OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanahaukka
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
mirinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Hei 2008
Viestejä: 109

LähetäLähetetty: 31.12.2012 10:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä ne ne ampumahollit on meilläpäinkin "arkipäivää" kun käy kiertelemässä syksyllä lampia sorsien toivossa. pari vuotta takaperin huomattiin kaverin mailla, että oli päässy riekko pesimään. Tänä vuonna alkusyksystä niitä oli jo parvessa n.19kpl. No haukka tuli pyörimmään sille alueelle, loppusyksystä niitä ei ollu kuin 3kpl enää. Sen tiiän et kukaan niitä ei ole ampumaan menny ja 2 kertaa on nähty haukka ruokailemassa riekolla. toki on niitä muutkin pedot voinu verottaa..

Kotkatkin rupeaa vaivaamaan, ainakin minua kun ei uskassa viedä koiraa enää tietyille alueille ollenkaan kun käyvät heti koiran päälle(pystykorva), en ole ainakan kuullu että olisivat hätyytelleet hirvikoiria, johtuukohan koirien koosta?
No ei tuolla alueella ole kyllä kanalintujakaan juuri yhtään, mutta hanhet siellä pesi vielä viime kesänä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
iiroS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hei 2005
Viestejä: 3864
Paikkakunta: E-Savo

LähetäLähetetty: 31.12.2012 12:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

iivariiso kirjoitti:
Kyllä minullakin särähti korvaan nuo kanahaukkojen ampumismahdollisuudet. Pelkästään tänä syksynä ois puolenkymmentä voinu ampua jos olisi halunnut sen tehdä. Kotkiakin oli viime syksynä kaksi semmoisella hollilla että ohi olisi ollut vaikea ampua.
Eipä silti minun puolesta saavat olla. Toki jos laillisesti saisi pyytää haukkakin löytyisi minun listalta.

Sama homma, eli puolenkymmentä AT:ta per vuosi olisi melko normaali, varsinkin jos haukkuvalla koiralla metsästää. Kanahaukkakin oppii tulemaan haukulle jos samalla alueella paljon haukutellaan.

Mitenhän on tutkittu kaatopaikkojen vaikutusta, onhan siellä kovasteen haukkatihentymiä? Ruokaa nyt varsinkin olisi varisten ja naakkojen muodossa ja ympäri vuoden. Tosin taitaa olla teeret helisemässä esimerkiksi Riikinnevan kaatopaikan ympäristössä aika pahastikin, eli ei se varisparatiisi ainakaan siellä kanalintua pelasta, päinvastoin...
Ja tutkimustuloksissakin on aina spekuloinnille tilaa, jos mettälintujen katovuonna tutkitaan varistappoja...

Jos haukka tappaa keskimäärin puolet, sää vaihtelevasti ja ajoittain todella voimakkaasti, pienpedotkin osansa ottaa, muut linnut tietty ja suurena rajoittavana tekijänä metsätalouskin lyö lovea kanalintukantaan, niin miksi se metsästäjä on kuitenkin se, joka saa ne vihat päällensä? Noista toki metsästys on tavallaan ainoa, joka ei ole ihan ekosysteemin pakollisin nykyaikana, mutta toisaalta tässäkin maassa on elätetty kansaa metsästämällä huomattavasti enemmän kuin tutkimalla liito-oravia.

Ja loppuun vielä tuo syksyinen kuva, joka ei nyt lietso mitään "petovihaa", mutta on vain kuva nykyisestä tilanteesta jota ei tutkimalla muuksi muuteta. Kuva alueelta jossa haukka ei varmasti vaivaudu variksen perään. Kaksi poikamettoa samalta aamulta, kaksi muuta samalta viikolta eli koira löysi kokeen aikana koko mettopoikueen mustat, tapettuna...


_________________
Annan toisten mä talletella suuret setelit...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
haukkatohtori



Liittynyt: 29 Jou 2012
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 31.12.2012 18:32    Viestin aihe: kanahaukka, varslinnut, kanalinnut Vastaa lainaamalla viestiä

Mietin pitkään otanko osaa keskusteluun. Ihan selvästi kannatti. Tässä on ollut ihan asiallisia ja hyödyllisiä kommentteja. Metsästäjien kuten muidenkin maallikoiden havainnot voivat useinkin johtaa hyviin hypoteeseihin, mutta suoraan semmosinaan ne ei oikein kelpaa "totuuksiksi". Hypoteesissä voi kuitenkin olla se totuuden siemen. Minusta tutkijat kyllä ihan liikaa panttaa tietojaan ja eräällä tavalla tätä kanahaukka-kanalintuteemaakin pikkuisen sievistellään. Tieteelliset julkaisut kuitenkin menevät niin kovan seulan läpi, että niihin voi luottaa, jos tutkija on rehellinen ja pakkohan on olla.

Pitikin selostaa tarkemmin varislintujen osuutta kanahaukan saaliinkuvassa. On ihan totta, kuten monet huomauttivat, että varislintujen jämiä ei maastossa juuri tapaa, kanalintujen kylläkin. Saman olen havainnut itsekin. Kanahaukat tappavat ne varislintunsa pääosin pesimäaikana, jolloin pesästä lähteneet vaakut, harakat ja närhet on helppo nakki koirashaukalle. Tuota juhlaa kestää reilun kuukauden, sitten varislintunuorukaiset viisastuvat ja muuttuvat jopa tavallista hankalammaksi saaliiksi. Pääsääntöisesti takamailla syödään närhen poikasia ja asutuksen pinnassa variksia ja harakoita. Etelä-Pohjanmaalla on joillakin reviireillä varislintujen osuus ollut jopa 40-50 % eli kyllä ne haukat aika ison veron vie. Nämä saalisjätökset siis löytyvät pesiltä, harvemmin maastosta, ehkä syystä että tuohon aikaan harva viitsii maastossa liikkua. Keväällä kanahaukat napsivat jonkin verran reviirivariksia, joissakin tapauksissa hyvinkin paljon. Emeritus professori Seppo Sulkavan on kirjoittanut hyvän artikkelin kanahaukkojen saaliskuvan muutoksesta 50-luvulta 90-luvulle Hämeessä. Löytyy Suomen Riistan 2006 vuoden numerossa. Siinä näkyy hyvin varislintujen osuuden kasvu.

Joku kysyi paljonko kanahaukat sitten syövät kanalintuja. Kyllä ne paljon niitä syö. Jos kanalintujen paino-osuus haukan ravinnossa on vaikkapa 50 % (vaihtelee ehkä 20-80%) ja haukkapari tarvitsee päivässä lihaa n. 300 g eli yhden pyyn verran, verottaisi se vain pyitä syöden niitä n. 180 kpl vuodessa. Meidän 6000 haukkaparia söisi siis n. 110000 kpl eli olisi jonkin verran enemmän kuin vuosittain metsästetään. Jos taas haukat söis vain teeriä ja pistetään teeren painoksi 1 kg, saadaan em laskutavalla haukkojen syömäksi teerimääräksi 37000 teertä, mikä on selvästi pienempi määrä kuin vuosittain metsästetty. Koska haukat saalistaa teeriä ja pyitä, riekkoja ja myös metsoja, jäisi lajia kohden tappio vielä paljon pienemmäksi. Meidän kanalintukantamme on keskimäärin 20 lintua/km2 ja metsämaata lienee n. 250000 km2. Pyitä lienee 6-7/km2 ja teeriä n. 10/km2, joten pyykantamme on 1,7 miljoona ja teerikanta 2,5 miljoonaa lintua. Tuolta pohjalta haukkojen vero on melko pieni.

Näitä arvioita tosin saa helposti vaikka minkäsuuruisia muuttamalla näiden parametrien, siis saalisosuuden, haukkamäärän jne arvoja. Isoin kysymysmerkki on kanahaukkakantamme suuruus. Pesivien parien määrä on minimiarvio, koska sen päälle tulee ns floutterit eli reviirittämät ja nuoret yksilöt. Koska kanalintukanta vaihtelee hyvinkin paljon, myös haukkakanta on erittäin vaihteleva. Jonkinlaista kuvaa antaa lintuharrastajien tekemät talvilintulaskennat mutta sieltäkään ei saa numeroita irti. Huippuhaukkavuonna kanta lienee vähintään kaksinkertainen. Saalistusta lisää myös haukkojen erikoistuminen kanalintuihin, jolloin saalisosuus nousee. Tehdään vielä jonkinlainen maksimiarvio, kun kaikki menee kanalintujen kannalta todella todella huonosti. Kaikki 6000 paria pesii ja saa keskimäärin 3 poikasta. Syksyinen haukkakanta olisi siis 30000 yksilöä eli 15000 "paria". Lisäksi pesimättömiä haukkoja olisi 30% pesivistä siis 2000 "paria", yhteensä siis 17000 paria. Lisäksi kanalintujen osuus saaliissa nousisi vaikkapa 80 %:iin. Jos syötäisiin vain pyitä kuluisi niitä tällä haukkamäärällä n. 5 miljoonaa ja teeriä 1,7 miljonaa eli kaikki pyyt menis ja teeretkin aika vähiin. Tästä pitää heti peruuttaa ja huomata, että koskaan kaikki haukkaparit ei onnistu pesinnässään ja iso osa poikasista kuolee eka talvena. Tuollaisina vuosina kanalintujenkin kannat olis vähintään tuplamääräiset ja huomioiden saalistuksen jakaantuminen eri lajien kesken, vero jäisi ratkaisevasti pienemmäksi. Nämä hassut laskelmat kuitenkin osoittavat, että kanahaukassa on potentiaalia ja tässä mielessä metsästäjien "haukkaviha" on ymmärrettävää ja mahdollisesti totuuden jäljillä. Mutta kuten edellisessä viestissä sanoin, tasapaino on aina säilynyt ja huonoina kanavuosina tilanne kiepahtaa päälaelleen eli haukat ei pesi, niiden kanta kutistuu ja myös kanalintujen saalisosuus supistuu. Jos sattuu kova pakkastalvi kuten sattui pari vuotta sitten, voi haukkakanta romahtaa murto-osaan. Oma tutkimuspopulaationi putosi 24 pesivästä parista 4 pariin kevääseen 2011 mennessä. Haukat nälkiintyy tosi helposti tuollaisina talvina, ensin nuoret, sitten vanhat kevään kynnyksellä. Tässä täytyy jälleen muistaa maamme mittasuhteet. Eteläisimmässä Suomessa ollaan aivan eri tilanteessa kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Olis kiva selvittää näitä tarkemminkin, mutta resurssit on lujassa. Yritämme saada asioihin tolkkua mm radiolähettimien avulla, mutta se on aika kallista puuhaa.

Monet ihmetteli haukkojen ampumahollien niukkuutta. Sitä selittää ehkä se, että metsästän Kuusamossa, jossa haukkakanta on varmaan murto-osa esim. Keski-Suomen tilanteesta. Kuusamossa on muuten tiedossa melkein 60 haukkareviiriä erään 74 vuotiaan eläkkeellä olevan rajamiehen ja entisen metsästäjän ansiosta. Suhteutettuna Kuusamon pinta-alaan se tekee n. 1 reviiri/100 km2 (jos tuossa olisi kaikki reviirit). Tiheimmillään kanahaukkareviirejä on jopa 5/100 km2. Syksyllä nuoret haukat varmaankin jossain määrin ajautuvat eteläänpäin, joten paikon niitä voi olla näkyvillä paljonkin. Varmaan riippuu myös metsästystavasta, miten usein olisi haukan vointu pudottaa. Jäniskoira-ajoihin ne hakeutuvat hyvinkin hanakasti. Kyse lienee silloin naaraista jotka kykenevät kaatamaan aikuisen jäniksen. Koiraat ei siihen pysty. Itse liikun paljon, liikaakin ajatellen pystykorvametsästystä. Ehkä karkotan haukat jo etäältä. Varmaankin niitä keissejä on ollut enemmän kuin viisi on ollut muttei kumminkaan kymmentä enempää. Metsästyspäiviä kertyy jotain 8-10 päivää vuodessa eli melko vähän kai. Parina viime syksynä on tullut käytyä enemmän jahdissa hyvien kanalintuvuosien ansiosta.

Ei tässä tule varmaan kaikkeen vastattua mutta ihan kiva oli lukea kommentejanne. Kanalintu- kuten muuhunkin peienriistametsästykseen tulee varmaan kohdistumaan melkoisia paineita. Meidän täytyy pitää sen takia kilpemme varmaan tavallistakin kirkkaampana, vaikka epäoikeudenmukainen palaute saattaa joskus ärsyttää kovastikin. Kuten sanottua biologeissa on paljon metsästäjiä, joten samassa rintamassa ollaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
guide
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hel 2005
Viestejä: 2103

LähetäLähetetty: 31.12.2012 19:03    Viestin aihe: Re: kanahaukka, varslinnut, kanalinnut Vastaa lainaamalla viestiä

haukkatohtori kirjoitti:

Näitä arvioita tosin saa helposti vaikka minkäsuuruisia muuttamalla näiden parametrien, siis saalisosuuden, haukkamäärän jne arvoja.


Tämä on yksi suuri syy miksi olen kovalla kädellä kritisoinut mm. haukkatutkimustamme. Maallikolle tulee helposti kuva että tutkimuksilla onkin tarkoitus saada määrätty lopputulos. Esimerkkinä olen juuri pitänyt tätä varis/kanahaukkatutkimusta. Kun tutkimuksessa käytettävistä parametreistä ei yksikään ole faktaa, niin miten voidaan lopputuloksen sitä olevan.
Ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsit haukkojen poistotutkimuksen tarpeesta. Ehdottomasti kannatan sitä tänne heti. Seppo V:n pesätiedoilla saisimme jo jonkinlaista hävikkiä aikaiseksi ja lisäpyyntiin löytyy apua kun hommaat siihen tarvittavat luvat.
Silti, vaikka minkä tutkimuksen tulos olisi mikä tahansa niin en usko päivään että kanahaukan rauhoituksen kannattajat päätään kääntää siinä asiassa. Eli asia pitää saada asialliseen järjestykseen heistä tai tutkimuksen puutteesta huolimatta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jounilau
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Lok 2008
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 31.12.2012 19:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meneekö samaan vääntöön: [url] http://www.pystykorva.info/viewtopic.php?f=51&t=9628[/url]
En tiedä onko kyseessä sama haukkatohtori mutta tuon Annika Rossin putkinäkö oli lopulta melkoinen kun sattui vastaan vähänkin kovempia opponentteja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
guide
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hel 2005
Viestejä: 2103

LähetäLähetetty: 31.12.2012 19:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Haukkatohtori- Kirjoitit että kovina talvina haukat nuorimmaisista alkaen nälkiintyy. Mitä niille tapahtuu?
Eivät kykene saalistamaan kylmässä vai normaalisaalis ei riitä pitämään niitä kunnossa?
Kuolevat pois vai vaeltavat paremmille alueille saalistamaan ja pesimään?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peknou
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Tam 2005
Viestejä: 342
Paikkakunta: Keskellä ei mittään

LähetäLähetetty: 31.12.2012 21:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jounilau kirjoitti:
Meneekö samaan vääntöön: [url] http://www.pystykorva.info/viewtopic.php?f=51&t=9628[/url]
En tiedä onko kyseessä sama haukkatohtori mutta tuon Annika Rossin putkinäkö oli lopulta melkoinen kun sattui vastaan vähänkin kovempia opponentteja.

http://www.pystykorva.info/viewtopic.php?f=1&t=5793
En tiedä onko tällä mitään merkitystä,mutta näin vain lukee.
Jos olen käsittänyt asian väärin olen pahoillani.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hilipata
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Elo 2005
Viestejä: 1277

LähetäLähetetty: 31.12.2012 21:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mutta mutta, tässähän ei kopioida sisältöä, vaan linkitetään sisältöön. Minusta hieman eri asia. Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peknou
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Tam 2005
Viestejä: 342
Paikkakunta: Keskellä ei mittään

LähetäLähetetty: 31.12.2012 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hilipata kirjoitti:
Mutta mutta, tässähän ei kopioida sisältöä, vaan linkitetään sisältöön. Minusta hieman eri asia. Question

Kuten sanoin,jos olen väärässä,niin olen pahoillani,ja kadun kannanottoani.Eikä asiasta sen enempää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JoonasL
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Kes 2008
Viestejä: 766

LähetäLähetetty: 01.01.2013 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puolenkymmentä kanahaukkatilannetta on aika lähellä totuutta etelä-pohjanmaan seudullakin. Tosin välissä on vuosiakin jolloin haukkoja näkyy syksyllä melkein joka reissulla.

Omia kokemuksia kanahaukasta:
Kuvastan teeriä pääasiassa soilla. Kaikki kuviin kiinni käyneet(noin3kpl) ovat olleet nuoria kanahaukkoja. Vanhat haukat taas yleensä liitävät lähipuihin istumaan tai jarruttavat vähän ennen houkutuskuvia ikäänkuin karkoittaen linnut lentoon. Joskus vanha haukka tekee useampaan kertaan tämän valehyökkäyksen ja menee taas takaisin puuhun kytikselle
Metsänsiimeksessä esim. pyynpillityksessä, tai hakkuun reunassa teeripassissa suhautellen olen saanut katsomaan ainoastaan vanhoja kanahaukkoja.

En ole tarkemmin kanahaukan ikämäärityksistä perillä kuin, että nuori on ruskeasävyinen ja raidat pystysuorassa. Vanha harmaa/valkoinen ja raidat vakaasuorassa. Ymmärtääkseni pääosa nuorista kanahaukoista muuttaa pois suomesta loppysyksyllä ja palaa taas keväällä. Esim. ketunpillityksessä nähdyt kanahaukat ovat pääosin vanhoja, johtuu varmaan koska pääasiassa pillitykset ajoittuvat marraskuulle ja maaliskuulle. Nuoret haukat taitaa olla silloin etelässä lämmittelemässä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
haukkatohtori



Liittynyt: 29 Jou 2012
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 01.01.2013 12:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aluksi palaan vielä siihen laskelmaan. Siinä tuli kertaluokan virhe. Jos lasketaan sen 6000 parin ja 50 % kanalintuprossan mukaan, niin pyitä lähtis n. 1 miljoona ja teeriä 370000, jos söisivät vain jompaakumpaa. Samantien laskaisin realistisemman arvion olettaen, että kanalinnuista puolet on teeriä, 1/3 pyitä, 1/10 osa riekkoja ja 1/10 metsoja. Haukat söis 165000 teertä, 190000 pyytä, 60000 riekkoa ja 16500 metsoa. Noita voi vertailla metsästyssaaliisiin.

Guidelle sanoisin, että minä en ainakaan tutki tarkoitushakuisesti etsien perusteita kanahaukan viattomuudelle/hyödyllisyydelle. Pikemminkin olen tainnut etsiä perusteita lempiajatukselleni, että kanahaukat olisivatkin kanalintusyklien takana. Näinkään ei oikein kärsi toimia. Tuo varislintuteema on yksi kiintoisa juonne. Nyt ekologiassa on ollut valttia etsiä tällaisia epäsuoria vaikutuksia. Tuollainen kertoo myös luonnon toiminnan monimutkaisuudesta. Ei ne faktat muuten siinä varislintutukimuksessa olleet hukassa. Ison ainestomassan tilastollinen seulonta osoitti, että teerikanoilla on poikue useammin haukan pesän lähellä kuin kauempana. Tosin teeripoikueta oli harvemmassa siinä pesän läheisyydessä.

Varmaan moni laillasi haluaisi juuria haukat maisemasta, mutta mitä sitten tapahtuisi, lisääntyiskö esim ne varislinnut ja tekisi tyhjäksi vaivannäkösi tai erikoistuisko ketut ja supit etsimään vain kanalintujen pesiä, kun niitä olisi joka puskassa. Tosi kyllä on, että tällainen koe pitäisi tehdä ja metsästäjät olis helppo värvätä tällaiseen. Pelkään vain, että äläkkä olis mekoinen, mikä sinänsä on aika absurdia, koska kanahaukkaa ei lajina vaaranettaisi. Sille, joka haluaisi purkaa kanahaukan rauhoituksen on tietenkin turhauttavaa se, että lakia tuskin muutettaisiin, vaikka mitä osoitettaisiin kanahaukasta varmaan jo senkin takia että kanahaukalla ei välttämättä mene hyvin. Kanta on n. 1 % vuosittaisessa alamäessa. Muuten jaksaisitkohan vuodesta toiseen jahdata niitä kanahaukkoja, joita tulee ja tulee erityisesti sinne, missä kanalintukannat kohenee. Tarvittaisiin kokonainen game keepereiden armeija siihen hommaan. Kyllähän se työllistäisi tietenkin. Toisekseen metsästäjät ovat vain osa luontoharrastajista. Ei me voida alkaa määräillä, kuka siellä metsässä saa kuljeskella tai lennellä. Aika iso osa ihmisistä vastustaa villieläinten tappamista (vaikka syövätkin sisäfilettä). Itselleni olis aika stressaavaa olla koko ajan napit vastakkain suojelijoitten kanssa. Tässä aika on raksuttanut eteenpäin. Menneeseen ei taida olla paluuta. Tämä vain on realiteetti. Hyvä, että ylipäänsä saadaan vielä kanastaa. Ehkä riekon pelastamiseksi olisi kuitenkin syytä harkita joitakin toimia, mutta tämä on päättäjien käsissä.

Mihin ne kanahaukat sitten kuolee. Työskentelen Oulun eläinmuseolla. Meille tulee vuodessa semmoiset 20-30 kanahaukkaa, viime aikoina tosin vähemmän osaksi ehkä lintuflunssa kohustakin johtuen. Suurin osa niistä on kuollut nälkään. Ammuttuja muuten on suht vähän. Tosin moni haukka kantaa hauleja ruumiissaan ja nälkiintymisenkin takana on joskus todettu olleen huomaamaton hauli siivessä. Nuorista osa kupsahtaa pian pesästä lähdön jälkeen, kun eivät opi saalistamaan. Alkusyksystä nuoret kanalinnut on helpohkoja saaliita, mutta luu kovenee talven myötä. Tyhmät on syöty pois, kanalinnut alkaa mennä kieppeihin eli ovat poissa haukan silmistä suurimman osan valoisaa aikaa, joka sekin lyhenee täällä Oulun korkeudella vuodenvaihteessa vain 4-5 tuntiin. Sitten kun vielä iskee kolmenkympin pakkanen, on kokenutkin haukka lujilla. Osa nuorista kyllä muuttaa pois, mutta valtaosa jää paikoilleen. Minulla taitaa olla 20-30 rengaslöytöä. Niistä 2-3 on kauempaa kuin 100 km rengastuspaikasta. Erityisen sitkeitä paikkalintuja ovat vanhat koiraat. Ne todennäköisesti useimmin kuolevat omalle reviirilleen. Nyt kun pieniä gps lähettiä alkaa olla tarjolla, tuostakin saadaan selvempi kuva aikaa myöten. Kun on seurannut haukkojen elämää, alkaa kyllä tuntea sympatiaa niitä kohtaan, niin kova niiden elämä on. Nälkäkuolema on aika karmea tapa kuolla verrattuna joutua haukan kynsiin tai haulisuihkun eteen, mikä vaikkapa teeriä odottaa.

Muuten yksi syy, miksi tutkijat on olleet asiassa hyssyttelylinjalla on pelko petovihan riehahtamisesta. Ajattelin, että kerron sen mitä olen havainnut ja luotan terveeseen suomalaiseen järkeen - ja sittenkin aikamoiseen lainkuuliaisuuteen. Tuo pystykorvasivustolla käynnissä oleva reipas eipäs juupas vänkääminen ko teemasta ei vie asioita mihinkään, mutta antaapa jatkua. Itse taidan nyt lopettaa tähän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
guide
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hel 2005
Viestejä: 2103

LähetäLähetetty: 01.01.2013 13:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

haukkatohtori kirjoitti:
Aluksi palaan vielä siihen laskelmaan. Siinä tuli kertaluokan virhe. Jos lasketaan sen 6000 parin ja 50 % kanalintuprossan mukaan, niin pyitä lähtis n. 1 miljoona ja teeriä 370000, jos söisivät vain jompaakumpaa. Samantien laskaisin realistisemman arvion olettaen, että kanalinnuista puolet on teeriä, 1/3 pyitä, 1/10 osa riekkoja ja 1/10 metsoja. Haukat söis 165000 teertä, 190000 pyytä, 60000 riekkoa ja 16500 metsoa. Noita voi vertailla metsästyssaaliisiin.


Laskelmiahan nämäkin on mutta tämän tapaisia tuloksia toivoisin enemmänkin julki tuotaviksi.

haukkatohtori kirjoitti:

Guidelle sanoisin, että minä en ainakaan tutki tarkoitushakuisesti etsien perusteita kanahaukan viattomuudelle/hyödyllisyydelle. Pikemminkin olen tainnut etsiä perusteita lempiajatukselleni, että kanahaukat olisivatkin kanalintusyklien takana. Näinkään ei oikein kärsi toimia.


Haukkatohtori- Elä lopeta tämän lukemista ja varsinkaan kirjoittamista. En tarkoittanut sinua henkilökohtaisesti kritisoidessani haukkatutkimusta. Enemmän se kohdistui esim. pystykorvajärjestön sivuilla esiintyvään "tutkijaan". Tänne tekee hyvää kun kaiken mutumme sekaan tulee tietoakin...


haukkatohtori kirjoitti:
Tuo varislintuteema on yksi kiintoisa juonne. Nyt ekologiassa on ollut valttia etsiä tällaisia epäsuoria vaikutuksia. Tuollainen kertoo myös luonnon toiminnan monimutkaisuudesta. Ei ne faktat muuten siinä varislintutukimuksessa olleet hukassa. Ison ainestomassan tilastollinen seulonta osoitti, että teerikanoilla on poikue useammin haukan pesän lähellä kuin kauempana. Tosin teeripoikueta oli harvemmassa siinä pesän läheisyydessä.


Saman ilmiön olen täälläkin havainnut eli haukkojen pesät sijaitsevat hyvillä poikasalueilla. Se sitten eri asia onko syynä se, että haukka olisi hävittänyt sieltä varikset vai onko syynä kanahaukan mieltymys hyviin vanhoihin metsiin vai jopa kyky valita hyvät ruokamaat pesintäänsä pöllöjen tapaan...

haukkatohtori kirjoitti:


Varmaan moni laillasi haluaisi juuria haukat maisemasta, mutta mitä sitten tapahtuisi, lisääntyiskö esim ne varislinnut ja tekisi tyhjäksi vaivannäkösi tai erikoistuisko ketut ja supit etsimään vain kanalintujen pesiä, kun niitä olisi joka puskassa. Tosi kyllä on, että tällainen koe pitäisi tehdä ja metsästäjät olis helppo värvätä tällaiseen. Pelkään vain, että äläkkä olis mekoinen, mikä sinänsä on aika absurdia, koska kanahaukkaa ei lajina vaaranettaisi. Sille, joka haluaisi purkaa kanahaukan rauhoituksen on tietenkin turhauttavaa se, että lakia tuskin muutettaisiin, vaikka mitä osoitettaisiin kanahaukasta varmaan jo senkin takia että kanahaukalla ei välttämättä mene hyvin. Kanta on n. 1 % vuosittaisessa alamäessa. Muuten jaksaisitkohan vuodesta toiseen jahdata niitä kanahaukkoja, joita tulee ja tulee erityisesti sinne, missä kanalintukannat kohenee. Tarvittaisiin kokonainen game keepereiden armeija siihen hommaan. Kyllähän se työllistäisi tietenkin. Toisekseen metsästäjät ovat vain osa luontoharrastajista. Ei me voida alkaa määräillä, kuka siellä metsässä saa kuljeskella tai lennellä. Aika iso osa ihmisistä vastustaa villieläinten tappamista (vaikka syövätkin sisäfilettä). Itselleni olis aika stressaavaa olla koko ajan napit vastakkain suojelijoitten kanssa. Tässä aika on raksuttanut eteenpäin. Menneeseen ei taida olla paluuta. Tämä vain on realiteetti. Hyvä, että ylipäänsä saadaan vielä kanastaa. Ehkä riekon pelastamiseksi olisi kuitenkin syytä harkita joitakin toimia, mutta tämä on päättäjien käsissä.


Suurin osa metsästysajastani on kettu- ja näätäjahteja eli pienpetojahteja. En niitäkään toivo kokonaan hävitettäväksi koska ne tarjoavat todella mielekkään jahtimuodon. Kanahaukkojen kanssa on sama juttu. Uskoakseni olisi todella mielenkiintoinen jahdattava. Ei siitä kyllä rasitetta tulisi, ne jahtaa jotka kehtaa ja vaikka jostakin syystä siitä tulisikin todella suosittua niin en usko sen tosiaankaan kanahaukkakantaa todelisuudessa vaarantavan. Pahinta huippua leikkaisi ja mahdollistaisi suuremman metsästyspaineen kanalintuihin kohdistuvaksi. Oikeutta kanahaukan pyyntiin ei tarvitse hakea sen kummemmin kuin minkään muunkaan eläimen. Näitä ituhippien pyhyyksiä on nyt aika rikkoa...

haukkatohtori kirjoitti:


Muuten yksi syy, miksi tutkijat on olleet asiassa hyssyttelylinjalla on pelko petovihan riehahtamisesta. Ajattelin, että kerron sen mitä olen havainnut ja luotan terveeseen suomalaiseen järkeen - ja sittenkin aikamoiseen lainkuuliaisuuteen. Tuo pystykorvasivustolla käynnissä oleva reipas eipäs juupas vänkääminen ko teemasta ei vie asioita mihinkään, mutta antaapa jatkua. Itse taidan nyt lopettaa tähän.


Jo ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsin tietämättömyyden olevan petovihoihin syynä. Tutkimukseen nojautuva petopyynti ei ole vihaa...
Oma luottamus turhiksi koettuihin lakipykäliin on paljon sinua heikompi ja uskon siihen, että kun laittomuuksiin syyllistytään niin silloin turhautumisen aste on jo niin suuri, että silloin ei ole enään väliä millään eli siellä menee silloin kaikki lajit samaan kasaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
xyxy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2007
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 01.01.2013 23:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hienoa, että haukkatohtori osallistuu tänne foorumin keskusteluun.

Etelä-Pohjanmaa on ollut tunnetusti voimakkaan haukkapyynnin aluetta silloin, kun kanahaukkaa sai vielä pyytää. Vuotuiset saaliit olivat suurempia, kuin mitä oli alueen haukkatuotto. Sitä mm. professori Pulliainen väitti valheeksi jossakin kirjoituksessaan.

Olen aloittanut metsästystaipaleen -50 -luvun lopulla ja muistan senaikaiset kanalintukannat. Niitä oli ja niitä metsästettiin. Toki tuolloin ei ollut supikoiraa, eikä minkkiä. Myös kotoperäiset petokannat, niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin pidettiin alhaalla. Vaikka nyt on ollut hyviä kanalintuvuosia (-11, ja -12:kin), ovat ne olleet vain kalpea aavistus siitä, mitä kanalintuja oli -50 - 60 -luvilla.

Kanahaukka rauhoitettiin viimeisenä lentävänä petona -89. Täällä Pohjanmaalla tapahtui kanalintutiheyksissä parissa vuodessa melkoinen pudotus pian tuon jälkeen. Kysynkin haukkatohtorilta, oliko kanalintukantojen selvä tasopudotus tuossa -90 paikkeilla seurausta kanahaukan rauhoituksesta. Toinen, johon toivoisin vastausta on kysymys, että hyötyikö kanahaukka jollakintapaa rauhoituksesta?

Tiheyksien historiaa löytyy ainakin vuoden 2011 kanalintutiheystaulukoista, kuten http://www.rktl.fi/riista/riistavarat/metsakanalinnut_2011/teeri.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
iiroS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hei 2005
Viestejä: 3864
Paikkakunta: E-Savo

LähetäLähetetty: 03.01.2013 20:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

haukkatohtori kirjoitti:
Muuten yksi syy, miksi tutkijat on olleet asiassa hyssyttelylinjalla on pelko petovihan riehahtamisesta. Ajattelin, että kerron sen mitä olen havainnut ja luotan terveeseen suomalaiseen järkeen - ja sittenkin aikamoiseen lainkuuliaisuuteen. Tuo pystykorvasivustolla käynnissä oleva reipas eipäs juupas vänkääminen ko teemasta ei vie asioita mihinkään, mutta antaapa jatkua. Itse taidan nyt lopettaa tähän.

Tuota hyssyttelyä, suorastaan vääristelyä ja tosiasioiden pimittämistä, olen protestoinut tässäkin keskustelussa aika kärkkäästi, osasyy siihen on nimenomaan nuo aika onnettomat kokemukset tutkijakuntaan. En ymmärrä, että miksi tutkimuksia on rahoitettu vuosikausia ja kuitenkaan ei "osata" sanoa juuta eikä jaata eikä ylipäänsä antauduta juttelemaan asiasta, kun "metsästäjät haluaa vain kanahaukan pesät selville".
Itse kyllä tiedän mitä olen metsässä nähnyt ja kuinka paljon luonnollinen vero lintukannasta napistaa, se on selvä tosiasia ja sille ei mitään voi, mutta miksi siitä ei pystyisi biologi ja metsästäjä keskustelemaan? Sikäli hienoa haukkatohtorilta tuo suorapuheisuus. Vaikka haukka-asia saattoi jopa yllättää monet tuhoisuudellaan, niin silti mieltäisin tuon suoruuden melkoiseksi peeärräksi tutkijakuntaa kohtaan. Kenties joskus vielä olisi mahdollista keskustella riista-asioista ilman on/off-asetelmaa, kun siitä olisi hyötyä molemmille osapuolille.

Itselläkin on monia "teorioita" haukasta ja olisi mukavaa saada täsmennystä lähialueilla lymyileviltä ammattitutkijoilta, kun kuitenkin samoja olosuhteita katselevat. Kotipaikalla on ollut monenlaista marjaa ja sen myötä rastasta ja varista kiitettävästi, samoin aikanaan varishäkit antoi kuvaa haukkakannasta ja niin teki myös fasaanitarha ja irralleen päästetyt fasaanit. Näytti vähän sille, että haukka on kiinnostunut kyllä variksista keväällä, mutta juhannuksen pintaan haukat häviää metsiin, jokainen varmaan arvaa siihen syyn. Tällöin saa räksät taas pyöriä vapaasti mansikkapuskissa ja variksenpojat pääsee kiipeilemään marjapensaissa huomattavasti turvallisemmin. Fasaani kyllä vetää puoleensa ja rehupelloilla kävi melkoinen pölinä kun fasaaninpojat erehtyivät yrittämään siirtymää. Kyyhkyruokintakin on monelle haukalle mieleen ja varmasti lähettäisivät innokkaille kyyhkynpassaajille joulukortin, jos teerijahdiltaan alkutalvesta joutaisivat. Omat lasini on varmasti hieman metsästäjän vihreät, mutta en kuitenkaan usko huomioiden olevan niin kallellaan, etteikö noissa jotain totuutta olisi. Tuntuu vaan, että haukallakin on loppupeleissä melkoisen kulinaarinen maku ruokansa suhteen...
_________________
Annan toisten mä talletella suuret setelit...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
bigbambi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Jou 2011
Viestejä: 245

LähetäLähetetty: 11.02.2013 20:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Tollasen toi pihaan Surprised
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 20 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com