OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 28.09.2011 22:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa pari vaihtoehtoa;ensimmäinen Tee-Se-Itse -miehelle

http://www.funga.fi/sienikuivuri.php

http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=mzxpy2vu9967uv2y&kategoriaTunniste=ErikKeitti%C3%B6kon&path=Kodintekniikka%2FKeitPienkoneet%2FErikKeitti%C3%B6kon&osuuskauppa=TOK&pageName=Main[/quote]
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 28.09.2011 22:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo OBH Nordican kuivuri on auttamattoman pikkuinen. Anttiloissa on ollut viime syksyinä myynnissä ABC -niminen kuivuri. Siinä piisaa kapasiteettia kohtalaisen kivasti. Kovassa käytössä ollut sienien, marjojen, chilien jne kuivurina tuo ABC ja kestänyt monta vuotta.
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Morjensta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Mar 2010
Viestejä: 359

LähetäLähetetty: 29.09.2011 12:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.expert.fi/Tuotteet/Pienkoneet/Keittion-pienkoneet/Muut-koneet/OBH-Nordica---6772

Eli jos tuollaisen hommaisin? Mitä mieltä?

Ja sellaista kyselisin, ensin annan yön yli olla marinaadissa lihan. Kauanko vaatii about kuivaaminen tuolla koneellaa? onko muita niksejä joita osaisitte aloittelijalle antaa`?
_________________
Okke...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Morjensta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Mar 2010
Viestejä: 359

LähetäLähetetty: 29.09.2011 12:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten lihat asetellaan kuivuriin?
_________________
Okke...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
huti-kuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 1813
Paikkakunta: periferia

LähetäLähetetty: 29.09.2011 12:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Morjensta kirjoitti:
Miten lihat asetellaan kuivuriin?

ilmavasti,vaakaan tahi pystyyn. joskus olen kebakkotikkuihin pistellyt ja pystyyn niin saa kertasatsiin tosi paljon mahdutettua. eli kepit vaateriin ja lihat niistä roikkuu
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Morjensta
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Mar 2010
Viestejä: 359

LähetäLähetetty: 29.09.2011 12:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyy mä sen löysin, olis edullinen ja nopeasti postissa.
Tekeekö mitään???

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/14930/dbmqd
_________________
Okke...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3544

LähetäLähetetty: 30.09.2011 22:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No minä ostin tuon OBH Nordican sienikuivurin, suppilovahverot ainakin hyvin kuivahtaa.

Nyt on hirvenlihaa maustumassa ollut vuorokauden, suolaa, grillimaustetta, valkosipulia. Huomenna kuivuriin. Kassotaan miten käypi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 30.09.2011 22:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Morjensta kirjoitti:
Nyy mä sen löysin, olis edullinen ja nopeasti postissa.
Tekeekö mitään???

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/14930/dbmqd


Löytyy samanlainen mutta Chef merkiltään. Ihan hyvin ajaa asiansa.
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3544

LähetäLähetetty: 01.10.2011 07:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt on ensimmäinen satsi tekeytymässä.



Kun lastuja latoi ritilöille, tuli mieleen seuraavat riskit:

-Lihaan jääneet kalvot, miten kuivuu ja valmiissa tuotteessa käyttäytyy ne
-Suolan ja mausteiden määrä, tuliko liikaa vaiko liian vähän vaiko just passelisti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
huti-kuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 1813
Paikkakunta: periferia

LähetäLähetetty: 01.10.2011 08:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaaleb kirjoitti:

-Suolan ja mausteiden määrä, tuliko liikaa vaiko liian vähän vaiko just passelisti

tuo on se pirullinen homma, suosittelisin muistivihkon käyttöä, jotta jatkossa voi sitten hienosäätää juttuja
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3544

LähetäLähetetty: 01.10.2011 08:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nojoo, yleensä minun ruoanlaitto on muutenkin sellaista improvisointia ja tuntumalla menoa, ja täytyy sanoa, että aina hyvää tulee kun on itseensä luottanut. Toki joskus jotain virheitä tulee tehtyä ja niistä opittua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3544

LähetäLähetetty: 01.10.2011 13:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

OBH Nordican kuivurin käyttöohje kertoo, että jos kannen tuuletusventtiili on auki, on tällöin kuivurin sisälämpö n. 50 C. Jos räppänän laittaa kiinni niin lämpö on n. 70 C. No pitihän se mitata kun näytti siltä, että vähänkään paksummat siivut kypsyivät. Sen pystyi toteamaan kun palasen halkaisi, liha oli sisältä kypsän harmaata.

Mittaustulos kansi kiinni ja tuuletusräppänä auki:


Liian kuumana käypi siis tuo kuivaus. Eikös se pitäisi olla tuolla 50 tienoilla korkeintaan? Jotain täytyy kehitellä kun uutta satsia seuraavan kerran kuivailen.

Ihan jees on kuitenkin nyt kuivuneet ohuemmat siivut, vähän enempi olisi saanut suolaa olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 01.10.2011 17:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jeps, aivan liian lämmintä. Ne ohuemmatkin ovat tuossa lämmössä kypsyneet ja niille ei kovin pitkää ikää voi ennustaa. Kypsymisen jälkeen alkaa pilaantuminen - kuivumisen jälkeen ei.

En tiedä tuota OBH:sta, mutta omassa ABC:ssä voisi helposti laittaa kuivaustarjottimien väliin kepin pätkät niin, että tarjottimien välistä virtaisi lisäilmaa - ehkäpä se riittäisi viilennykseen.
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
00002345
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Lok 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 08.10.2011 00:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen tehnyt jerkyä vastaavalla laitteella useasti, ja juuri yllä mainittua kikkaa käyttäen.

OBH (vanhempi malli) lämpiää reilut 80 asteiseksi ritilät ja kansi paikoillaan, mutta olen pistänyt alimmaiseen väliin n.10-15mm kapulat ja ylimmäiseen väliin n. 6-8mm kapulat, jolloin lämpötila pysyy siinä 50 kieppeillä.

Aluksi, kun lihat ovat kosteita, olen saattanut pitää ritilöitä ilman välikapuloita ja ilman kantta muutaman tunnin, vaitaen ritilöiden järjestystä aika ajoin.

Muutoinkin lihat kannattaa lajitella vähän paksuuden mukaan eri ritilöille, jolloin niitä voi kuivauksen aikana siirrellä kuivuusasteen mukaan.
Alimmaisella ritilällä kuivuu tehokkaimmin, sille paksuimmat, ohuimmat riekaleet ylimpään (josta niitä on hyvä napsia maistiaisiksi).

Ylipäätään kannattaa olla aktiivinen, ja seurata prosessin etenemistä ts. kerätä pois riittävän kuivat lihat ja siirrellä pehmeämpiä ritilätasoilla alaspäin.

Digitaalista paistolämpömittaria hälytystoiminnolla oli kätevä käyttää lämpösäätöjä (niitä kapuloita, rimoja tms.) hakiessa. Hälytys vain sinne kriittiseen 53 asteeseen ja mylly pyörimään. Jos kone hälytti, lisää rakoja ritilöiden väliin.

Kaippa niitä säädettävällä lämpötilalla olevia kuivureitakin olisi, mutta en ole vielä "ehtinyt" hankkia.

Lopuksi puhdistusvinkki. Kaikki jerkyä ko. laitteilla tehneet lienevät huomanneet, että marinadit, lihasnesteet ym. möhnät tarttuvat kuivauksessa melko napakasti kiinni ritilöihin. Siinä saa tiskialtaassa Fairyn ja tiskiharjan kanssa pulikoida tuskastumiseen asti, ekä lopputulos kelpaa siltikään talon vaimoväelle.

No. Löysinpä Etolasta tällaisen vähän isomman pesuvatin, sisähalkaisijaltaan reilu 40cm, johon ritilät mahtuvat likoamaan. Sekaan hieman uunin/grillinpuhdistusainetta ja vot, lähti tunnin parin liotuksen jälkeen melkein pelkällä huuhtelulla puhtaiksi.

Ryhtykää ihmeessä vaan kaikki jerkyä tekemään, parin satsin jälkeen huomaa, ettei se olekaan mitään salatiedettä. Siitä vaan lihat pieniksi, mausteita ja kuivuriin. Lihoja ei niin pilalle saa, ettei ne syötyä tulisi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EsaP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2006
Viestejä: 1284
Paikkakunta: Paimio

LähetäLähetetty: 08.10.2011 06:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10481.0 olisi jonkinlaista pohjaa termostaatin rakentamiselle kuivuriin. Tässä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1813.msg26856#msg26856 on vähän yksinkertaisemmin rakennettu termostaatti. Itse en osaa tuollaista tehdä eli ei kannata kysellä ohjeita Very Happy
_________________
Tämmöst tänään ja huomenna sitte jotain ihan muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Seuraava
Sivu 7 Yht. 16

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com