OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Osumat ja juokseminen laukauksen jälkeen 2014
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 29, 30, 31  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7483

LähetäLähetetty: 03.04.2013 11:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo kauemmaksi kohdistus kiinnosti itseänikin muutama vuosi sitten. Ajattelin kohdistaa 458 win magin kauemmaksi "kun se on niin roikku". No kun varsinaista rataa ei ole käytössä pidemmän matkan ammuntaan niin laserilla mittaus erään aukean laidalla ja matkaksi muistaakseni tuli 168m.

Aikaisemmin olin kohdistanut joka syksy about 70-80m matkalle auton katosta tukea ottaen ja siispä samalla menetelmällä auton kattoon nojautuen tuolle pidemmällekin matkalle. Ei ole helppoa ei..... tuulikin tuntui vaikuttavan ja eipä se pyssyn piippu ihan niin paikallaan pysy ja aivan kuin hirvikiikarin suurennoskin olisi tuntunut riittämättömälle tuolle matkalle.

Tarpeeksi kun ampui, niin saihan sen kuvitellun osumakeskipisteen haarukoitua. Vaan kyllä siinä omien kykyjen rajat tuli esille pidemmän matkan ammuntaa varten. Toki tuki oli kerrassaan huono, mutta edustaa sentään aika hyvää noin niin kuin metsästystilannetta silmällä pitäen. Hirvipassissa harvoin makuulta tulee ammuttua. Täytyy hattua nostaa niille jotka paukuttelee hirviä hengiltä pidemmiltä matkoilta vapaalta kädeltä ja vieläpä juoksuun.

No. Mitä jäi käteen sitten tuosta pidemmän matkan kohdistuksesta? Kokemusta ja se, että kohdistuksen jälkeen ase kävi juuri sen verran yli kohdistuspisteen 70m matkalta kuin etukäteen laskurit näytti. Muuttujia oli vaan paljon vähemmän eli kohdistus olisi sujunut parilla paukulla lyhyemmälle matkalle.

Oman mausteensa sitten tuo vielä se, että vaikka kuinka ase olisi kohdistettu tuelta, niin jostain syystä jos ammun vapaalta kädeltä, niin osunta on alempana kuin tuelta.

Pitkät matkat jätän suosiolla muille ja itse ammun hirvet haulikkohollia lukuun ottamatta aina vähintään ns. korkeasta polviasennosta. Tuolla pitkän matkan puolella etäisyyden arviointikin on niin hankalaa, että omien laukaisutupelointien lisäksi muutama kymmenen metriä virhettä etäisyyden arvioinnissa , niin tulee paha kakku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsäarska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2004
Viestejä: 1066

LähetäLähetetty: 03.04.2013 17:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Kyllä se yksi kymmensenttinen on paljon näissä hommissa. Sitä voi joutua laittamaan reijän korvanjuureen tai ottikkoon. Metsässä tulee erikoisia tilanteita. Näissä tilanteissa on helpompi kun ase käy siihen mihin katsot. Ylipitkille matkoille ampuessa ammutaan aina lavoille jossa osumapinta-ala on suuri ja koron kanssa on helpompi elää kun ei puhuta 2-3cm tarkasta työstä.


Onhan se 10 cm paljon tai vähän, miten asiaa katsoo. Hattua nostan kaverille joka pystyy ampumaan 75 metrin matkalta puolen sentin tarkkuudella tai 100-150 metriin 3 sentin tarkkuudella metsästysoloissa. Radalla hyvältä tuelta se saattaa joltakin onnistua, useimmilta ei, mutta metsässä edes hyvältä oksa- ym tuelta eppäilen löytyykö valtakunnasta yksisormisen käden määrääkään kun hirvijahdista puhutaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
IPJ
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2012
Viestejä: 98
Paikkakunta: susrajan takana

LähetäLähetetty: 03.04.2013 17:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:

passaa sitä kohistaa ihan hyvin sille 170m:lle jos se on oma juttu, jotku ei aio koskaan ampua edes yli 100m:lle . ehkä heidän ei kuiteskaan kannattis kohistaa kovin kauas.
oma lukunsa sitten kaverit jotka kääntää aina koron säädöistä, puhumattakaan kiiklareista joissa oikea matka ja tähtäyspiste tulee napin painauksella. (oisko vastaus ipj:n haasteelle)


Kitos tästä suoraselkäisestä "palautuspallosta". Erinomaisen miellyttävää kun oikeasti otetaan haaste vastaan eikä vaan vängätä pelkästä vänkäämisen ilosta.

Tuollainen digi-digi-kiikari vois kyllä olla aika mellevä vekotin pyssyn päällä, mutta mun yleiseeen carustautumiseen verrattuna se on melko turhankallis, ja sitten kun kerran jossain konttaa ja kolauttaa sen mittavekottimen pimeeksi, niin sitten se vasta olisikin hauskaa.

Taidan kuitenkin edelleen pitää tuon artemis 2000:sen kiinni ja mennä noilla nykyisillä spekseillä.
Ja mikä kaikkein pahinta niin mulla on myös käytössä perätukun kalvopukukin... Mutta sitä en täällä sano ääneen, tai mua ei enää edes pidetä kelvollisena koko metsään..

Nämä on ihan mielenkiintoisia keskusteluita, näissä näkee hyvin sen että vaikka kyseessä on saman eläimen jahtuu jokapuolella suomea, niin tapoja ja painotuksia on yhtä monta kun on ampujia. Näistä saa monenlaista ajattelunaihetta itse kukin.
_________________
Ei ole häpee olla nopee
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Black Shadow
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Huh 2013
Viestejä: 58
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 03.04.2013 17:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Matkan arviointi on oma taitolajinsa, joka vaatii tiettyä silmää siihen hommaan. Ja sitä täytyy aina harjoittaa ja treenata ettei kadota otetta siihen hommaan. Useita kertoja olen arvioinut hirvenhiihto- ja juoksutaulujen etäisyyksiä ja aina ne arviot pakkaavat jäädä alimittaisiksi. Hyvin harvoin matka tulee yliarvioitua.

Nostan kyllä hattua niille jotka ampuvat hirviä yli 200 metriin napaosumilla. Itselläni pisin matka mihin olen hirven ampunut on noin 140 metriä. Vapaalta kädeltä jyräytin puolittain etuviistossa ollutta sonnimullia lavan nokkaan etuviistosta ja kyllä se siihen heti putosi. Matkan kuitenkin olin arvioinut sellaiset 30 metriä alimittaiseksi ennen ampumista. Hirven luo mennessä mittasin askelmitalla ampumamatkan olleen sellaiset 140 metriä. Ennen laukaisua arvioin matkan noin 110 metriksi. Aseena oli 308.Win ja se oli 100 metriin kohdistettu. Reikä kyllä löytyi kokolailla sieltä mihin tähtäsinkin ennen laukaisua. Vielä tarvitsee silmä harjaantumista ainakin omalla kohdallani.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26332

LähetäLähetetty: 03.04.2013 18:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

arviointi oliski helppoa jos aina vois olla varma mihinpäin heittää Wink
arska, se on juuri pointti, harva pystyy ampumaan todella tarkoin, siksi kannattee laitella kiikari niin ettei ole valmista virhettä. vihti siksti, tietysti joskus korjais, mutta entäpä ku samaan suuntaan virheet.

mielestäni metässä pysty ampumaan todella tarkasti, ihan kuin radalla, paitti, se matka arvio. kyllä varmaan monet pystyy repun mättään ym päältä ampuun 100m:lle helposti tikkuaskille, ja monet hieman ammuskelleet sellaseen parin euron kolikkoon.

ei kai se Busnellin mitallinen ole ku tonnin pintaan? mites lie se Burris,
tietty ne zeissin korolla olevat taitaa olla hieman kalliin puoleisia.

Son totta, eri tyylisiä touhuja ja eri ominaisuuksia vaaditaan.
Ite tykkään lumien tultua jälestää ja haeskella avarilta rinteiltä, jängiltä yms.
kuiteski niin että sillon etäisyydet on 100-300 yleensä. samoin aikaa tälläillä.
Ja tuossa touhussa kannan eniten portteria vähintään 3-12x50 putkella tai isompaa. Ja ei tulis mieleenkään kanniskella sitä ellen luottas että makuulta repunpäältä sillä kopsautan 150m:lle parin euron kolikkoon. Mikäli tuuli tai olot / tilanne olis epävarmaa, sitten kateltas isompaa aluetta, yleensä aikaa on, jos kerran naakiminen onnistuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
IPJ
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Huh 2012
Viestejä: 98
Paikkakunta: susrajan takana

LähetäLähetetty: 03.04.2013 19:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässäpä tämä. Eroavaisuus meinaan. Meillä suurin osa paikoista on joko ryteikköä / metsää, missä ampumamatkat on pirun lyhyitä.

Mutta sitten on muutamia peltoja joissa on torneja harvakseltaan. Niissä joutuu/joutuisi parhaimmillaan sinne +150m luokkiin ampumaan. Vallankin jos on vähän ampujia matkassa.
Itse olen päätynyt juurikin tuon etäisyyden arvioinnin vaikeuden takia siihen että pääsee vakiokorolla ottamaan. Ennakko on ainoa mietittävä, ja sen hallinta on jotenkin helpompaa mun aivokapasiteetilla... Tai ainakin siinä pääsee puolet helpommalla kun ei tarvi enää sitä korkoa hakea.

Ja kun muistetaan että meillä pääsääntöisesti mennään miesajoilla jolloin se elukka ei viihtyile pitkiä aikoja paikallaan vaan yleensä lykkää täyttä jöötä menemään kun lähdöt ottavat.

Tuo naakiminen olis varmaan mielenkiintoista kokeilla, mutta tuolla omalla jahtuualueella se on käytännössä mahdotonta, sellaisissa tureikoissa ne yleensä luuhaa ettei mitään jakoa.

Edit: ja kun mietitään noita eri kiikarivaihtoehtoja, niin meopta on kuitenkin minun silmissäni ns "laadukas" kampe verrattuna moniin muihin merkkeihin.
_________________
Ei ole häpee olla nopee
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
springfield
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hel 2011
Viestejä: 284
Paikkakunta: Ep

LähetäLähetetty: 09.10.2013 15:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauden ensimmäinen:
Naaras, laukaus takaviistosta kyljelle, luoti konehuoneesta läpi pysähtyen vastakkaiselle puolelle nahkaan. Muutaman askeleen otti ja sitten kellahti nurin. Panos Barnes vor-tx 180gr ja kaliperi .30-06. Ampumamatka oli noin 50m.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KaatoPera
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2010
Viestejä: 957

LähetäLähetetty: 10.10.2013 00:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vasikka osuma alakasi, pumpun ja keuhkojen läpi.
Seisova hirvi koiran haukkuun ampumamatka 60m. Juoksi sellaisen 5m ja keikahti.
Patruuna 18,5g oryx 9,3x62 omalataus lähtonopeus (mitattu) 740m/s
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jarmo63
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Huh 2004
Viestejä: 116

LähetäLähetetty: 10.10.2013 11:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vasikka, osuma ylälavoilla (nopea tilanne puskaisessa maastossa) matkaa 30 m. Kaatui paikalleen. Luotina itseladattu .358 Woodleigh 310gr RN SN, kaliiperi 35 Whelen, vauhtia 675 m/s (mitattu).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
springfield
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hel 2011
Viestejä: 284
Paikkakunta: Ep

LähetäLähetetty: 11.10.2013 16:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vasa, luoti niskasta sisään ja lavan taakse nahkaan pysähty katkoen selkärangan ja puhkoen keuhkot. Amet 15m ja pakomatka 0m. .30-06 ja Barnes vor-tx 180gr.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hellmi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Tam 2010
Viestejä: 343
Paikkakunta: pohojois pohojanmaa

LähetäLähetetty: 11.10.2013 20:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viime viikonloppuna 2 hirveä nurin.Eka pellolta(pikku sonni) matka 252m(et.mittari) osuma keuhkoista läpi,pakomatka 38m(mitattiin)cal.338blaser mag.luoti barnes ttsx225gr v3 912m/s.Toinen hirvi vasa matka n.50m ja juoksuun cal.sama ja luoti 300gr woody rn v3 780m/s lavasta läpi ja ulos lavan takaa,pakomatka n.10m.(olipa iso reikä!)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Capricorn
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Tou 2012
Viestejä: 38

LähetäLähetetty: 14.10.2013 18:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanha lehmä. 50 metriä matkaa, tuli lonkottaen suoraan päin. Käänsi hieman vasemmalle, että oikea kylki näkyvissä. Etuviistosta ammuttu laukaus ja jäi taakse. Takakeuho + maksa rikki mutta suolet - ihme ja kumma - ehjinä. Hirvi stoppas paikoilleen n. 40m. Laukaus kaularankaan tipautti kuin säkin maahan. Luoti oli itseladattu Hornady GMX 9,7 gr. Vauhtia 800 päälle ( ei mitattu vaan arvio) Eka luoti löyty vastapuolen nahan alta. Näyttää pysyvän hyvin kasassa. Vertymää ei tarvinnu leikata yhtään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 14.10.2013 20:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

5.10. alkoi meidän porukan jahti... Heti aamulla pääsin ampuun kaverin koiran työskentelyyn vasan... Ampumamatka n 80m... Tällä kertaa aseena "hivikivääri".. Siis joskus -50 luvulla sotatuliaisesta tuunattu 8,2x53R... Tein tästä änäripyssyn... Luotina Woody 220gr nop (mitattu) 720m/s... Osuma piti ottaa melko ylös kun vasa seiso matalassa taimikossa... Osu yläkeuhkoille, mutta löi sen verran painetta rangalle, että putos siihen paikkaan...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
springfield
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hel 2011
Viestejä: 284
Paikkakunta: Ep

LähetäLähetetty: 19.10.2013 23:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vasa, amet 40m luoti lavan takaa melko ylhäältä sisään ja niskan juuresta ulos. Pakomatka 0m. .30-06 & Barnes vor-tx 180gr.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tusee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Syy 2005
Viestejä: 305
Paikkakunta: Kouvola/Hamina

LähetäLähetetty: 20.10.2013 21:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Capricorn kirjoitti:
Vanha lehmä. 50 metriä matkaa, tuli lonkottaen suoraan päin. Käänsi hieman vasemmalle, että oikea kylki näkyvissä. Etuviistosta ammuttu laukaus ja jäi taakse. Takakeuho + maksa rikki mutta suolet - ihme ja kumma - ehjinä. Hirvi stoppas paikoilleen n. 40m. Laukaus kaularankaan tipautti kuin säkin maahan. Luoti oli itseladattu Hornady GMX 9,7 gr. Vauhtia 800 päälle ( ei mitattu vaan arvio) Eka luoti löyty vastapuolen nahan alta. Näyttää pysyvän hyvin kasassa. Vertymää ei tarvinnu leikata yhtään.


Voip olla etten ymmärrä kuparikuulan toiminnasta mitään, mutta omaan silmään näyttää inhan verran vajaasti auenneelta, tai ainakin Oryxiin verrattuna? Kun matkaa ei kuiten ole ollut tuon enempää niin luulisi aukeavan enempi vauhdin puolesta..
_________________
Kyllähän tää viheltämällä hirveltä pois tulee, jos ei tänään niin sitten huomenna...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 29, 30, 31  Seuraava
Sivu 22 Yht. 31

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com