OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mistä lyijykielto alkoi? Kaliforniankondorista? Kyllä.
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
VeturiVille66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tam 2005
Viestejä: 4774
Paikkakunta: Nääsmaa

LähetäLähetetty: 14.12.2019 14:47    Viestin aihe: Mistä lyijykielto alkoi? Kaliforniankondorista? Kyllä. Vastaa lainaamalla viestiäX-ray of a neck shot mule deer shot with a lead bullet. All those dark spots are fragmented lead. National Park Service photo.
On the left is the lead core bullet and on the right is the copper bulletThe California Condor population fell to about 22 individuals in the late 1980’s. All wild Condors were captured and taken into captivity to save the species. Since then reintroduction has taken place but the Condor is still one of the rarest bird species. Primary mortality has been found to be lead poisoning from foraging hunter killed carcasses.

Kaliforniankondoreita on aina asunut varsin suppealla alueella Pohjois-Amerikassa. Salametsästys, lyijymyrkytykset sekä elinympäristöjen tuhoaminen saivat kannan romahtamaan. Vuonna 1987 kaikki jäljellä olevat 22 lintua pyydystettiin eläintarhoihin. Lajin lisääntyminen tarhaoloissa onnistui hyvin, ja vuodesta 1991 alkaen lintuja on istutettu takaisin luontoon. Suurin osa kaliforniankondoreista elää Big Surin rannikolla.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kaliforniankondori


https://muleyfreak.com/2019/01/15/everything-you-want-to-know-about-lead-vs-copper-bullets/

One of the last acts before leaving the oval office President Obama banned lead ammunition on land administered by U.S. Fish and Wildlife Service. Although that ruling was over-turned with the Trump administration.

California has been phasing out lead ammunition since 2008 and will have a full ban this year for all hunting ( 2019).

Eli, jos pressa vaihtuu, niin saattaa tulla totaalikielto jenkeissä.
Lyhyesti.
Amerikka on jumala. EU on jeesus. Suomi on opetuslapsi ( nykyään käytetään sanontaa pässi narussa).

Eli tulee meillekkin. Joskus.
_________________
Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Wikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Elo 2004
Viestejä: 8819

LähetäLähetetty: 14.12.2019 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toisaalta, jos Jenkkilässä laajenee perseily niin parantaahan se europedienkin korvike tarjontaa. Hei, positiivistä ajattelua!
_________________
Sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. To be continued? Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ramiwolf
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Jou 2017
Viestejä: 1772
Paikkakunta: Etelä-Suomi

LähetäLähetetty: 14.12.2019 22:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos hyvästä tietopläjäyksestä VV.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sk88
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Mar 2018
Viestejä: 176

LähetäLähetetty: 15.12.2019 00:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite en ymmärrä tätä lyijyn käytön puolustelua kyllä tippaakaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 13804

LähetäLähetetty: 15.12.2019 01:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sk88 kirjoitti:
Ite en ymmärrä tätä lyijyn käytön puolustelua kyllä tippaakaan.
Osaatko listata mitä ymmärrät ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sk88
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Mar 2018
Viestejä: 176

LähetäLähetetty: 15.12.2019 03:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
sk88 kirjoitti:
Ite en ymmärrä tätä lyijyn käytön puolustelua kyllä tippaakaan.
Osaatko listata mitä ymmärrät ?

Muutan vastaustani, ymmärrän kyllä selitykset mutta ei se tee niistä yhtään parempia.

Tiedetään että lyijy on myrkyllistä, kertyy keskushermostoon ja se on lähinnä arpapeliä ehtiikö oireet alkaa vai lähteekö henki ensin jollain muulla tavalla. Mikäli siis altistusta on. Ilmeisesti se lyijy ei metsästä hiivi metsästäjään, mutta mikä lie pitkällä aikavälillä vaikutus pohjavesiin, riistanlihaan tms. Tätä lyijynlappamista on kuitenkin harrastettu vasta parisataa vuotta, mikä ei isossa mittakaavassa ole aika eikä mikään. Alotuksen linkin takana on asiasta enemmän tietoa. Ei siihen ei kuole että syö lyijyhaulin tai kourallisen. Mun pointtini onkin, että kun kukaan ei osaa sanoa mitä se lyijy siellä maaperässä saa aikaan, niin on melko vastuutonta hommaa todeta että no kun en ymmärrä niin en usko.

Kun ammutaan 50000 hirveä, oletetaan vaikka 8g lyijyä sisältävällä luodilla ja varsin optimistisesti 1.2 laukauksella/eläin. Oletetaan että 80% luodeista menee kokonaan läpi tai nylkijä nakkaa olan yli pusikkoon. Ruhoon jäävä lyijysilppu päätyy teurasjätteiden mukana maakuoppaan. Tälleen varsin optimistisesti joka vuosi pelkästään hirvijahdissa tarkottaa 384kg lyijyä maastoon.

Sitte ku siirrytään pienempään riistaan niin jostain syystä homma menee vielä karummaksi. Keskimääränen haulikon paukku sisältäköön vaikka 30g lyijyä koska säästeliäs vaihtoehtomateriaaleja pelkäävä metsästäjämme ei hassaa rahojaan ylitehoisiin magnumeihin. 2018 ammuttiin 184000 kanalintua, jos nyt arvataan että näistä 70% kuolee haulikolla niin se tekee 3800kg lyijyä maastoon ja 2018 ei ollut edes mikään kanalinnustuksen ennätysvuosi. Loputkin näistä on tietty ammuttu lyijyluodilla ja mikään laskelma ei sisällä ohilaukauksia. Päälle vielä metsäjänis + rusakko 140000 kpl 2018.

Kerrohan ny sitten miten perustelet että tämmönen toiminta on hyväksyttävää selityksellä "No muttaku kubariluodi maksaa ainaki 30 senttii enemmä ku hämmerhiitti" Se 5000 patruunan kotivara saattaa toki menettää hiukan arvoaan, mutta sehän on kaiken sijottamisen henki. Meno on vielä muutaman kertaluokan fiksumpaa kuin että lapataan kilokaupalla lyijyä ja muoviroskaa vesistöihin koska halutaan hetki retuuttaa luontokappaletta langanpäässä ja napsia valokuvia. Mun kanta on jokatapauksessa se, että on ihan riittävät syyt epäillä että lyijyn käytöllä aiheutetaan enemmän haittaa kuin hyödyillä voidaan perustella.

Jos ampumaradat meinaa mennä pesuveden mukana on tietysti harmi, mutta sitähän nyt ei ole vielä suoraan kukaan vaatinut. Toisaalta jos lyijykielto tulee ampumaradoillekin niin siinä ei kovin kauaa mene että lyijytön ampumatarvike maksaa suunnilleen saman kuin nykysetkin, korkeintaan kaikkein halvimmasta päästä saattaa valikoima kaventua. Tää vesilintujen kärsimys koska haulikkoharjottelu loppuu on jotain MV-lehden tasosta pirujen maalailua, mitä olisi ehkä hyvä välttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Personanon-Grata
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 1314

LähetäLähetetty: 15.12.2019 10:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Entäs ampumarata-olosuhteissa?

Onko lyijykielto mielestäsi perusteltavissa myös siellä?

Sitäkin nimittäin ajetaan tällä hetkellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
pihkat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Syy 2007
Viestejä: 4552

LähetäLähetetty: 15.12.2019 17:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kusiaiset kantaa ampumaradoilla kiekkohaulit kekoonsa jemmaan,loput koteloituvat maassa vaarattomiksi. Tietty jos kohti ampuu, niin lihaan ne menee ja ammuttu kuolee joskus johonkin.
_________________
Voi pihkat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sk88
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Mar 2018
Viestejä: 176

LähetäLähetetty: 15.12.2019 22:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Personanon-Grata kirjoitti:
Entäs ampumarata-olosuhteissa?

Onko lyijykielto mielestäsi perusteltavissa myös siellä?

Sitäkin nimittäin ajetaan tällä hetkellä.

Mun mielestä toi ampumaratahomma ei oo niin selkeä ja ei varsinaisesti vaikuttanut olevan tuon kiellon perimmäinen tarkotuskaan vaan kahvit oli rinnuksilla jo siinä kun heräsi ajatus mahdollisuudesta että näin saattaa käydä. Jos kielletään niin se on paskempi homma, mutta ei maailma siihen kaadu.

Kivääriradoilla luodit päätyy valleihin. En tiedä sihtaako kukaan niitä valleja jollain aikavälillä, mutta ottaen huomioon kuparin ja lyijyn kilohinnan niin luulisi kuusakoskelle kelpaavan. Jos lyijykielto lopulta päätyy koskemaan myös ampumaratoja niin siellä on kohta kuparivarkaat kissanhiekkalapparin kanssa konttaamassa.

Haulikkoratahomma on mulle astetta vieraampaa, ilmeisesti näitä maa-aineksia ei ole varsinaisesti suunniteltu kierrätettäväksi. Toisaalta ratakokonen rautahauli luulisi tappavan savikiekon siinä missä lyijyllinenkin. Muualla oli pohdittu että raudan lappaminen lyijyn sekaan saattaisi pahentaa lyijyn liukenemista. En ole löytänyt kemistiä varmistamaan näitä väittämiä suuntaan tai toiseen. Haulikkoradoista en siis osaa sanoa muuta kuin että tarttis hankkia parempaa tietoa vaikutuksista maaperässä, maa-ainesten käsittelystä toiminnan loppuessa ja tuosta eri materiaalien soveltuvuudesta. Tietysti se tieto olisi pitänyt hankkia jo ennen kuin kieltoa lähdettiin ajamaan, jos sellaista nyt ollaan ajamassa.

Sitä en puolustele etteikö toi päätöksenteon tapa ja kohteena olevien harrastajien vaikutusmahdollisuuden järjestäminen ole hoidettu joksenkin kyseenalaisesti. Noin suoraan sanottuna vaikuttaa siltä että kielto yritettiin saada takaovesta sisään siten että harrastajat ei huomaa koko asiaa ennen kuin on liian myöhäistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Huh 2014
Viestejä: 2008

LähetäLähetetty: 15.12.2019 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitä pitää varmaan perustaa kaivoksia että saadaan luonnosta kaikki lyijyt pois.
_________________
Eksyvä ei tietä kysy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mehtäinssi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Tam 2019
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 15.12.2019 23:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TA kirjoitti:
Sitä pitää varmaan perustaa kaivoksia että saadaan luonnosta kaikki lyijyt pois.


Sitä minäkin mietin, että missä vaiheessa se lyijy muuttuu tappavan myrkylliseksi... Kun maaperästä se kaiketi tuleekin... Idea
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 1428

LähetäLähetetty: 16.12.2019 14:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyijy ei liukene veteen. Se suurin vaara ovat erilaiset kaasut jne seokset.

Näin asian kertoo minua viisaammat:

"Epäorgaaninen lyijy imeytyy hengitysteistä, ja verenkierrossa pääosa lyijystä on punasoluissa. Lyijyn puoliintumisaika verestä on noin 30–40 päivää. Lyijy seuraa aineenvaihdunnassa kalsiumia ja siirtyy verestä luustoon, josta sen poistumisen puoliintumisaika on noin 20 vuotta.Eli ei sitä kukaan halua elimistöönsä. Kaasumaisena. Lyijyhaulien joutuminen elimistöön on myrkytyskeskuksen mukaan erittäin pieniriskinen ongelma.
Lainaus:
- Siinä tilanteessa, kun ihmiseen on mennyt ampumisen seurauksena lyijyhauleja, ne eivät pääse poistumaan samoin kuin suolistosta. Pitkän ajan kuluessa niistä voi imeytyä lyijyä ja seurata lyijymyrkytys sekä sen oireita, Kalle Hoppu sanoo ylen haastattelussa. Siis silloin kun sinuun on ammuttu hauleja....suoliston kautta haulit ovat pieni tai olematon riski.

Kävin mittaamassa omat lyijypitoisuuteni, koska olen koko elämäni syönyt enimmäkseen riistaa (kotona sitä sai joka päivä ellei ollut kalaa, nyt tilanne on melkein tilanne on sama 80% kaikesta lihasta on riistaa.) ja asiasta on keskusteltu paljon. Toki huolestuin. No ei ollut lyijypitoisuudet kohonneet, mutta kolestroli oli Crying or Very sad . Onneksi oltiin vielä ihan hyvissä arvoissa ja hyvänlaatuisen kolestrolin arvot olivat vieläpä erinomaiset.

Lyijy on myrkyllistä, mutta siitäpuhutaan paljon sitäi tseään. Tavallisen metsästäjän elämässä lyijyn vaikutus häneen on olematon. Ja jos puhutaan luodeista. Kuka käskee käyttää halpoja ja sirpaloituvia luoteja?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pudejovicky
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 1433
Paikkakunta: Syrjäinen

LähetäLähetetty: 16.12.2019 15:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sk88 kirjoitti:
Personanon-Grata kirjoitti:
Entäs ampumarata-olosuhteissa?

Onko lyijykielto mielestäsi perusteltavissa myös siellä?

Sitäkin nimittäin ajetaan tällä hetkellä.

Mun mielestä toi ampumaratahomma ei oo niin selkeä ja ei varsinaisesti vaikuttanut olevan tuon kiellon perimmäinen tarkotuskaan vaan kahvit oli rinnuksilla jo siinä kun heräsi ajatus mahdollisuudesta että näin saattaa käydä. Jos kielletään niin se on paskempi homma, mutta ei maailma siihen kaadu.

Ei maailma siihen kaadu, mutta mitä hyötyä siitä olisi? Käsittääkseni tuo penkassa oleva lyijy ei imeydy yhtään mihinkään eikä päädy kiertokulkuun. Sillä ei ole mitään muuta vaikutusta kuin niille ketkä haluaa laittaa kapuloita rattaisiin näihin hommiin, niille se on hykerryttävää.
Itsekin hoidan metsästyksen kupariluodeilla, mutta tuota, että ratahommissa lyijy kiellettäisi, pidän aivan järjettömänä ajatuksena ja suoranaisena haitantekona jos siihen mentäisiin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 1428

LähetäLähetetty: 16.12.2019 15:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuolla ylempänä sanottiin seuraavasti:

"tarttis hankkia parempaa tietoa vaikutuksista maaperässä, maa-ainesten käsittelystä toiminnan loppuessa ja tuosta eri materiaalien soveltuvuudesta. Tietysti se tieto olisi pitänyt hankkia jo ennen kuin kieltoa lähdettiin ajamaan, jos sellaista nyt ollaan ajamassa."


Kannattaa lukasta tuo pumaska:

https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/11/Lyijy.pdf

Tässä yksi lause ko eepoksesta "Lyijy on vastustuskykyistä korroosiolle ja veteen liukenematonta". Tämä sama asia on todistettu mm vanhojen tykinkuulien osalta joista on tutkittu 300 vuotta myöhemmin kun ne maaperään on ammuttu.

Suomalaistenmetsätäjien ampumat luijyluodit/haulikon haulit ovat metsässä
aika olematon ympäristöriski. Sama koskee ravintoa. Aika ahrva syö niin helkutisti riistanlihaa, että sillä olisi merkitystä. Siis joka päivä 365 pv/v. Niitä kohonneita arvoja on löydetty juurikin niiltä kavereilta (eskimot) joiden ravintoa on ammuttu millä sattuu. Ja liha käsitelty miten sattuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuoma SS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2004
Viestejä: 366
Paikkakunta: Etelä-Karjala

LähetäLähetetty: 17.12.2019 08:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuokin että eskimoilla on kohonneita arvoja, niin johtuuko se juurikin siitä että niitä lintuja on ammuttu lyijyllä vaiko jostain ihan muusta. En ole tutkimusta lukenut, mutta mikä mahtaa olla lintujen lyijypitoisuus ennen ampumista ja varsinkin sen jälkeen kun niitä on puoli talvea jossain maakuopassa mahdollisesti hapatettu(?).

Näin pohdintana voin varmuudella todeta itsekin että jos ampuisin vaikkapa nyt merikotkia ruoaksi haulikolla ja käyttäisin hommaan lyijyhauleja, niin niitä kotkia syömällä olisi veren lyijypitoisuudet luultavasti aika nopeasti tapissaan, mutta johtuisiko se siitä että ammuin niitä lyijyllä niin eipä varmastikaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com