OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Metsästysaikoja
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
poiu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2008
Viestejä: 232

LähetäLähetetty: 06.08.2011 22:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tilikku kirjoitti:
Joka tapauksessa, näitä juttuja lukiessa tulee todella sellainen mielikuva, että näitä hanhen (ja sorsan) -teurastajia todella on aivan riittämiin. Aika surullista.


Niin näyttää olevan.

Omat huomiot sorsista samat kuin yllämainituilla, kannat on huvenneet radikaalisti viimeisen 15 vuoden aikana. 20 vuotta sitten sorsia näkyi pelloilla ja pyytäjiä, enää ei ole vuosiin näkynyt pyytäjiä, eikä kyllä sorsiakaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
iivariiso
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2007
Viestejä: 6934

LähetäLähetetty: 06.08.2011 22:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viimeisten 15 vuoden aikana myös supikoirien määrä on lisääntynyt aika paljon ja senkin täytyy näkyä jossain.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 06.08.2011 23:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RealExtreme kirjoitti:
Mihin Loikka perustaa väitteensä "MEIDÄN hanhia verotetaan myös kotimaan rajojen ulkopuolella"?

Käytännössä kysymys on Ruotsin skyddjaktista, muualla Pohjois-Euroopassa metsähanheen kohdistuvaa pyyntiä ei juuri esiinny.


Miten muuttoreitti nyt sattuu niin matkalla on aina ottajia. Oli se sitten ihminen tai peto joka verottaa. Voi tosiaan olla että suurin osa MEIDÄN mettäläisistä muuttaa esim kartaen viroa, mutta siellä ainakin hanhea jahdattaneen vähintään samaan malliin kuin meillä.

Toki mikä tämän osuus ja vaikutus on on sitten eri asia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 1953
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 06.08.2011 23:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo sorsien väheneminen on kyllä ihan legendaa. Pesivien parien määrä on jatkuvasti hyvä ja poikastuotto tietysti vaihtelee vuodesta toiseen. Täällä meillä päin on taas kerran erinomainen vesilintuvuosi. Ties kuinka mones peräkkäin. Mutta toisaalta sorsat kyllä kerääntyvät tehoruokinnoille, kunhan saavat siivet, joten tyhjiöitäkin voi syntyä ja illuusioita lintujen vähenemisestä.

Jenkkien tilanne on siinä mielessä erilainen, että ne ymmärtääkseni metsästävät talvehtivaa (suurelta osin Kanadassa pesivää) kantaa ja tietääkseni lähes koko talven. (Korjatkoon joku jos olen väärässä.) Täällä metsästysaika on paljon lyhyempi ja metsästyksen potentiaalinen teho jää välttämättä vähäisemmäksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtaaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2004
Viestejä: 2693
Paikkakunta: EU:n maakunta

LähetäLähetetty: 07.08.2011 01:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyrurus kirjoitti:
Tuo sorsien väheneminen on kyllä ihan legendaa. Pesivien parien määrä on jatkuvasti hyvä ja poikastuotto tietysti vaihtelee vuodesta toiseen. Täällä meillä päin on taas kerran erinomainen vesilintuvuosi. Ties kuinka mones peräkkäin. Mutta toisaalta sorsat kyllä kerääntyvät tehoruokinnoille, kunhan saavat siivet, joten tyhjiöitäkin voi syntyä ja illuusioita lintujen vähenemisestä.


Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana sorsakannoissa ei näillä seuduin ole juuri muutosta tapahtunut. Taveja jostakin syytä näkee vähemmän kuin ennen(90-luvun alkupuoleenkin verrattuna). Paikallinen pyynti ei asiaa selitä, kuten ei ruokintakaan. Ennen taveja oli pienillä lammeilla, joissa ja puroissakin. Jopa ojitusalueilla. Ei ole enää.
Vaikka sorsakannoissa ei pariin kymmeneen vuoteen ole muutosta tapahtunut, sitä ennen on kannat taantuneet paljon. 60- 70- ja vielä 80-luvun alkupuolella sorsia ja muitakin vesilintuja on ollut huomattavasti enemmän. Silloiset sorsalammet ja iltalentopaikat on tyhjiä nykyisin.
Samaten rehevillä järvillä aloituspäivän saaliit on nykyisin olemattomia entiseen verrattuna.
Kuten jo aiemmin totesin, paikallinen metsästys tai ruokinta ei näitä taantumisia selitä. Oikeastaan päinvastoin, silloin hyvinä aikoina pyytäjiäkin on ollut paljon enemmän.

Kiinnostaisi todella tietää, mikä on ollut muutoksen syynä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
istrak
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tou 2008
Viestejä: 188
Paikkakunta: Höpöhöpölahti

LähetäLähetetty: 07.08.2011 04:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyrurus kirjoitti:
Jenkkien tilanne on siinä mielessä erilainen, että ne ymmärtääkseni metsästävät talvehtivaa (suurelta osin Kanadassa pesivää) kantaa ja tietääkseni lähes koko talven. (Korjatkoon joku jos olen väärässä.) Täällä metsästysaika on paljon lyhyempi ja metsästyksen potentiaalinen teho jää välttämättä vähäisemmäksi.


Jenkkilän metästys ja riistanhoito nimenomaan vesilintujen osalta kyllä kiinnostanu meikäläistä kovasti ja tykkään kirjotella varsinki näin keskellä yötä niin tässä jotaki ajatuksia Amerikasta ja Suomesta.

Jenkit metsästää pääosin muuttavia sorsia, ei talvehtivia. Suuri osa sorsista pesii keskisen Pohjois-USA:n ja Kanadan mailla olevalla laajalla lammikkoisella preeria-alueella. Ks: http://en.wikipedia.org/wiki/Prairie_Pothole_Region Jenkit itse kutsuu tätä aluetta nimellä "duck factory" Laughing

Metästys siis keskittyy Kanadasta ja Pohjois-USA:sta kohti Väli-Amerikkaa muuttaviin sorsiin. Kausi alkaa ja loppuu myöhemmin kuin meillä, keskimäärin taitaa alkaa syys-lokakuussa osavaltiosta riippuen ja loppuu tammikuun loppuun mennessä viimestään. Saatan muistaa sen verran väärin että saatto sorsajahti loppua vähän aiemmin ja että hanhenpyynti ois tammikuun loppuun mutta sinne paikkeille. Kuitenki sorsien talvehtimisalueet Amerikassa on Meksikossa ja eteläisessä USA:ssa.

Suomeen jos verrataan ni onhan siinä monia eroja. Suomi on Euroopan sorsapopulan tuottaja-aluetta ja nimenomaan sen pohjoisosaa, voi verrata sorsien osalta johonkin Pohjois-Kanadaan. Jenkkilän ja Kanadan metsästys taas painottuu maantieteellisesti selvästi Suomea etelämmäs. Sanosin että jenkkilän parhaat metsästysalueet eli Etelä-Kanadasta melkein USA-Meksiko rajalle asti vastaa Euroopassa aluetta Etelä-Ruotsista aina Etelä-Eurooppaan. Se on siis ihan järkeenkäypää että meillä sorsastuskausi on paljon aiemmin.

Toinen juttu metästyksen kannalta liittyy sorsien parveutumiskäyttäytymiseen. Meillä pyydetään alkukaudesta ns. paikallisia sorsia eli alueella pesineitä ja poikasia ja vasta loppukaudesta muuttavia sorsia. Jenkkilässä se koko pyynti taas perustuu muuttosorsien pyyntiin ja metästäjät kyttää näitä muuttopäiviä jolloin paahtaa paljon uutta sorsaa pohjoisesta. Sitte menee jokunen päivä ni on taas hiljasempaa kunnes tuuli kääntyy tai tulee myrskyjä tms mikä nyt ajaa sorsia muutolle ja sitte on taas vilkasta. Sorsien muutto on käsittääkseni melko nopeaa elikkä eivät kauaksi aikaa jää samoille mestoille pyöriin.

Kuvien ja pillien käyttöhän perustuu sorsien parveutumisviettiin. Jenkkilässä kun metsästetään muuttavia sorsia myöhemmin syksyllä Suomeen verrattuna niin sorsilla tuo parveutumisvietti on kohonnut ja sillon houkuttelun tärkeys ja teho isompi. Sama juttu meillä että jos mennään passiin kuvien+pillin kanssa johonkiin summittaiseen (=ei ruokintaa mihin sorsat tulee aina muutenkin) hyvään paikkaan niin se kuvien ja varsinki pillityksen vaikutus sorsiin kasvaa loppusyksyä kohti mentäessä. Ja voi olla taas niinpäin että meillä ruokinnalla houkuttelulla saadaan isompi etu pyynnin kannalta koska painotus on enempi paikallisten sorsien pyynnissä ja ne oppii käymään jo ihan poikasista lähtien ruokinnalla. Jenkkilässä kun pyynti taas painottuu muuttaviin sorsiin niin alueelle tulevat sorsat eivät yhtä nopeasti löydä suppeaa ruokintapaikkaa joltain lammelta vaan isot parvethan suosii enempi laajoja peltoja joilta ruokaa löytyy helposti ja sitä riittää isommallekki parvelle. Tottakai sielläkin sorsien pesimäalueilla pohjosessa ois ruokinnalla houkuttelusta etua mutta muistaakseni on kiellettyä. Tosin miten sitten on tulvapellot joille jätetään tarkoituksella viljaa pystyyn, nehän on melkosia sorsamagneetteja, mutta ero siinä että löydettävyys sorsille paljo parempi vrt suomiruokinnat pikkulammilla tai jossain lahdenpohjukassa.

Ja sitte oleellinen eli riistanhoito. Ensinnäki jenkkilässä isot organisaatiot kuten Ducks Unlimited ja Delta Waterfowl. (fanitan melkosen kovaa ko. järjestöjä) Ovat nimenomaan metsästäjälähtöisiä järjestöjä ja tekevät/tukevat paljon duunia vesilintujen hyväksi etenki pesimäalueiden osalta. Ja metsästäjät tukee näitä järjestöjä rahallisestikin paljon. Onko meillä tämmösiä järjestöjä? Niinpä.. Sitte tämä ns. flyway-ajattelu elikkä sorsakantoja seurataan jenkkilässä joka puolella alueellisesti ja osataan myös sitte määrätä kiintiöt alueittain. Niin, tosiaan kiintiöt siellä on, vaan ei oo meillä.. Eikä kiintiöt siellä ole mitään "viis sorsaa ja yks hanhi vuodessa" vaan ihan tyypillinen voi olla esim 6 sorsaa ja 6 hanhea päivässä per nuppi, jossaki enemmänki.

Oma mielipide on että päiväkohtaset kiintiöt saatas meilläkin ottaa käyttöön. Ehdottomana edellytyksenä kuitenkin se että rajoitukset otettais käyttöön myös muissa samojen muuttoreittien varrella olevissa maissa, samoin metsästysajat pitäis asettaa alueellisuuden mukaan. Mutta jos kiintiöt otettais käyttöön pelkästään Suomessa niin hyöty jäis melkosen vähäiseksi elikkä sitä en kannata. Käytännössä ei tule ainakaan ihan lähiaikoina toteutumaan siis nämä kiintiöt eri maissa. Mutta esim meillä kiintiö vois olla tällöin 5 sorsaa ja 3 hanhea per päivä. Kuulostaa monen mielestä ehkä paljolta eikä tyypillinen metsästäjä ammu normaali sorsastuspäivänä tämmösiä määriä. Käytännössä tällä rajotettas ns. "lahtausta" jota voi esiintyä esimerkiksi sorsa-aloituksessa ruokintapaikoilla ja hanhien muuttoaikaan pelloilla. Metsurin osalta edelleen huomioitava se että jahti alkais tässä visiossa 10.9 eli taigametsähanhea suojeltais ja pyynti keskittyis enempi tundrametsähanhiin.

PS. ""Kyllä se kolome sorsaa ja yks hanhi vuojesa ois hyvä kiintiö meille, sehän alkaa jäneksenpyynti heti sorsajahin jälkeen ja sitte menneeki loppusyksy hirvijahissa ni ei sitä alotuksen jälkeen ehi sorsajahissa käyäkkään""
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26324

LähetäLähetetty: 07.08.2011 07:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tilikun toteamus:Joka tapauksessa, näitä juttuja lukiessa tulee todella sellainen mielikuva, että näitä hanhen (ja sorsan) -teurastajia todella on aivan riittämiin. Aika surullista.

Näinhän se on, asenne kiintiöön jo kertoo paljon. Käsittämätöntä. Sitten itketään kun oma pää ei sano mitään.
Totaalinen rauhoitus on kohta edessä, koittakaa nyt älytä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 07.08.2011 07:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sattumalta kuuntelin radiota viikolla, jossa todettiin suojelualueiden sorsakantojen vähentyneen. Syyksi esittivät umpeenkasvamista, joka voikin pitää paikkansa. Nimittäin. Aikoinaan kotitalon lähellä oli todella hyvä sorsajärvi johon myytiin kaukaakin tuleville vieraskortteja. Nykyään sorsastajia ja sorsia on murto-osa 30 vuoden takaisiin ja syy on umpeenkasvaminen. Siellä missä ennen veneellä lykittiin niska limassa, nykyään pääsee saappailla sen kummemmin varomatta. Järvi on ikään kuin kutistunut käytettävältä pinta-alataan. Ennen jopa lehmät pitivät rantakasvustoa kurissa, mutta nykyään kaikki on läpitunkematonta pajupöheikköä. Lie kehitys muuallakin saman tyyppistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mosberg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hei 2007
Viestejä: 1630
Paikkakunta: Suoperämaa

LähetäLähetetty: 07.08.2011 10:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onhan nuo sorsakannat romahtanu aivan totaalisesti ku kuunteelee noita -70 luvun juttuja Confused
Aina tuli heinäsorsat syömään sängelle sankoin joukoin ja tätä en ole itse nähnyt kerttaakaan että sorsat kävis sängellä syömässä ku ei noita sorsiaakaan näy juuri täällä pelloilla.
Jouhisorsat kävi heinäpellossa ja niin edelleen..
Ja kanavan vartta käveli pikku lenkin niin jo oli nippu heinäsorsia roikkumassa Laughing eli muuta selitystä tälle nykytilanteelle ei ole ku jostain kumman syystä kannat on romahtanu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 07.08.2011 11:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lapin Kansa lehdessä oli juttua joutsenen metsästyksestä.
_________________
Villilä, ei-kesitetyllä meänkielelä joka päivä, ympäri vuen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26324

LähetäLähetetty: 07.08.2011 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, niin oli ja nyt pitäs uusata lehen tilauski, meni harkintaan.
Tuossa on selkeästi jonku lehdessä olevan isokenkäsen sormi pelissä, muutooin en ymmärrä moista ja tapaa ja kokoa miten asia oli tuotu esiin.
Tutkimusta ei kyllä ilmenny. Vaikka asiaa hieman käsiteltiin puolelta ja toiseltaki, selkeä tarkoitus on hiertää joutsen ristikolle. Ja rivienvälistä huokui herrain huvi.

En huomannu että olis edes mainittu poikastuottoa säätelyksi? Se on jo vankka merkki mikä on takana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Torgoth
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Elo 2004
Viestejä: 2668
Paikkakunta: P-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 07.08.2011 12:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

perisofeus kirjoitti:
Lapin Kansa lehdessä oli juttua joutsenen metsästyksestä.

Saisko tuota juttua nettiin?
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1194

LähetäLähetetty: 07.08.2011 12:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Just lopetin tilauksen ku hinta nousi vuoden sisällä 20 prossaa. Täytynee tavailla netistä tai työpaikalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12194

LähetäLähetetty: 07.08.2011 13:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

eero kirjoitti:
Missähän noita metsoja sitten piilee???

Metsissähän niitä. Onhan niitä lintuihmistenkin mielestä sen 300 000 paria: http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/metso, ja voitko kuvitella että heillä olisi syytä liioitella kantoja? Saalistilastot tukevat tätä myös, vimeisen kuuden vuoden aikana saaliit olleet 21 400-58 000 yksilöä syksyssään, että pakkohan niitä on olla metsissä metsojakin. Varmaan monen mielestä yllättävänkin paljon kun noita lukuja katsoo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Freshman
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Elo 2009
Viestejä: 15

LähetäLähetetty: 07.08.2011 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

dxman kirjoitti:
Sattumalta kuuntelin radiota viikolla, jossa todettiin suojelualueiden sorsakantojen vähentyneen. Syyksi esittivät umpeenkasvamista, joka voikin pitää paikkansa. Nimittäin. Aikoinaan kotitalon lähellä oli todella hyvä sorsajärvi johon myytiin kaukaakin tuleville vieraskortteja. Nykyään sorsastajia ja sorsia on murto-osa 30 vuoden takaisiin ja syy on umpeenkasvaminen. Siellä missä ennen veneellä lykittiin niska limassa, nykyään pääsee saappailla sen kummemmin varomatta. Järvi on ikään kuin kutistunut käytettävältä pinta-alataan. Ennen jopa lehmät pitivät rantakasvustoa kurissa, mutta nykyään kaikki on läpitunkematonta pajupöheikköä. Lie kehitys muuallakin saman tyyppistä.

Oman seuran alueella olevalle vesilintupaikalle on käynyt juuri näin kuten kirjoitit. Linnut ja sitä myöden metsästäjän ovat vähentyneet murto-osaan siitä mitä oli joskus 30 vuotta sitten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 5 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com