OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihan arvostus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
siru8
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2004
Viestejä: 2903
Paikkakunta: merikarvia

LähetäLähetetty: 12.11.2011 19:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitten on vielä näitä "hirvimiehiä" jotka kahmivat tuollaisia BM:n kuvan mukaisia paloja koppansa täyteen, kunhan ne vaan on toisilta pois.
Sitten noin viiden vuoden kuluttua kantavat samat "huippulihat" pakastimestaan metsään. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Iisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Jou 2010
Viestejä: 264

LähetäLähetetty: 12.11.2011 19:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Meillä tästä lihakasatyylistä ollaan poistuttu lähinnä sen vuoksi, että lihan laadun ja käytettävyyden kannalta on aina edullisempaa mitä vähemmän hirvessä on jakajia. Hirvi neljään mieheen on aivan ok, mutta useamman jako on yleensä jo sitten silppuamista. Tietty on niitäkin porukoita vielä, jotka jakavat kaikki hirvet kaikille, mutta lopputulos ei ole kamalasta kaukana.
...

Samaa mieltä. Ekana vuonna tehtiin sitä tasajakosilppua, mutta jo toisella kaudella järki voitti ja siirryttiin neljännesten jakoon. Jokainen saaa sitten tehä sille omalle neljännekselleen mitä tahtoo. Ja toinen etu on, ettei samojen sissien tartte olla aina leikkuutalkoissa.

Kyllä siinä itku tulee, kun kattoo sisäfileen silppuamista kuuteen osaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fc3199
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 393

LähetäLähetetty: 12.11.2011 20:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Älkäähän nyt, mitä se nyt on kuuteen osaan. Minä silppuan viimeisen vasan 21 osaan. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
-Rane-
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2009
Viestejä: 695
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: 12.11.2011 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

fc3199 kirjoitti:
Älkäähän nyt, mitä se nyt on kuuteen osaan. Minä silppuan viimeisen vasan 21 osaan. Laughing


Meillä laitettiin viimeinen vasa myyntiin, olisi muuten pitänyt jakaa 32:een osaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7483

LähetäLähetetty: 12.11.2011 20:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä olis yksi pystyssä ja 45 jako-osuutta. Taidetaan napostella se kortti-illassa parempiin suihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fc3199
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 393

LähetäLähetetty: 12.11.2011 21:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jäi tuossa äsken sanomatta, että todella karmeita nuo Marliinin fileet. Ei edes meidän porukka uskalla tuollaista jälkeä tehdä, tosin "siivekkeet" ovat joskus hukkaan menneet
Vuosien saatossa ukot ovat oppineet taitaviksi lihanpaloittelijoiksi.

Marliinikin varmaan saa muutoksen aikaan kun ensin puhuu puolelleen ne ukot joilla porukassa on todellista sananvaltaa. Heidän tekemä julkinen arvostelu lahtivajalla parantaa laatua kummasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BlueMarlin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 2644

LähetäLähetetty: 12.11.2011 22:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole viitsinyt kovin suurta keskustelua herätellä, koska itse pääsen osallistumaan paloitteluun melko harvoin. Viime syksynä yhtenä päivänä paloittelu oli sovittu alkavaksi kello 12. Menin lahtivajalle yksin kello 8 ja aloin paloittelemaan hirveä. Kun muut saapuivat niin hirvi oli paloiteltuna pöydällä. Mieltäni lämmitti, kun yksi totesi ettei täällä ole koskaan nähty näin hyvin paloiteltua hirveä. Ajattelin josko siitä saataisiin alku suunnan muutokselle, ei saatu.

Perustelin tuota liharyhmäjakoa mm. sillä, että saisi isompia paisteja. Tähän yksin asuva herra tokaisi, että mihinkäs niitä isoja paisteja tarvitaan? Kerroin, että meillä käy joskus isompiakin porukoita kylässä ja niille olisi kiva kokkailla kunnon paisteista ja minä en saa monesta pienestä yhtä isoa, vaikka lihaliimakin on kuulemma keksitty mutta sinä saat yhdestä isosta monta pientä parilla veitsen viillolla.

Muuten hirviporukkamme on aivan loistava, jahdeissa viihtyy ja hauskaa on.

Pari päivää sitten kaverini ampui ensimmäisen peuransa. Jo ennen kytälle menoa oli sovittu, että jos kaato syntyy niin menen auttamaan/näytämään miten jatko hoituu. Soiton tullessa kävelin pellolle ja vedimme yhdessä peuran pihaamme. Rauhallisesti näytin suolistamisen ja nylkemisen, kaveri seurasi vierestä. Aikataulun vuoksi paloittelimme peuran jo seuraavana päivänä siten, että minä tein toisen puolen ja kaverini toisen. Oli mukava nähdä opin menevän perille ja pusseihin tuli hienosti leikattua lihaa. Urakan jäkeen kaverini esitti seuraavan kysymyksen: voinko tulla mukaan suolistamaan, nylkemään ja paloittelemaan peuraa sitten, kun seuraavan ammut? Sanoi ettei tätä hommaa yhdellä kertaa opi vaan pitää muutaman kerran tehdä, että jotain jää muistiin. Mielestäni aika hieno ajatusmailma, vai mitä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 13.11.2011 21:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Yksi ärsyttävä piirre hirvenmetsästyksessä on talkootyön ujuttaminen joka paikkaan. Esimerkiksi lihanleikkuu on sellaista hommaa, jota ei missään nimessä saisi tehdä muut kuin vain ne, joilta homma onnistuu. Yksi leikkaa lihat, toinen tekee jauhelihaleikon ja kolmosleikon ja yksi jauhaa jauhelihat. Kolme miestä, hirvestä riippuen tunti tai pari ja homma on selvä. Sama aika saadaan tuherrettua jos koko porukka leikkaa ja jälki on kerrassaan karmeaa.


Höpö tarinaa. Meillä lihat jakaa kuhunkin hirveen nimetty jakoporukka, iso neljään osaan ja vasa puoliksi. Puoliosuuden saajat sitten jakavat sen nejänneksen tai tai puolikkaan kahtia. Kun jakotapana on ns, french cut l. lihakset eroon toisistaan, niin eipä siinä oikein ole erehtymisen varaa. Meillä ei ole ammattilaisia, mutta siitä huolimatta on saatu hyvät lihat joka kerta sen +30 vuoden aikana, kun olen mukana ollut. Enemmänkin sellainen tahto- ja myös aikakysymys. Kun ei pidä jaossa kiirettä, niin hyvä tulee. Vasaan meni se kolme varttia, kun oli lihakset erossa toisistaan ja kolmessa kasassa: fileet ja 1. paistit, 2. paistit ja sitten jauhelihavärkit omassa kasassaan. Punnitus ja kilot ylös. Loppuhirvistä sitten tasausta l. hirvi voi mennä useampaankin osaan. Toleranssina on käytetty +- 2,5 kg, pienempiä tasauksia ei ole tehty.

Minusta pahimmat mokat tehdään usein suolistamisen yhteydessä. Itse olen oppinut vuosien saatossa, että jos vain mahdollista, niin kannattaa pyrkiä pysymään erossa tietyn (koira)miehen ampumista ja suolistamista (meillä ampuja on vastuussa suolistamisesta) elukoista; peräsuolen tyhjennys on tehty 'onteloon' ja sisäfileet säännön mukaan silputtu. Twisted Evil
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 13.11.2011 22:02    Viestin aihe: paloittelu..... Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli mieleen tuosta paloittelusta semmoista,että tuolla "lihalaitoksissa" alan henkilöt pistävät ruhon palasiksi meleko joutuin ja urakka-aika on muistaakseni 4 minuuttia /ruho ja pelekällä veittellä Shocked Wink .Nimrodilla olisi varmaan siittä tarkempaa tietoa .Nykyään tämmöisenä digiaikana saattaa mennä nopiamminkin. Very Happy
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 13.11.2011 22:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

BlueMarlin kirjoitti:

Perustelin tuota liharyhmäjakoa mm. sillä, että saisi isompia paisteja. Tähän yksin asuva herra tokaisi, että mihinkäs niitä isoja paisteja tarvitaan? Kerroin, että meillä käy joskus isompiakin porukoita kylässä ja niille olisi kiva kokkailla kunnon paisteista ja minä en saa monesta pienestä yhtä isoa, vaikka lihaliimakin on kuulemma keksitty mutta sinä saat yhdestä isosta monta pientä parilla veitsen viillolla.


Minulle on usein perusteltu tätä 'isoja paisteja' -juttua. Loppupeleissä olen itse tullut lopputulemaan, ettei yli 1,5 kg paisteilla ole juurikaan käyttöä, omassa käytössä n. 1 kg paisti on neljän hegen porukalle se sopivin. Juhlia varten on tullut sitten laitettu pari paistia joko 'rinnakkain' tai sitten niin, että on kahta 'sorttia' eri tavalla valmistettuna. On totta, että 'kymmeneen osaan' silputtu elukka ei ole mistään kotoisin, tästä on vaimon porukassa saatu kokemusta ja pienempi jakoporukka on parempi. Josko löytyisi joku välimuoto, esim. iso kuuteen ja vasa kolmeen, jolla voisi aloittaa? Loppupeleissä kysymyshän on kuitenkin luottamuksesta: saadaanko kaikki hirvet vai onko saannissaa ongelmia. Tässäkin voi pelata varman päälle. Meillä I kierroksen jako perustuu ajatusmalliin n. 2/3 kaatolupien käytöstä, sisältäen myös tasaushirvet. Tämä jättää sopivasti 'marginaalia' hirvikannan vaihtelulle ja antaa porukalle 'varmuutta' asian suhteen. Se II. jakokierros vähän pienempiin osiin ei sitten enää niin harmita ...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14848

LähetäLähetetty: 14.11.2011 00:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos homma toimii, niin se toimii, olipa miehiä vähän tai paljon. Arkirealismia on kuitenkin se, että hirviporukoissa on jäseniä, joiden ei pitäisi olla lähelläkään ruhoja missään vaiheessa. Pahin on ahkera hölmö, joka saa nopeasti paljon vahinkoa aikaan... Ongelma yhteisissä hommissa on se, että eri henkilöillä on eri arvostukset. On vaikeaa vaatia parempaa jos kaikki muut eivät vaadi. Taas toisaalta jos kaikki saavat priimaa, niin vähempäänkin tyytyväiset pärjäävät kun taas toisin päin toimittaessa vaativammat eivät saa haluamaansa.

Lihoja leikattaessa on tärkeää pitää loppukäyttö mielessä. Pienetkin palat ovat esimerkiksi kylmäsavustuksessa käyttökelpoisia jos ne on leikattu oikein. Itselläni on tapana leikatessa kysyä mahdollisia toiveita loppuköytön suhteen ja leikkaan sitten tätä silmälläpitäen sopivia paloja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
m.mestari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2009
Viestejä: 1493

LähetäLähetetty: 14.11.2011 07:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

fc3199 kirjoitti:
Älkäähän nyt, mitä se nyt on kuuteen osaan. Minä silppuan viimeisen vasan 21 osaan. Laughing


Mä leikkasin vasan yli 50 osaan, tuli hyvät lihat... Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 14.11.2011 07:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

yksivasa ja 24 jakajaa. siitä tulee kaikille hiton hyvää jauhelihaa on varmasti kaikilla tasapuolisesti samanlaista sotkua. tietysti fileet irrotetaan ja arvotaan.
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14848

LähetäLähetetty: 14.11.2011 08:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on usein menetelty näiden jakoperseiden myötä siten, että koko elukka lyödään purkkiin ja ne jaetaan miehille tai sitten hirvi myydään (menee muuten yllättävän litteäksi) ja rahat jaetaan miehille ja kustannetaan niistä juoksevia kuluja tai annetaan mönkkärimiehille tms.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20239
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 14.11.2011 12:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:


Tuo BlueMarlinin liittämä kuva on sitä arkitodellisuutta, missä suuri osa hirvimiehistä elää. Mielestäni tuollainen on suoranaista haaskausta ja taitotason ollessa tuota luokkaa, tulisi lihankäsittely aivan ehdottomasti ulkoistaa.



Käsittääkseni lainsäätäjä on hankaloittanut tuota ulkoistamista jonkin verran. Eikös nuo ruhojen leimausvelvoitteet yms kiristyneet jokin aika takaisin, eli ruhoja ei niin vain viedäkään esimerkiksi jollekin lihankäsittelyfirmalle.

Esimerkiksi monella hirvimiehellä on jo jonkun verran maksuhalukkuutta, että joku ammattilainen käsittelee lihat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Seuraava
Sivu 7 Yht. 8

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com