan ilman ajoa ja 1 miesajosta passiin).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KaatoPera
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2010
Viestejä: 957

LähetäLähetetty: 19.11.2020 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuohan sitä käsittelytaitoa onkin että useammin pysyy, kuin toisella koiralla. Onhan niitäkin koiria jotka tehokkaasti löytää hirven, vaan ei oikein ikinä jää elukat haukkuun.

Lähinnä tuo karkon pysäyttäminen tuossa särähti korvaan, vaikka koira olisikin pätevä naulaamaan löytöhaukun paikalleen voi silti se ensimmäinen karkko olla sellainen että mennään kauas ja lujaa. Tähän tietysti vaikuttaa monet asiat, esimerkiksi onko haju vai ääni karkko jne jne.

Itseä vähän vaan hirvittää varsinkin nuoren koiran kanssa jolle ei vielä kaatoja ole tullut, jos linja on että ammutaan vaikka koira ajaisi hirveä. Uskon että ne ensimmäiset kaadot kuitenkin on aika kriittisiä koiralle ja että koira suhteellisen viisaana eläimenä oppii kaadoista.

En millään jaksa uskoa että jos ensimmäiset hirvet ammutaan kaikki juoksuun pentu koiralle, niin se ei älyäisi että nämähän pitää laittaa liikkeelle, niin sen jälkeen paukkuu ja taputellaan ja kehutaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 19.11.2020 21:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Takkutikka kirjoitti:
...omissa piireissä konsensus: koiran tyyli mennä hirville ja käytös haukun alussa.


Tähän olisi mukava saada monelta näkemystä. Onko tosiaan tuo alkuvaihe se joka määrää haukun onnistumisen? Voiko koiran tyyliin vaikuttaa?

Onhan noita passimiehenä saanut kantturoita kaataa. Keskiarvo taisi tänä syksynä pudota alle 2,5 / syksy kun ei ollut kuin 1+2 lupaa ja jäin kaadotta. Ei kyllä haittaa ollenkaan kun saatiin kaverille ensimmäinen kaato. Oli mahtava fiilis siinä hommassa itselläkin. Isompi asia oli kuin omat kaadot pitkään aikaan. Useampia olen kaatanut porukkajahdin yhteydessä ilman koiran vaikutusta hommaan. On löytynyt lupahirveä passiin mennessä, on tullut selän takaa motin ulkopuolelta, on hiippaillut passin lähistöllä muuten vaan jne. Yritän aina päästä vähän syrjäisempään passiin (ja usein pääsenkin koska jalat vielä toimivat kohtuullisesti). Sinne kun hiljaa menee niin metsä monesti avaa salansa.

Totta kai koira on tärkeä osa nykyistä jahtia. Sehän on selvä. Vaan niin on se miesporukkakin.

Edit: Reilu meininki todellakin on se, että nuorelle koiralle ei ammuta juoksuhirviä. Eiköhän niitä juoksijoita pennulle ampumalla saa sitten täyden ajokoiran.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KaatoPera
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2010
Viestejä: 957

LähetäLähetetty: 19.11.2020 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ioni kirjoitti:
Takkutikka kirjoitti:
...omissa piireissä konsensus: koiran tyyli mennä hirville ja käytös haukun alussa.


Tähän olisi mukava saada monelta näkemystä. Onko tosiaan tuo alkuvaihe se joka määrää haukun onnistumisen? Voiko koiran tyyliin vaikuttaa?

Totta kai koira on tärkeä osa nykyistä jahtia. Sehän on selvä. Vaan niin on se miesporukkakin.

Edit: Reilu meininki todellakin on se, että nuorelle koiralle ei ammuta juoksuhirviä. Eiköhän niitä juoksijoita pennulle ampumalla saa sitten täyden ajokoiran.


Varmasti vaikuttaa koiran tyyli aloittaa, mutta miten niin se onkin sitten aivan henkimaailman asioita.
En oikeasti tiedä mikä siinä sen tekee että elukka jää löytöpaikalle toisella koiralla ja toisella ei, ei sitten mitään käsitystä.
Joku muukin siinä täytyy olla kuin tuo varovainen aloitus. Sellaisiakin koiria on jotka aloittaa heti ns "sata lasissa" haukkumaan ja silti ovat hyviä käsittelijöitä. Voiko sitten eläimet aistia asiat hieman eri tavalla muutenkin, että hei ei tämä kaveri ole vaarallinen, tiedä häntä.

Tuolla omalla junnukoiralla olen huomannut, että alkusyksyn hirvet juoksutti aika tehokkaasti, sitten sai yhden kunnon haukun jonka jälkeen alkoi tulla monia hyviä haukkuja, en tiedä mikä tuossa sitten vaikutti. Edelleen koiralla sama tyyli että painelee aivan älyttömän kovaa hirville, mutta jostain syytä nyt ovat alkaneet pysymään haukussa. Muutamia kaatoja myös saatu nyt hyviin haukkuihin junnulle että hyvälle näyttää tämä sukupoven vaihdos omassa tarhassa.

Ja kyllä porukka juuri se asia joka määrää sen viihtyykö metsällä vai ei, Itse en ainakaan jaksaisi kovin pitkään riitaisessa porukassa metsästää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 19.11.2020 23:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkvi kirjoitti:
Ollari kirjoitti:
jkvi kirjoitti:

Jos EIVA:sta ei ole asiaa vaan intoilua se, että pitää hirvikoiran töitä etusijalla passimiesten saaliinhimon tyydyttämiseen nähden niin mielelläni olen sitten intoilija.
Ensimmäisenä tulee koiran työt ja mahdollisuudet niihin. Vasta toisena tulee passimiehet ja heidän ampumatilaisuudet ja ampumisen himon tyydyttäminen. Omat tilanteet ja mahdollisuudet niihin tulee vasta sitten jossakin noiden jälkeen.

Sulle tärkeysjärjestys voi olla tuo ja se on ok, en minä ala sun prioriteetteja määräämään omassa harrastuksessasi. Mutta se ei ole ok jos minä olen sun jahtiporukassa ja vaatisit minuakin arvottamaan sun koirasi minun oman metsästysharrastuksen (sanottakoon vaikka saaliinhimoksi) edelle.

Jos joku toinen arvottaa omat ampumatilanteesa sun koiran edelle ja ampuu hortoilevan irtohirven-tai käy ampumassa kytishirven-, eikä jätä sitä sulle haukutettavaksi, niin se on sulta yksiselitteisesti huonoa käytöstä ja naurettavaa pelleilyä alkaa siitä kyräilemään. Ja ehdottelemaan, saati vaatimaan, että hirvet pitää säästää sinun koiralle.

Kuka on kirjoittanut, että juuri minun koiralle?

Eipä kukaan, mutta muuttuuko sitten mielesi, jos sanon että on naurettavaa ja huonoa käytöstä vaatia säästämään hirvet vain koirille?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5212
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 19.11.2020 23:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Eipä kukaan, mutta muuttuuko sitten mielesi, jos sanon että on naurettavaa ja huonoa käytöstä vaatia säästämään hirvet vain koirille?

Jos se on minun henkilökohtainen mielipide, että metsästetään pelkästään koirilla niin miksipä sitä ei saisi tuoda esille?

Se ei tarkoita sitä, etteikö vaikkapa meidän seurassa muitakin metsästystapoja ole. Mutta minusta ihan turhaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 20.11.2020 01:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jkvi kirjoitti:
Lainaus:
Eipä kukaan, mutta muuttuuko sitten mielesi, jos sanon että on naurettavaa ja huonoa käytöstä vaatia säästämään hirvet vain koirille?

Jos se on minun henkilökohtainen mielipide, että metsästetään pelkästään koirilla niin miksipä sitä ei saisi tuoda esille?
Koska niin yksipuolinen mielipide on pöljä. Yksinkertaisesti.

Mutta onhan se ainakin rehellisempää, kuin keksiä kaikenlaisia mukamas syitä, miksi metsästetään vain koirilla tai ei just sillä ja sillä tavalla. Ja koirapyynti vain jäisi lopulta jäljelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
rispe
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 04 Huh 2016
Viestejä: 93

LähetäLähetetty: 20.11.2020 01:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos hirvijahti toteutetaan pelkkänä koirajahtina ja vain koiramies saa seisontahaukkuun ampua niin se tekee muista metsästäjistä pelkkiä veto- ja lihalaatikkomiehiä. Tuntuu aika omituiselta metsästysmenetelmältä!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Takkutikka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2017
Viestejä: 1218

LähetäLähetetty: 20.11.2020 02:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

rispe kirjoitti:
Jos hirvijahti toteutetaan pelkkänä koirajahtina ja vain koiramies saa seisontahaukkuun ampua niin se tekee muista metsästäjistä pelkkiä veto- ja lihalaatikkomiehiä. Tuntuu aika omituiselta metsästysmenetelmältä!
Eipä tuollainen ole seuruepyyntiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 20.11.2020 06:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo juuri on seuruepyyntiä, seurue istuu makkara tulilla ku koira mies hakee ja ampuu hirven ja tuo sen lahtisolaan mönkkäri/traktori vimpaimella. Ei tarvii seurueen värjötellä mättäillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaniH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 143

LähetäLähetetty: 20.11.2020 07:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole tässäkään ketjussa (onneksi) yksikään koiramies tainnut tuoda esille, että hän olisi ainoa, joka ampuu. Epäilen, että valtaosalle pitkän linjan koiraharrastajia on aivan se ja sama, kuka ampuu, ovat vain tyytyväisiä, kun koira tekee hyvät työt. Ymmärtävät myös hyvin, että samoin kuin hiukan heikommalla veren perinnöllä varustettu koira tarvitsee kaatoja syttyäkseen niin yhtä lailla se pitkästyvä passittaja tarvitsee leivän ja sirkushuvituksen lisäksi verta puukkonsa kärkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 20.11.2020 07:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jotkut saattaa tarvita verta puukon kärkeen. Itselle ja kavereille siellä oli tarkoitus saada kiintiö pois pusikosta, ei muuta, ihan sama kuka sen kaato.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
oijeorgjoeijgge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2012
Viestejä: 285
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 20.11.2020 08:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sehän on vain hirvijahtia!😄
Meillä ainakin nuorille koirille 2-3 ensimmäistä syksyä metsällä, korvamerkitään 2 vasaa per syksy, saa sitten koiranohjaaja haukuttaa vaikka koko yön rauhassa ja ampuu sitten kun katsoo parhaimmakseen!👍
Toki meidän seurueella on lupia runsaasti ja koiriakin 13kpl, joista toiset aktiivisemmin passin sisällä, toiset koirat muualla hakemassa hirviä, sinne mennään sitten missä tilanne kehkeytyy.
_________________
" -Suomihan on valtakunta, jossa kateus voittaa kiimankin "
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5212
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 20.11.2020 09:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

rispe kirjoitti:
Jos hirvijahti toteutetaan pelkkänä koirajahtina ja vain koiramies saa seisontahaukkuun ampua niin se tekee muista metsästäjistä pelkkiä veto- ja lihalaatikkomiehiä. Tuntuu aika omituiselta metsästysmenetelmältä!

rispe:n kannattaa nyt kerrata muutama sivu taaksepäin tätä jankkausta ja lukea, mitä koiramies on asiasta kirjoittanut. Eikä oikoa mutkia suoriksi.

Kuten tuossa yllä on todettu, koiramies on se, joka järjestää useimmiten sitä "leipää ja sirkushuvia". Nyt on vain kyse siitä, miten se tehdään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 23 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com