Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
slowhand Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2009 Viestejä: 2397
|
Lähetetty: 16.11.2013 13:03 Viestin aihe: |
|
|
En tiedä, onko tuo mahollista vai ei, mutta noin olen kuites teheny! Ja saattanu lihoihin jo suolaa ja jotakin muuta lisätä, lihasta riippuen.
Maku ollut ok, mielestäni, ei ole tullu ruikkua ja hengissäkin ollaan! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tiger Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 2852 Paikkakunta: Sjoki/KäMä
|
Lähetetty: 16.11.2013 14:56 Viestin aihe: |
|
|
slowhand kirjoitti: | En tiedä, onko tuo mahollista vai ei, mutta noin olen kuites teheny! Ja saattanu lihoihin jo suolaa ja jotakin muuta lisätä, lihasta riippuen.
Maku ollut ok, mielestäni, ei ole tullu ruikkua ja hengissäkin ollaan! |
Kauanko oot pitäny jääkaapissa pakastuksen jälkeen? Luulis tuon kohtuudella muutaman päivän pärjäävän... _________________ Syön ammuttua lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
slowhand Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2009 Viestejä: 2397
|
Lähetetty: 16.11.2013 16:11 Viestin aihe: |
|
|
Vuorokaudesta kolmeen, hiukan paistettavan kunnosta ja siitä, mitä aion lihasta tehdä, riippuen.
Ja mulla vielä monen linnun kohdalla tuo sulaminenkin vie kauan, aikas paljon pakastan nuttu päällä.Tuon sulattamisenkin olen sitte teheny noin +6-7 lämpötiloissa, hitaasti.
Nuttu päällä pakastan siksi, etteivät kuivu kun on oma takki suojana, pidän vakumointiakin parempana. Vaatii vain paljon kokoa pakastimelta/pakastimilta, vievät pirut tilaa noin!
Enkä kyllä tiedä näistäkään ohjeista, kuinka viisaita ovat, vois asiantuntijat viisata! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
umpikortto Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2008 Viestejä: 713
|
Lähetetty: 16.11.2013 19:12 Viestin aihe: |
|
|
Linnun riiouttamisesta en juurikaan ymmärrä
Hirven arvopalat pyyhin etikalla ennen vakumointia ja pakastamista.
Viikko kaks ennen ruoaksilaittoa nostan nollakaappiin tai jääkaappiin.
Tuommosen oon kokenu parhaaksi.
Etikalla pyyhkimisen tarkoituksena on vähentää bakteerien määrää. Käsistä, pöydästä ja veitsestä niitä kuitenki tulee |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 16.11.2013 23:17 Viestin aihe: |
|
|
Raakakypsyminen taitaa entsyymitoiminnan mukana loppua siinä vaiheessa kun pakastetaan ja tuskin käynnistyy enää sulatusvaiheessa tai sen jälkeen.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 17.11.2013 00:43 Viestin aihe: |
|
|
Koavzur kirjoitti: | Raakakypsyminen taitaa entsyymitoiminnan mukana loppua siinä vaiheessa kun pakastetaan ja tuskin käynnistyy enää sulatusvaiheessa tai sen jälkeen.. |
Näin se taitaa olla. Toki se vakumoitu liha säilyy siellä kylmässä jääkaapissa viikon jossei parikin, mutta ei siinä taida minkäänlaista raakakypsymistä tapahtua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhmon Ahma Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2010 Viestejä: 3252 Paikkakunta: Syrjäkylä
|
Lähetetty: 17.11.2013 01:59 Viestin aihe: |
|
|
Empä ole enää moneen vuoteen pienriistaa riiputellut. Korkeintaan yön yli on riippunut, jos ei ole jaksanut illalla myöhään nylkeä/paloitella. Ja lihat kylmänä vakuumiin. Sulatus jääkaapissa. Kun on kunnon leivinuuni jossa voi kypsytellä rauhassa, ei tarvii noita raakakypsytyksiä jotka usein lisää pilaantumisvaaraa.. _________________ Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
slowhand Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2009 Viestejä: 2397
|
Lähetetty: 18.11.2013 12:33 Viestin aihe: |
|
|
Laitetaampa tähän joskus netistä etsittyä tietoa tuosta raakakysymisestä. Olikohan joku Lihalehti tai vastaava? Ja nuorukaiset, ei ollut sellainen lihalehti, joten eipä innostuta! Etsikää itte, en jaksa kaivella!
Mutta siinä muistaakseni, kerrottiin jotenkin näin. Liha raakakypsyy parhaiten nollan tienoilla ja vielä -2 asteeseen oikein hyvin. Sitten siinä mainittiin joku alin lämpötila, jossa vielä pakkasessakin tuota mureutumista tapahtuu. Ja siinä nimenomaan väitetiin, että sulaessaan liha alkaa uudelleen raakakypsyä. Ja tuota vakumointia suositeltiin myös jääkaappi oloissa. Noita kypsennysaikoja vakuumissa olen vain lyhennellyt, liekkö vatsapöpö pelottanut? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 18.11.2013 12:45 Viestin aihe: |
|
|
slowhand kirjoitti: | Mutta siinä muistaakseni, kerrottiin jotenkin näin. Liha raakakypsyy parhaiten nollan tienoilla ja vielä -2 asteeseen oikein hyvin. Sitten siinä mainittiin joku alin lämpötila, jossa vielä pakkasessakin tuota mureutumista tapahtuu. Ja siinä nimenomaan väitetiin, että sulaessaan liha alkaa uudelleen raakakypsyä. Ja tuota vakumointia suositeltiin myös jääkaappi oloissa. Noita kypsennysaikoja vakuumissa olen vain lyhennellyt, liekkö vatsapöpö pelottanut? |
Tuo kyllä pitää paikkansa. Ravintola Näsinneulassa (jossa olen nyt töissä) paistit raakakypsytetään vakumoituina pakissa jäiden seassa -2- 0 asteen lämmössä. Ajat ovat kyllä pitkiä ja vaatii hyvät kylmäsäilytystilat, mutta hygienian kannalta ratkaisu on optimaalinen. _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 18.11.2013 22:38 Viestin aihe: |
|
|
slowhand kirjoitti: | Laitetaampa tähän joskus netistä etsittyä tietoa tuosta raakakysymisestä. Olikohan joku Lihalehti tai vastaava? Ja nuorukaiset, ei ollut sellainen lihalehti, joten eipä innostuta! Etsikää itte, en jaksa kaivella!
Mutta siinä muistaakseni, kerrottiin jotenkin näin. Liha raakakypsyy parhaiten nollan tienoilla ja vielä -2 asteeseen oikein hyvin. Sitten siinä mainittiin joku alin lämpötila, jossa vielä pakkasessakin tuota mureutumista tapahtuu. Ja siinä nimenomaan väitetiin, että sulaessaan liha alkaa uudelleen raakakypsyä. Ja tuota vakumointia suositeltiin myös jääkaappi oloissa. Noita kypsennysaikoja vakuumissa olen vain lyhennellyt, liekkö vatsapöpö pelottanut? |
Mielenkiintoista. On myös elintarvikealan lähteitä, jonka mukaan lihasolu jäätyessään pahiten särkyy juuri tuossa nollan alapuolella ja sen myötä lihasneste purkautuu ulos...? Näitähän pystyisi tietenkin myös mittaamaan. Tuo raakakypsymisen uudelleenkäynnistyminen olisi tietty hyvä juttu, silloinhan lihat voi lyödä surutta pakkaseen ja kypsytellä sitten tarpeen mukaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 18.11.2013 22:51 Viestin aihe: |
|
|
Mielenkiintoista tarinaa tuossa lihalehdessä. Totta, niin siinä sanottiin että lihan raakakypsyminen jatkuu pakkasessa. Seuraavassa jutussa (riistasta) todetaan että riiputtaessa jäätymistä tulee välttää, koska raakakypsyminen loppuu siihen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 18.11.2013 23:12 Viestin aihe: |
|
|
Koavzur kirjoitti: | Mielenkiintoista tarinaa tuossa lihalehdessä. Totta, niin siinä sanottiin että lihan raakakypsyminen jatkuu pakkasessa. Seuraavassa jutussa (riistasta) todetaan että riiputtaessa jäätymistä tulee välttää, koska raakakypsyminen loppuu siihen |
Totuus lienee siinä, että liha ei saa kunnolla jäätyä. Tuossa juuri nollan alapuolella se on vasta kohmeessa ja täysin leikattavissa ja muutenkin käsiteltävissä. Sanoisin ettei kotioloissa kannata antaa lihan jäätyä ollenkaan. Nuo ovat ammattilaisten juttuja. Jääkaappilämpötila on oikein hyvä kylmä vakumoiduille lihoille. _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
umpikortto Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2008 Viestejä: 713
|
Lähetetty: 19.11.2013 02:15 Viestin aihe: |
|
|
Jaa....niiettä väärin sammutettu.
Oman kokemuksen mukaan pakastetunkin lihan voi mureuttaa.
Eihän se vaakkumissa riipu sehän on selvä. Siinä se hyllyllä rötköttää mutta pirusti hirvestä on löytyny mureeta pihviä tuolla konstilla.
Nii on se liha tuossa 58 vuotta riippunu ja vain harvakseltaan kellekkään kelevannu |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 19.11.2013 08:15 Viestin aihe: |
|
|
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Stutzen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Tou 2007 Viestejä: 498 Paikkakunta: Länsi-Suomi
|
Lähetetty: 19.11.2013 19:18 Viestin aihe: Mureaa |
|
|
Itse olen vakuumipakattuja paisteja esikypsytellyt jääkaapissa (+5) noin
pari viikkoa. Kokonaisena ruhona riiputettu 3-7 vrk ennen tätä. Täytyy sanoa, että koskaan ei liha ole ollut pilaantunutta, vaan pikeminkin ehkä liian vähän esikypsytettyä.
Olen muutamman liha-alan ammattilaisen suusta kuullut, että hirven lihan raakakypsytys kokonaisina paiseteina vakuumipakattuna pitäisi olla 4-5 viikkoa jääkaappilämpötilassa. Tämän jälkeen leikkaus pienempiin paloihin ja pakastus.
Tuntuu mielipiteitä olevan yhtä monta, kun on tietäjääkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|